Gravid | Uke 23

Når du er gravid i uke 23 er du enda i andre trimester, og barnet er nå 21 uker gammelt. Fra og med denne uken vil fosteret vokse i et forrykende tempo, og om ikke så lenge vil den lille kunne overleve dersom han/hun skulle bli født for tidlig. Her gir vi deg oversikt over fosterutviklingen i 23. svangerskapsuke, samt vanlige plager og symptomer hos mor.

Milepæler i uke 23 av graviditeten

  • Du kan oppleve at barnets bevegelser er synlige på utsiden av magen!
  • Fosterets hørsel har blitt enda bedre, og barnet kan skille mellom forskjellige lyder fra mor og omgivelsene (og reagere på dem)
  • Barnet er fortsatt rosa, rynkete og tynt, men denne uken er et veiskille: Fra nå og fire uker frem i tid vil fosterets vekt dobles!
  • Kommer barnet ut nå, kalles det for en for tidlig fødsel (ikke spontanabort)
  • Nedre grense for når barnet er levedyktig på utsiden, regnes å være ved ca. 500 grams vekt eller 24 uker. Jo lengre barnet blir værende i magen, jo større blir sjansen for at det vil klare seg om det blir født.

Barnets utvikling

Det er spennende å følge med på fosterets utvikling mens det ligger i magen. Og uke 23 er intet unntak, for denne uken vil barnet for alvor begynne å vokse. Dette vil du sannsynligvis også merke på magen din de kommende ukene. La oss se nærmere på fosterutviklingen denne uken.

Dramatisk vektøkning starter nå!

Frem til uke 23 har fosteret vært veldig tynt, og dessuten rosa eller rødlig på grunn av at blodårene og organene er synlige gjennom den tynne huden. Men fra og med denne uken, vil store endringer begynne å skje. De kommende ukene vil barnets vekt dobles, og økningen starter nå. Om ikke lenge vil barnet få et mer baby-lignende utseende på grunn av at fett avleires under huden. Kroppen har nå også blitt mer velproporsjonert enn hva den har vært hittil.

Skjelett og knokler

Brusk omdannes fortsatt til forbeinet skjelett, og den lille blir mer robust for hver dag som går. Enn så lenge kan beinmassen sees gjennom barnets hud, siden sistnevnte er forholdsvis tynn. Små knokler i mellomøret utvikler seg også, og blir mer kompakte. Dette fører til at barnets hørsel blir stadig bedre. Nå kan den lille høre lyder både av deg (snakking, rumling, hjerteslag etc.) og fra verden rundt. Barnet kan også reagere på ulike lyder.

Surfaktant produseres i lungene

I uke 23 vil fosterets lunger fortsette utviklingen, og begynne å produsere et stoff kalt surfaktant. Dette stoffet er livsviktig, siden det vil forhindre at lungene klapper sammen når babyen puster ut. Normal pust forutsetter at man har dette stoffet i lungene. Noen barn blir født for tidlig, og en vanlig utfordring blant ekstremt for tidlig fødte barn, er at de ikke har nok surfaktant i de umodne lungene.

Fordøyelsessystem

Denne uken vil også fosterets fordøyelsessystem nå en milepæl: Tarmene begynner å lage sammentrekninger, og øver seg på å føre mat nedover mot endetarmen. Foreløpig spiser ikke barnet annet enn fostervann, men øvelse forbereder tarmene på livet etter fødselen. Barnet øver seg også på å svelge når det drikker fostervann. Legg også merke til at den lille kan sutte på tommelen, noe som er fin øvelse til amming!

Hvor stort er fosteret i uke 23?

I uke 23 vil fosteret veie hele 550–600 gram, og måle cirka 28–30 cm fra isse til tær. Den lille har med andre ord ikke vokst så mye i lengden siden forrige uke, men har lagt på seg en del. Og hold deg fast: De neste fire ukene vil barnets vekt gradvis dobles! Foreløpig er barnet på størrelse med en stor mango, og sjansen er stor for at magen din strutter litt ekstra akkurat nå.

