Gravid | Uke 21

Når du er gravid i uke 21, er du i andre trimester og det gjenstår ca. 20 uker til fødselen. Fosteret er nå 19 uker gammelt, og kan både føle berøring og høre stemmen din. Sannsynligvis er det mye aktivitet i magen nå, selv om den lille sover mesteparten av tiden. I denne guiden kan du lære mer om hva du kan forvente ved 21. svangerskapsuke!

Milepæler i uke 21 av graviditeten

  • Fosteret kan nå føle berøring dersom du stryker deg på magen
  • Du kan begynne å få kynnere (sammentrekninger i magen)
  • Barnets smaksløker har utviklet seg, og den lille kan smake ulike smaker via fostervannet som svelges (avhengig av hva du spiser)
  • Du er omtrent halvveis i graviditeten (svangerskapet kan vare i opptil 42 uker)
  • Fosteret beveger seg mye i magen, og du kan sannsynligvis kjenne både boksing, sparking og snurring! Foreløpig er det god plass til å bevege seg i fostervannet

Barnets utvikling

Fosteret ditt gjennomgår en formidabel utvikling gjennom sine (vanligvis) ni måneder i magen. Nå er du omtrent halvveis, og barnet har alle sine organer, samt sprellende armer og bein. Samtidig er det enda en stund igjen før den lille er klar for livet utenfor magen. Lungene er blant annet ikke ferdigutviklede, og det er en del «finpussing» som gjenstår.

Sansene utvikles

Fosterets sanseorganer utvikler seg stadig, slik at den lille kan føle, høre, smake, lukte og etter hvert se. I uke 21 er nettverket av nerver blitt såpass avansert at fosteret kan føle berøring. Stryker du deg over magen, vil den lille sannsynligvis reagere ved å bevege seg litt ekstra. Dersom du har kynnere, kan barnet føle også disse. Men slapp av – den lille får ikke vondt av kynnerne, selv om kanskje du synes de er ubehagelige. Fosterets smaksløker er også under utvikling, og det er ikke usannsynlig at barnet nå kan smake maten du spiser. Fostervannet vil ta smak av maten du spiser hver eneste dag, og fosteret svelger fostervannet. Forskning tyder på at barn som eksponeres for visse smaker under svangerskapet, er mer åpne for å spise mat med disse smakene etter fødselen. Spiser du variert, kan kanskje barnet bli mindre kresent når det blir større?

Kjønnsorganer

Du har kanskje allerede fått vite om barnet i magen er en gutt eller jente, dersom du var på ultralyd mellom uke 17 og 20. Kjønnsorganene til barnet utvikler seg stadig, og hos jentefostre starter nå skjeden å utvikle seg. Hos guttebarn vil dessuten testiklene begynne «vandringen» fra buken og videre ned i pungen. Som regel vil testiklene ha falt på plass før barnet blir født.

Underhudsfett

Under barnets hud avleires det mer og mer fett, slik at barnet blir rundere og bedre rustet til å regulere temperaturen sin. Fettet vil også fungere som et energireservoar for den lille etter fødselen. Barnets hud er fremdeles ganske rød og tynn, men dette vil endre seg i takt med den økte mengden underhudsfett og at huden blir tykkere. De neste månedene vil fosteret bli betydelig rundere!

Størrelse på foster i uke 21

I uke 21 er fosteret omtrent like stor som en gulrot, og måler omkring 27 cm fra tær til isse. Nå veier den lille cirka 350 gram. Barnet har med andre ord ikke vokst så veldig mye siden forrige uke, og veksten er nå roligere enn den var i starten. Med det sagt, utvikler fosteret seg for hver dag som går. Lungene blir blant annet mer modne, og fett bygger seg opp under barnets hud.

Endringer i mors kropp

Nå måler barnet hele 27 cm, og morkaken tar også plass. Mange mødre opplever å få en mer tydelig gravidmage nå, men dette kan variere etter både kroppsfasong, høyde, vekt og hvordan livmoren er posisjonert. Denne uken vil produksjonen av østrogen og progesteron øke ytterligere, og det samme gjelder kortikosteorider og tyroksin. Faktisk kan du regne med at stoffskiftet ditt øker rundt 15 % i løpet av de siste svangerskapsmånedene, noe du allerede nå kan begynne å merke i form av hetetokter.

