Gravid | Uke 20

Når du er gravid i uke 20 er du i andre trimester av graviditeten. Denne uken kan du feire at du er omtrent halvveis i svangerskapet, og nå gjenstår det normalt sett 20–22 uker før den lille kommer til verden. Her ser vi nærmere på hva du kan forvente i uke 20 av svangerskapet, både når det gjelder kroppslige plager og fosterutvikling.

Milepæler i uke 20 av graviditeten

  • Gratulerer: Du er nå halvveis i svangerskapet (sånn cirka)!
  • De fleste vil nå kunne kjenne bevegelser fra fosteret
  • Du kan kjenne rytmiske «napp» i magen når barnet hikker
  • Øvre del av livmoren befinner seg omtrent i navlehøyde
  • Det er kanskje nødvendig med mammaklær på grunn av den voksende magen
  • Fosteret sover omtrent like mye nå som når det er nyfødt
  • Du kan få vite barnets kjønn på ultralyd (tilbys alle gravide mellom uke 17 og 20)

Barnets utvikling

Nå har barnet rukket å utvikle seg i 18 uker, og det er fascinerende å tenke på hvor mye som har skjedd hittil. Den lille har utviklet seg nok til at man kan få vite om man bærer på en gutt eller jente, og ser allerede ut som en liten baby. Likevel er barnet fortsatt ikke klar for livet på utsiden av den trygge livmoren. La oss se nærmere på fosterets utvikling i uke 20 av svangerskapet!

Fosteret får søvnfaser

Omkring uke 20 vil barnet i magen begynne å få søvnfaser, og du kan regne med at det nå sover omtrent like mye som et nyfødt spedbarn (altså 16–20 timer i døgnet). Det du kanskje vil merke, er at den lille er mest aktiv når du skal sove (typisk …!). Og nettopp slik vil det kanskje også være når barnet kommer til verden. Ofte vil ikke denne trenden kunne snus før babyen er rundt 3–6 måneder gammel. Noen døgnrytme hos barnet er med andre ord noe du kan se langt etter, i hvert fall foreløpig.

Fordøyelsessystem

Mesteparten av næringen fosteret trenger, får det gjennom morkaken. Den lille er imidlertid også utviklet nok til at han eller hun kan ta opp glukose via fostervannet. Ved å svelge fostervann, vil sukker passere gjennom systemet og samles opp i tykktarmen. Barnet produserer fortsatt bek, som altså er den første avføringen etter fødselen. Massen er klissete og svart, og vil gradvis samles opp i barnets tarm gjennom graviditeten.

Lungeutvikling

Lungene er enda umodne, men er i stadig utvikling. På dette stadiet vil det fortsatt dannes nye forgreninger i lungene, slik at de skal kunne klare å overføre oksygen til babyens kretsløp etter at den lille kommer til verden. Mange vil merke rytmiske bevegelser i magen, noe som tyder på at barnet har hikke. Og dette er faktisk en viktig del av pustetreningen! Kort fortalt trener barnet pustemusklene (diafragma).

Hvor stort er fosteret i uke 20?

I uke 20 vil fosteret være 18 uker gammelt, og på størrelse med en banan. Selv om størrelsen kan variere noe, vil de fleste fostre nå veie omkring 325 gram og måle ca. 25 cm fra isse til tær. Lengden fra isse til sete er rundt 16,5 cm. Fra nå av kan du regne med at magen din vil bli målt fra symfysen til navlen på kontroller. Dette kalles gjerne for «SF-målet» eller «symfyse-fundus-mål» på fagspråket, og er vanlig i siste halvdel av svangerskapet. Målet vil gi en god indikator på barnets vekst.

Endringer i mors kropp

Omkring uke 20 (og videre ut i svangerskapet) kan mange vordende mødre oppleve en hyggelig kroppslig endring: Nemlig sterkere hår og negler! Østrogen fører til at håret blir mer fyldig og tykt, og du vil gjerne miste mindre hår enn ellers. Neglene kan også få en liten «boost», og oppleves gjerne tykkere enn før. Er du heldig har du også den velkjente graviditetsgløden. Det er kanskje ikke så rart at andre trimester omtales som den beste delen av graviditeten? Samtidig er det ikke til å komme unna at magen bare blir større og større. For noen kan den lett komme i veien for aktiviteter man ellers ikke har hatt problemer med å utføre. Nå er det kanskje nødvendig med mammaklær for å få plass til den stadig voksende kulen. Når det gjelder hormoner, er hCG-produksjonen betydelig lavere enn hva den var omkring uke 8–9, da den var på topp. Samtidig øker mengden østrogen og progesteron betydelig fra nå av.

