Gravid | Uke 24

I uke 24 av graviditeten vil barnet være 22 uker gammelt, og en aktiv liten krabat! Du kjenner kanskje at det bokser eller sparker mot magen, og barnet kan kjenne det hvis du trykker tilbake. I denne fasen av svangerskapet vokser barnet raskt! Her ser vi blant annet nærmere på fosterets utvikling i 24. svangerskapsuke, og vanlige kroppslige endringer hos mor.

Milepæler i uke 24 av graviditeten

  • Det begynner å bli trangt i livmoren
  • Du kjenner barnets bevegelser hver dag
  • Fosteret har nå god hørsel, og finner mage- og hjertelydene dine beroligende
  • Barnet er enda tynt, men snart begynner ett å samle seg under huden
  • Vektøkningen denne uken skyldes først og fremst utvikling av skjelett- og muskelmasse
  • Den lille produserer sykdomsbekjempende hvite blodlegemer

Barnets utvikling

Den lille begynner nå å bli stor, og fyller snart ut hele livmoren. Vekten øker raskt nå og de neste ukene. For hver dag som går, vil barnet være bedre rustet til å kunne overleve verden utenfor mors mage. Skulle barnet bli født nå, kan det potensielt overleve. Ifølge FHI.no, vil 55 % av barn som fødes i uke 24 overleve. Om barnet kommer til verden en av de neste ukene, vil sjansen for overlevelse være enda større.

Fosterets vekt øker

Barnet veier 100 gram mer denne uken enn forrige, noe som er en betydelig vektøkning for en så liten kropp. Fosteret fremstår fortsatt som forholdsvis tynt da det ikke har noe særlig til underhudsfett, men skjelett og muskler har utviklet seg den siste uken. Det er de to sistnevnte som er hovedårsaken til barnets vektøkning i uke 24. Men de neste ukene vil fettlagrene begynne å bygge seg opp. Huden vil da også bli mindre rynkete, rød og gjennomsiktig.

Lungene modnes ytterligere

I løpet av uke 24 vil fosterets lunger utvikle seg videre, noe som er viktig med tanke på overlevelse utenfor mors mage. Luftveiene forgrener seg mer og mer, slik at oksygen fra lungene etter hvert kan overføres rundt i barnets kropp når den lille begynner å puste. Enn så lenge får barnet oksygenet det trenger via blodet fra mor, noe som skjer via morkake og navlestreng.

Hvite blodceller

I uke 8 av svangerskapet begynte fosteret å produsere røde blodceller. Først nå, i uke 24, starter den lille å produsere hvite blodceller. Disse cellene er viktige i kampen mot sykdommer, og er en del av barnets immunforsvar. De hvite blodcellene produseres i beinmargen, blant annet i ryggraden, og spiller en særlig viktig rolle i kampen mot infeksjoner.

Mer avanserte ansiktsuttrykk

Babyens nervesystem og muskler utvikler seg til stadighet, og nå vil den lille i større grad enn tidligere kunne lage ansiktsuttrykk. Barnet kan blant annet heve øyebrynene, og trener nå på mange ulike uttrykk. Fosterets øyenbryn er også mer distinkte enn for bare noen uker siden, og bidrar til at ansiktet kan lage ulike grimaser.

Hvor stort er fosteret i uke 24?

Nå er fosteret ditt på størrelse med en maiskolbe, og måler omkring 30 cm fra isse til fotblad. Barnets vekt nærmer seg nå 700 gram, altså rundt 100 gram mer enn forrige uke. Denne vektøkningen skyldes blant annet utvikling av beinmasse og muskler. Fosteret vokser foreløpig ikke så mye i lengden, men heller i bredden. Neste uke vil den lille veie 100 gram mer enn denne uken, så det er ikke tvil om at veksten har satt fart!

