Gravid | Uke 19

Som gravid i uke 19 befinner du deg i andre trimester, og fosteret er nå 17 uker gammelt. Du kan nå se barnet og høre hjerteslagene via ultralyd, og få vite kjønn om ønskelig. Fosterets sanser er også under full utvikling, og den lille har fått hørsel! Her gir vi deg oversikt over 19. svangerskapsuke, inkludert barnets utvikling og vanlige svangerskapsplager.

Milepæler i uke 19 av graviditeten

  • Barnet kan nå høre stemmen din når du snakker eller synger
  • Fosterets bein, kropp og armer er nå i riktige proporsjoner
  • Du kan få vite barnets kjønn på ultralyd, og høre hjerteslagene!
  • Fosteret er dekket av vernix (et fettlag) og lanugo (tynne hår) som beskytter den sensitive huden
  • Barnets sanseorganer utvikler seg for fullt
  • Magen blir stadig større, og du begynner kanskje å få strekkmerker

Barnets utvikling

Gjennom svangerskapets ni måneder vil barnet gjennomgå en fascinerende utvikling, fra knøttlite embryo til en baby som er klar for livet utenfor mors mage! I uke 19 er du nesten halvveis i graviditeten, og fosteret ligner allerede på et lite menneske. Det gjenstår likevel noen uker før babyen vil kunne klare seg utenfor livmoren. La oss se nærmere på hva som skjer i magen din denne uken!

Sanseutvikling

Forskning tyder på at fosteret kan høre deg fra uke 19. Det betyr at du kan synge for og snakke til den lille, noe som kan være en uvant opplevelse! Barnets øvrige sanseapparater er også under utvikling. Denne uken jobber blant annet nervesystemet med utviklingen av smak, lukt, syn og berøring. Og i likhet med uke 18 av svangerskapet, holder nervene fortsatt på å dekkes av myelin – det isolerende fettlaget som sikrer raskere nervesignaler.

Vernix caseosa og lanugo-hår

Barnet er allerede dekket av ørsmå lanugo-hår over hele kroppen. I uke 19 vil huden også begynne å dekkes av et talglignende og fettete stoff som kalles vernix caseosa. Dette gir fosterets følsomme hud ekstra beskyttelse. Huden er enda rød og tynn, og fosterets blodårer er fortsatt synlige. Under huden og lagene med hår og talg, er imidlertid prosessen med å produsere flere fettlag i gang. I de fleste tilfeller vil både hår og vernix caseosa ha forsvunnet før barnet blir født, men noen ganger kan man fortsatt se rester av dette. Dette forekommer særlig hos for tidlig fødte barn.

Kjønnsorganer

På ultralyd vil du nå kunne få vite om barnet i magen er en gutt eller jente. Jentebarn vil allerede i uke 19 ha millioner av eggceller i eggstokkene, og guttebarn har testikler som foreløpig ligger like under nyrene. Testiklene vil imidlertid synke nedover mot pungen etter hvert, og er i de fleste tilfeller på plass når barnet blir født.

Hvor stort er fosteret i uke 19?

Når du befinner deg i svangerskapsuke 19, vil fosteret måle omtrent 21,5 cm fra isse til tær. Vekten har nå nådd 250 gram, altså et kvart kilo! Dersom du synes dette er vanskelig å forestille seg, kan vi avsløre at den lille nå er på størrelse med en mango. De neste ukene og månedene vil barnet legge på seg og få mer underhudsfett. Barnet vil også være litt over dobbelt så langt som det er nå, ved fødselen.

