Gravid | Uke 2

Det er vanlig å regne graviditeten fra første dag av siste menstruasjon. I begynnelsen av uke 2 er en vanligvis ikke gravid enda, men mye kan skje mot slutten av uken. Rundt dag 14 etter første menstruasjonsdag vil nemlig eggløsningen finne sted. Det er i dagene rundt eggløsning at egget ditt kan bli befruktet dersom du har ubeskyttet samleie. Dette er begynnelsen på selve graviditeten!

Milepæler i uke 2 av graviditeten

  • Kroppen din forbereder seg på en eventuell graviditet i uke 1 og 2
  • Mot slutten av uke 2 (rundt 14 dager etter menstruasjonsstart) skjer eggløsningen
  • Dersom du har ubeskyttet sex rundt eggløsning, kan egget bli befruktet!
  • Du er mest fruktbar ca. 3 dager før eggløsning (da kan sædcellene vente på egget i egglederen)
  • Du kan bruke en eggløsningstest eller se etter kroppslige symptomer på eggløsning om du er usikker på når du er fruktbar

Barnets utvikling

Når du er gravid i uke 2, er du strengt tatt ikke gravid enda. Barnets utvikling har derfor ikke startet enda. Vel, i hvert fall ikke før egget blir befruktet. Dette skjer først når en (eller flere) sædcelle(r) befrukter egget. I en gjennomsnittlig menstruasjonssyklus som varer i 28 dager, vil eggløsningen finne sted rundt dag 14 (altså midtveis i syklusen). Dette regnes fra første dag av siste menstruasjon. I teorien kan derfor egget bli befruktet mot slutten av uke 2. I de neste 10–30 timene etter at sædcellen trenger inn i egget, vil genmaterialet fra de to kjønnscellene smelte sammen. Et befruktet egg kalles en zygote. Bærer sædcellen et Y-kromosom, vil barnet bli en gutt. Er det et X-kromosom, blir det en jente. Et befruktet egg bruker omkring 3–4 dager på reisen fra egglederen og videre ned i livmoren. Underveis vil det dannes en blastocyst inni egget, som ca. på dag seks bryter ut av eggeskallet. Blastocysten vil så feste seg i livmorslimhinnen, noe som kalles implantasjon.

Hvor stort er fosteret i uke 2?

Som gravid i uke 2 er du som nevnt ofte ikke gravid i ordets rette forstand, og det er vanligvis ikke noe fosteranlegg enda. Men idet en sædcelle og eggcelle møtes og smelter sammen rundt dag 14, dannes en zygote. Egget er nå befruktet. Det som er forstadiet til et foster, er enda veldig lite rent størrelsesmessig. Eggcellen er imidlertid 0,1 mm i diameter, og akkurat stor nok til å kunne ses med det blotte øye. Cellen er hele 63 000 ganger større enn en sædcelle!

Endringer i mors kropp

Dersom vi teller fra første menstruasjonsdag, vil uke 1 ofte være blødningsuken – altså den uken du har mensen. Etter menstruasjonen, i slutten av uke 1 og i uke 2, vil en økning i progesteron og østrogen bidra til at livmorslimhinnen tykner. Livmorslimhinnen kler innsiden av livmoren, og blir tykkere for å kunne ta imot og ernære et befruktet egg. I uke 2 vil også eggene i eggstokkene modnes i væskefylte blærer kalt follikler. Når du har eggløsning rundt dag 14, vil egget frigjøres fra follikkelen. Deretter føres egget videre fra eggstokken og til egglederen. I uke 1 og 2 vil med andre ord kroppen forberede seg på en eventuell graviditet, og det skjer mye i kroppen uten at du nødvendigvis legger merke til det. Noen kvinner har kortere eller lengre syklus enn andre. Det betyr at eggløsningen (og dermed befruktningen) for noen vil skje i begynnelsen av uke 3, eller tidligere i uke 2. Eggløsningen skjer ofte på dag 14, men det er like normalt at den skjer mellom dag 9 og 21.

Gravid i uke 2? Symptomer du kan forvente!