Endringer i mors kropp

Kroppen din endrer seg til stadighet under graviditeten. Foruten en stadig voksende mage, kan du nå kjenne barnets bevegelser tydeligere enn før. Det som tidligere kunne kjennes ut som bobler eller en flaksende sommerfugl, har nå blitt til lette slag og dunk. Fra og med uke 23 vil mange vordende mødre også oppleve at barnet får visse bevegelsesmønstre. Kanskje den lille er ekstra aktiv etter at du har inntatt et måltid, eller når du skal sove? Andre vanlige endringer i mors kropp, er strekkmerker, vektøkning og ligamentsmerter på siden av magen. Ligamentene i bekkenet er også i ferd med å bli løsere, og du kan kjenne på bekkenløsningssmerter.

Gravid i uke 23? Symptomer du kan forvente!

Gjennom hele andre trimester vil det kunne dukke opp ulike plager, selv om plagene generelt sett er mildere enn i øvrige deler av svangerskapet. For noen er plagene minimale, mens andre opplever at de går utover hverdagen. Under gir vi deg oversikt over de vanligste graviditetssymptomene i uke 23!

Økt appetitt

Barnet vil fra og med nå sette i gang en betydelig vekstspurt, noe som også betyr at næringsbehovet øker. Om du skulle oppleve å være mer sulten, er dette altså å regne som helt normalt. Sørg for å spise variert og sunt, og inkluder rikelig av både fiber og proteiner i kosten, samt alle vitaminene og mineralene du og barnet trenger. Styr helst unna usunne matvarer med lite næringsinnhold av verdi, som for eksempel potetgull og sjokolade.

Oppblåsthet

Det er ikke uvanlig å føle seg oppblåst i andre trimester, noe som kan oppleves belastende kombinert med en stadig voksende mage. Årsaken til dette er hormoner og at tarmbevegelsene ikke er like effektive som de pleier. Magen blir kort og godt treg. Du kan kanskje oppleve at noen matvarer gjør deg mer oppblåst enn andre. Eksempler på matvarer som kan gi gass, er erter, løk og bønner.

Ødem og hovne føtter

I uke 23 er det også mange gravide som sliter med hovne ankler, føtter og hender. Grunnen til dette er at livmoren vokser og kan legge press mot venene dine, slik at blodet ikke fraktes like effektivt tilbake fra lemmene dine. Fenomenet kalles ofte for ødem, og vil gjerne oppleves som verre utover dagen og kvelden. Det kan hjelpe å holde seg i bevegelse, og å ikke sitte for lenge i ro av gangen. Bruk av støttestrømper kan også hjelpe.

Huden endrer seg

I andre trimester kan du oppleve en rekke hudplager. Du kan få akne på grunn av graviditetshormonene, så vel som strekkmerker, åreknuter og pigmentforandringer. Sistnevnte betyr at du lettere kan få flekker når du oppholder deg i solen. Bruk gjerne en god lotion med høy solfaktor, da dette kan beskytte mot både pigmentflekker og kløe fra hud som strekker seg. Når det gjelder kviser, kan det hjelpe med god ansiktsrens morgen og kveld. Unngå medisiner mot akne når du er gravid. PS! En av pigmentforandringene mange vil oppleve (enten de oppholder seg i sol eller ikke), er linea negra. Dette er en mørk stripe fra symfysen til navlen, som er vanlig å se hos gravide. Streken forsvinner igjen etter fødselen.

Tips til deg som er gravid i uke 23

Nå som du er godt over halvveis i svangerskapet, kan det være en idé å sette i gang med fødselsforberedelser. Du kan for eksempel begynne å tenke over hvor og hvordan du ønsker å føde. Kanskje du ønsker å føde i badekar, for eksempel? Det kan være greit å prate med jordmor om dette, og eventuelt begynne å skrive et fødebrev du kan ta med deg på klinikken. Delta gjerne også på svangerskapskurs, og få flere gode tips til pusteteknikker og lignende som kan hjelpe deg gjennom fødselen.