Endringer i mors kropp

Nå som barnet ditt er på størrelse med en mango, vil du sannsynligvis merke et økende press mot både blære, lunger og tarmer. Du begynner kanskje å føle deg stor, og kan føle ubehag eller smerter grunnet strekk i ligamentene rundt livmoren. Du kan også føle at huden på magen klør, noe som skyldes at den strekkes i stadig større grad for å gi rom til den voksende babyen. Da kan det hjelpe å smøre litt fuktighetskrem på magen med jevne mellomrom! I uke 19 vil du kanskje også begynne å se tendenser til strekkmerker, noe som er helt normalt i et svangerskap. Faktisk vil rundt halvparten av alle gravide få strekkmerker. Normalt sett vil disse bli mindre synlige etter hvert, da de blekner. Svangerskapshormonene dine bidrar også til økt melaninproduksjon, noe som kan føre til nye føflekker, fregner og mørkere hudområder. Denne pigmenteringen vil som regel også blekne i etterkant av fødselen.

Gravid i uke 19? Symptomer du kan forvente!

Når du befinner deg i 19. svangerskapsuke er du fortsatt i andre trimester, som gjerne er trimesteret med minst graviditetsplager! Men på tross av at morgenkvalmen og trettheten har forsvunnet, kan du oppleve andre plager. Her er noen av de mest vanlige.

Smerter i magen

Du kan kjenne flere former for magesmerte omkring uke 19 av svangerskapet. Først og fremst er det vanlig med smerter fra ligamentene som holder livmoren på plass. Disse strekkes og tøyes grunnet livmorens vekst, noe som kan gi skarpe smerter. Dersom det er snakk om ligamentsmerter – som regnes som normalt og ufarlig – vil smertene som regel forsvinne når du slapper av. Vedvarer smertene eller akkompagneres av andre symptomer, bør du oppsøke jordmor eller lege. Dette kan nemlig tyde på at smertene skyldes andre ting.

Hudforandringer

I andre trimester er det også vanlig med diverse hudforandringer. Dette skyldes som vanlig graviditetshormoner, og denne gangen østrogen. Mengden østrogen øker utover i graviditeten, og kan føre til melasma eller pigmentendringer. Melasma kan utartes i form av brune flekker i ansiktet. Mange får merker på kinn, panne og over munnen. Hormoner kan også føre til pigmentendringer på brystvortene, armene, lårene og vulva. Du begynner kanskje også å se den velkjente «linea nigra» («den mørke linje» eller «fødselsstripen»), som strekker seg mellom kjønnshår-området og navlen. Linjen er der alltid, men blir gjerne mer synlig når man er gravid.

Følelse av å ikke få puste

Føler du deg mer andpusten enn ellers, eller at du peser mer? Dette er nokså vanlig omkring uke 19 av graviditeten, og videre fremover. Årsaken er at du trenger mer oksygen når du er gravid, og du trekker inn mer luft per inhalering. Senere i graviditeten kan du også oppleve at den voksende livmoren legger press mot diafragma under lungene. Dette kan føre til en følelse av å ikke klare å trekke pusten dypt nok inn, men vil gå over etter fødselen.

Neseblod

Nesetetthet og blødninger fra nesen er også vanlig på dette stadiet av graviditeten. Det økte blodvolumet i kroppen får blodårene til å utvide seg, noe som kan gi tetthet og neseblod. Spesielt gravide som sliter med allergi eller forkjølelse vil kunne merke at det lettere begynner å blø fra nesen. Omtrent 1 av 5 gravide opplever dette.

Tips til deg som er gravid i uke 19

Omfavn den unike kroppen din! Nå som du er i uke 19, begynner du kanskje for alvor å se at kroppen endrer seg. Noen har stor og tydelig gravidmage, mens andre knapt merker noen forskjell. Det er også stor forskjell på bryststørrelse og -form fra kvinne til kvinne. Det er fort gjort å føle at man ikke kjenner igjen sin egen kropp, eller å sammenligne seg med andre gravide. Bærer jeg magen for lavt, eller for høyt? Er brystene mine uvanlig små eller store? Dette er kanskje spørsmål du stiller når du ser deg selv i speilet. Men husk på at kroppen din gjør en fantastisk (og krevende) jobb, og at du har god grunn til å være stolt over den uansett.