Rundt eggløsning kan du merke en rekke kroppslige symptomer, selv om det ikke er snakk om graviditetssymptomer helt enda. Det å vite hvilke symptomer som tyder på eggløsning, kan imidlertid være praktisk om du planlegger en graviditet. Her er noen av de vanligste symptomene!

Seigt livmorhalsslim (utflod)

Et av de kanskje tydeligste tegnene på eggløsning, er at du opplever økt utflod grunnet endringene i livmorhalsslimet. Typisk vil denne utfloden være klar, slimete og fleksibel, litt som rå eggehvite. Noen merker utfloden i trusen eller når de tørker seg etter å ha vært på do. Man kan også stikke to fingre inn i skjeden og sjekke om utfloden er klar og seig. Om den kan strekkes mellom to fingre uten å gi etter, tyder dette ofte på eggløsning.

Økt sexlyst

Det er helt naturlig å oppleve økt sexlyst rundt eggløsning. Og nettopp det er ganske naturlig, siden det er nå du kan bli gravid. Kroppen skiller også ut signalstoffer, og mannen kan kanskje oppleve deg som ekstra attraktiv rundt eggløsning. Husk likevel på at ikke alle opplever økt sexlyst. Og det er normalt, det også!

Eggløsningssmerter

Rundt eggløsning kan mange kvinner oppleve milde smerter nederst i magen, eller til og med i ryggen. Smerten kan gjerne lokaliseres til enten høyre eller venstre side, noe som avhenger av hvilken eggstokk egget løsner fra. Smerten vil gjerne oppleves som en mild krampe eller murring, men kan også være plutselig og skarp. Omkring 40 % av alle kvinner opplever eggløsningssmerter månedlig. Det er med andre ord minst like vanlig å ikke ha smerter.

Økt kroppstemperatur

Et annet vanlig symptom på eggløsning, er at kroppstemperaturen plutselig øker med 0,5 grader. Dette skyldes at progesteronnivået i kroppen øker. Kroppen vil deretter ha denne forhøyede temperaturen frem til neste menstruasjon. Ved å måle kroppstemperaturen daglig (helst med en gang du våkner om morgenen), kan du potensielt finne ut når du har eggløsning.

Bedre luktesans

Enkelte studier har kommet frem til at kvinner kan få bedre luktesans omkring eggløsning. Dette gjør deg ekstra sensitiv overfor mannlige feromoner, og du finner kanskje partneren din ekstra attraktiv. Den forbedrede luktesansen gjør kanskje også at du lukter andre ting tydeligere enn ellers, enten det er mat eller blomster.

Tips til deg som er gravid i uke 2

Du er kanskje ikke gravid helt enda, men nå er det like før. Derfor er det lurt å forberede kroppen sin på graviditet, og ta de forhåndsregler du kan. Først og fremst handler dette om å sikre god helse for deg og barnet. Her er noen gode råd.

Ta nødvendige vitaminer og folsyre

Folsyre eller vitamin B9 er av stor betydning under graviditeten, siden vitaminet bidrar til at celler deler seg på normalt vis. Om du er gravid eller planlegger å bli det, anbefaler derfor helsemyndighetene at du starter med tilskudd på 400 mg daglig. Dette bør du fortsette med de første tre månedene av graviditeten. Ifølge helsemyndighetene er det også viktig at gravide får i deg tilstrekkelig vitamin D, kalsium, jod, Omega-3, vitamin B12 og jern. Ta gjerne tilskudd om du ikke har et variert kosthold.

Unngå alkohol og tobakk

¨ Før du blir gravid – eller så snart du oppdager det – bør du også slutte å innta nikotin (tobakksrøyk eller snus) og alkohol. Dette er stoffer som potensielt kan være svært skadelige for fosteret. Det er dessuten anbefalt å begrense inntaket av koffein. Begrens deg til én–to kopper kaffe daglig, eller fire kopper sort te.

Snakk med legen

Dersom du planlegger å bli gravid, kan det også være lurt å prate med fastlegen din først. Kanskje bruker du noen medikamenter du er usikker på om du kan fortsette med? Og er kroppen din godt rustet for en graviditet? Legen kan gi deg svar på spørsmål som dette, slik at du får en trygg og god start på graviditeten. Lykke til!