Gravid i uke 21? Symptomer du kan forvente!

Etter hvert som barnet i magen vokser og hormonproduksjonen øker, er det vanlig å oppleve en rekke ulike plager eller symptomer. Nøyaktig hvilke symptomer man har, varierer mye fra person til person! Her ser vi nærmere på noen typiske symptomer i svangerskapsuke 21.

Kynnere

De fleste gravide vil oppleve kynnere i løpet av svangerskapet, som ikke må forveksles med rier. Kort fortalt er kynnere kroppens måte å øve seg på fødselen. Kjenner du at livmoren strammer seg for så å slappe av igjen, er dette sannsynligvis kynnere! I de fleste tilfeller får man ikke kynnere før etter uke 20 av svangerskapet. Nå som du er i uke 21, er det med andre ord gode muligheter for at de første kynnerne melder sin ankomst. I sjeldne tilfeller kan man oppleve kraftige og svært smertefulle sammentrekninger. Dette kan være et tegn på for tidlig fødsel, og bør derfor undersøkes nærmere.

Økt forbrenning og hetetokter

I denne perioden av svangerskapet øker produksjonen av østrogen og progesteron betydelig, så vel som tyroksin og kortikosteorider. Dette fører blant annet til økt stoffskifte og forbrenning. Du kan regne med at stoffskiftet øker rundt 15 % i løpet av de neste månedene. En av konsekvensene er hetetokter eller en følelse av overoppheting. Følelsen av å bli for varm kan imidlertid også skyldes at magen blir stadig tyngre å bære på. Når du må bruke mer energi på å bevege deg, blir enkle aktiviteter fort som en liten treningsøkt!

Urinveisinfeksjoner

Gravide er ekstra utsatt for urinveisinfeksjoner, og denne infeksjonen vil oftere enn hos ikke-gravide kunne spre seg til nyrebekkenet. Om du har symptomer på urinveisinfeksjon, bør du derfor oppsøke legen for behandling. Typiske symptomer er svie ved vannlating, følelsen av å måtte tisse «hele tiden» eller at urinen lukter ubehagelig. Husk at du også kan ha begynnende urinveisinfeksjon uten å merke det, noe som kan oppdages ved rutinekontroll hvor det tas urinprøve.

Akne og andre hudproblemer

De hormonelle endringene i kroppen kan føre til problemer med akne og kviser. Dersom du sliter med dette, gjelder det å styre unna sminke som kan forverre problemene – som for eksempel feit foundation som tetter porene. Vær også nøye med ansiktsrens både morgen og kveld. Husk at du bør styre unna medisiner mot akne under svangerskapet, da enkelte av disse kan være direkte fosterskadelige. Andre endringer i huden kan være pigmentflekker og strekkmerker. Begge deler er veldig vanlig under svangerskapet, og særlig fra og med andre trimester.

Tykkere hår og negler

I uke 21 er det også mange gravide som merker at håret er mer fyldig og sterkt enn hva det har pleid å være. Kanskje opplever du også at neglene dine vokser raskere eller er tykkere enn ellers. Dette skyldes svangerskapshormonene. Legg merke til at mange også har mindre hårtap under graviditeten enn hva de vanligvis har. Etter fødselen vil dette normaliseres, og du kan oppleve økt hårtap.

Hovne ben

Under svangerskapets andre trimester opplever mange vordende mødre at ankler og ben blir hovne. Årsaken er at livmoren presser mot venene, samtidig som blodårene slapper mer av som følge av svangerskapshormoner. Blod og væske kan derfor «samle» seg opp i beina, og føre til at de hovner opp. Bruk av kompresjonsstrømper kan være til hjelp. Unngå også å sitte i ro for lenge av gangen.

Tips til deg som er gravid i uke 21

Når du er gravid i uke 21, kan du begynne å merke at både bein og hender hovner opp. Dersom du bærer en giftering eller andre ringer, kan det være en idé å ta disse av nå. Hvis ikke, kan du risikere at du ikke få av deg ringen – noe som kan bli smertefullt. Ta derfor av deg eventuelle ringer nå, og bær dem med deg på et halskjede eller lignende istedenfor (dersom du ønsker det)!