Endringer i mors kropp

Magen begynner å bli stor, og når du drar på svangerskapskontroller vil jordmor eller lege måle avstanden fra øvre del av livmoren (like over navlen) til blygdbenet (symfysen). Dette er viktig for å holde oversikt over barnets vekst. Livmoren din er i uke 24 på størrelse med en fotball, og du vil sannsynligvis merke at magen din er litt mer «i veien» enn tidligere. Magestørrelsen kan imidlertid variere mye fra mamma til mamma! Du kan i denne perioden oppleve at magen blir så stor og hard at navlen begynner å stikke ut. Men dette vil reverseres etter fødselen.

Gravid i uke 24? Symptomer du kan forvente!

Nå som du er i uke 24, kan du oppleve at graviditeten kommer til uttrykk på flere måter enn kun gjennom en voksende mage. Noen vordende mødre har mange symptomer, men det er også vanlig å ha få plager. Dette er veldig individuelt. Nedenfor har vi listet opp noen av de vanligste symptomene i 24. svangerskapsuke.

Rødhet i fotsåler og håndflater

De hormonelle endringene i kroppen kan bidra til mange ulike symptomer. Ett av disse er rødhet i håndflatene og fotsålene. Du kan også oppleve kløe. Dessverre er det ikke så mye å gjøre med dette, utenom å vente på at barnet kommer ut. Etter fødselen vil nemlig symptomene normalt sett forsvinne.

Nummenhet og smerter i hender

Rundt uke 24 vil mange gravide kunne merke at det prikker eller er numment i hender og fingre. Dette skyldes at nerver i håndleddet er i klem, noe som igjen forårsakes av væskeansamling i kroppen. Tilstanden kalles gjerne karpaltunnelsyndrom. Noen kan også kjenne tilsvarende nummenhet på utsiden av lårene. Nervesmerter som dette vil gå over etter hvert.

Kortpustethet

Opplever du følelsen av å ikke få nok luft når du puster? Dette er forholdsvis vanlig under graviditeten, og særlig fra andre trimester og utover. Årsaken er sammensatt, og handler blant annet om at oksygenbehovet øker i løpet av svangerskapet. Progesteron har også effekt på lungene og hjernens respiratoriske senter, noe som kan forklare følelsen av kortpustethet. Når livmoren vokser og presser mot diafragma, kan også dette påvirke pusten din. Til og med stress og angst kan gi følelsen av å ikke få nok luft. De fleste former for kortpustethet er helt normale, og slettes ikke farlige – selv om det kan oppleves ubehagelig. Forsøk gjerne ulike pusteteknikker, og senk skuldrene. PS! Dersom du har alvorlige pustevansker kombinert med brystsmerter eller vedvarende hoste, bør du oppsøke medisinsk personell snarest. Dette kan nemlig tyde på mer alvorlige tilstander, som for eksempel blodpropp i lungene.

Pigmentflekker, akne og strekkmerker

I andre trimester kan du ikke bare oppleve den etterlengtede mammagløden! Huden kan også rammes av akne, strekkmerker eller pigmentflekker. Dette er helt normalt, og skyldes både hormoner og den stadig voksende kroppen din. Det å ha gode hudpleierutiner med ansiktsrens to ganger daglig, kan hjelpe mot akne. Hvis du har strekkmerker, kan det virke lindrende å bruke en god fuktighetskrem. Merkene blir svakere etter fødselen. Pigmentflekker kan begrenses ved å bruke solkrem, men kan vise seg selv om du unngår sol. Linea nigra er en pigmentstrek som strekker seg fra navlen og ned til symfysen, og er veldig vanlig blant gravide.

Tips til deg som er gravid i uke 24

Jo lengre barnet holder seg i magen, jo større sjanse vil det ha for å overleve. Og sannsynligvis vil det enda gå mange uker før den lille blir født. Likevel kan det være greit å vite hvilke symptomer du bør være obs på, med tanke på for tidlig fødsel. Dersom fødselen setter i gang nå, kan du oppleve symptomer som magekramper, vaginale blødninger, uvanlig utflod, press i bekkenet eller at fostervannet lekker ut. Skulle dette skje, bør du ta kontakt med legen snarest. I uke 24 vil barnet kunne ha gode overlevelsessjanser, takket være et velutviklet helsevesen.