Gravid i uke 20? Symptomer du kan forvente!

Andre trimester byr gjerne ikke på de verste graviditetsplagene, men det er likevel vanlig å oppleve noen plager. Dette vil imidlertid kunne variere mye fra kvinne til kvinne. For noen forløper svangerskapet nærmest plagefritt, mens andre har tøffere graviditeter. Her er de vanligste graviditetssymptomene når du er halvveis i svangerskapet!

Hovne ankler og ben

På grunn av et økende trykk fra livmoren mot kroppens vener, så vel som hormonelle forandringer, vil mange oppleve ødem i dette stadiet av graviditeten. Det er veldig vanlig med hovne ankler og føtter, og symptomet forverres gjerne når dagen går mot kveld. Trykket fra livmoren mot venene hindrer enkelt og greit tilbakestrømingen av blod, noe som gjør at beina eller anklene oppleves som hovne. Et tips er å bruke støttestrømper eller å holde beina høyt, og å ikke bruke for trange sko.

Fordøyelsesproblemer

Omkring uke 20 vil mange gravide slite med fordøyelsesplager, noe som kan omfatte både halsbrann og forstoppelse. Hormonelle endringer kan skape disse plagene. Samtidig vil den voksende magen kunne skape press mot tarmene. Forsøk gjerne å begrense inntaket av feit, krydret og tungtfordøyelig mat. Mye fiber i kosten – for eksempel i form av grønnsaker og grove kornsorter – kan være til hjelp!

Ømhet nederst i magen

Ligamentsmerter er svært vanlig blant gravide, og dette symptomet viser seg gjerne når magen begynner å bli større. Kort fortalt vil ligamentene om holder livmoren på plass strekkes og tøyes, noe som kan gi skarpe smerter eller ømhet nederst i magen. Det er heller ikke uvanlig med ryggsmerter, særlig fra korsryggen. Som regel vil smertene avta ved hvile. God holdning kan bidra til å forhindre ryggsmerter. Bruk av en ergonomisk stol på arbeidsplassen kan også være til hjelp, dersom du sitter mye på jobb. Du bør også unngå å stå oppreist for lenge av gangen. Når du ligger i sengen, kan det være lindrende å bruke støttende puter. Ha for eksempel en pute under magen/midjen dersom du ligger på siden, for å gi avlastning.

Svimmelhet

På grunn av det økte blodvolumet og det faktum at blodårene slapper mer av, kan mange gravide oppleve svimmelhet og ørhet. Noen kan slite med blodtrykksfall, noe som gjør at de føler seg svimete. Dette merker du kanskje best når du reiser deg litt for fort. Det kan hjelpe å reise seg sakte. Dersom du føler deg ør, kan det også hjelpe å legge seg ned og holde beina høyere enn hodet.

Pigmentering og hudforandringer

Rundt uke 20 i svangerskapet vil mange kvinner oppleve pigmentforandringer i huden. Du får kanskje en synlig stripe fra symfysen og opp til navlen, et vanlig fenomen som gjerne kalles for «linea nigra» (betyr «mørk linje»). Noen får også pigmentforandringer på huden i ansiktet, armene, lårene eller andre steder. Eventuelle mørke flekker og striper vil som regel forsvinne en stund etter fødselen.

Tips til deg som er gravid i uke 20

Vårt beste tips til deg som er halvveis i graviditeten, er å huske å ta vare på deg selv. Det er lov å skjemme seg bort innimellom, for eksempel med massasje, spa eller et deilig bad. Det å bære frem et barn er en stor og tung jobb, så senk skuldrene når du kan. Mange opplever også å få et bedre sexliv og bedre orgasmer i andre trimester. Dette skyldes blant annet den økte blodgjennomstrømningen i kroppen. Eksperimenter gjerne, og finn stillinger som er komfortable på tross av gravidmagen!