Gravid | Uke 25

Når du er gravid i uke 25, begynner du å nærme seg slutten av andre trimester. Det er rundt 15–17 uker igjen av svangerskapet, og barnet i magen er nå 23 uker gammelt. Barnet kan i mange tilfeller overleve om det skulle bli født allerede nå. Vi skal her se nærmere på hva som skjer med fosteret i uke 25, og hva slags symptomer og plager man kan oppleve.

Milepæler i uke 25 av graviditeten

  • Sjansen for at barnet skal kunne overleve om det blir født for tidlig, øker ytterligere denne uken!
  • Huden er enda skrukkete, men ikke lenger like gjennomsiktig
  • Neglene på fosterets fingre og tær vokser
  • Det kan være lurt av mor å sette i gang med bekkenbunnsøvelser
  • Fosteret blir sterkere for hver dag som går

Barnets utvikling

Det å gå gravid kan være en tålmodighetsprøve, spesielt om du gleder deg til å møte det lille mirakelet ditt! Kanskje blir ventetiden litt lettere når du vet hva som foregår inni magen. Jo lengre barnet får utvikle seg i magen, jo mer rustet vil det være for verden utenfor. Så, hva skjer egentlig med barnet i uke 25?

Fett bygges opp under huden

Fosteret er enda nokså tynt, men blir nå gradvis rundere og rundere. Fett begynner å lagre seg under huden, noe som også gjør at huden gradvis blir mindre skrukkete. Med det sagt, er den lille fortsatt ganske skrukkete denne uken. Huden er imidlertid ikke like gjennomsiktig som den hittil har vært, noe som betyr at fosteret ikke er like rosa og «glassaktig» lenger.

Lunger og pusteøvelser

Lungene er under stadig utvikling, slik at barnet blir bedre rustet til å kunne puste når det kommer ut. Enn så lenge kan ikke barnet puste, ettersom det er inni livmoren – et miljø uten tilgang på luft. Fra første trimester og frem til nå, har barnet imidlertid øvd på å puste ved å lage pustebevegelser. I uke 25 vil barnets nesebor åpne seg, og den lille utfører små «pustebevegelser». Men disse bevegelsene vil snart undertrykkes (de siste tre til fire månedene av graviditeten), og lungene forblir da klappet sammen frem til fødselen. Det er uvisst hvorfor fosteret slutter med pusteøvelsene, men det er gunstig ettersom det forhindrer at barnets lunger blir fylt opp av avfall som kan finnes i fostervannet. Lungevevet vil dessuten skille ut væske på egen hånd, noe som sikrer ren lungevæske frem mot fødselen.

Testiklene vandrer ned i pungen

Dersom du bærer på et guttebarn, vil testiklene sannsynligvis være på vei ned i skrotum på dette tidspunktet i svangerskapet. Denne reisen er slettes ikke unnagjort på få timer eller dager, men tar gjerne rundt 2–3 måneder. Kanskje vet du allerede nå hvilket kjønn barnet ditt har, dersom du tok ultralyd mellom uke 17 og 20!

Små detaljer faller på plass

I uke 25 vil også barnets negler vokse, både på fingre og tær. Fosterets øyenvipper vokser seg også lengre, og neseborene vil som nevnt åpne seg. Nå er det heller ikke lenge til den lille begynner å åpne øynene og se verden rundt seg. Øynene har enda ikke fått sin endelige farge, og dette vil muligens heller ikke skje før etter at barnet blir født.

Barnet sover mye

Selv om du kanskje kjenner mye aktivitet i magen, bruker barnet mesteparten av tiden på å sove. Den lille veksler mellom REM-søvn og dyp søvn omtrent hvert 20. tikl 40. minutt. På tross av dette, kan du nok føle mange spark og slag der inne. Barnet vil også sove mye som nyfødt. Visste du at et nyfødt barn i snitt sover rundt 16 til 20 timer hvert eneste døgn?

Hvor stort er fosteret i uke X?

Nå veier fosteret rundt 800 gram, og måler omkring 30 cm fra fotblad til toppen av issen. Babyen er like stor som en kålrot eller aubergine, og begynner med andre ord å bli både stor og tung! Barnet har ikke vokst noe særlig i lengden de siste ukene, men blir stadig tyngre. Om ikke lenge vil imidlertid barnet også strekke seg noen centimeter ekstra!

Endringer i mors kropp

Det å bære et foster som er på størrelse med en kålrot, medfører ekstra vekt og endret tyngdepunkt. Du opplever kanskje at gangen din er annerledes (hei, vagging), og kjenner smerter i rygg eller bekken. Brystene vokser også, og mange begynner å føle seg tunge og store. Ta deg tid til å skjemme deg selv bort når du kan, enten det er med massasje, et avslappende bad eller lignende. Dette kan gjøre dagene litt mer komfortable nå som magen begynner å bli stor!

Gravid i uke X? Symptomer du kan forvente!

I uke 25 er du enda i andre trimester, men nå begynner du å nærme deg tredje og siste trimester. Det betyr at du kanskje allerede nå merker at magen (og resten av kroppen) gir plager og symptomer. Her er noen av de vanligste graviditetsplagene i uke 25!

Tett nese og snorking

Mange gravide begynner å snorke under svangerskapet, selv om de ikke har pleid å gjøre dette tidligere. Årsaken er at graviditeten medfører økt blodgjennomstrømning i kroppen – også til slimhinnene i nesen. Dette skjer gjerne i andre trimester, og kan derfor være et vanlig graviditetssymptom i uke 25. Legg også merke til at økt produksjon av progesteron og østrogen bidrar til oppsvulming av neseslimhinnen. Vektøkning i svangerskapet kan for øvrig bidra til snorking.

Hemoroider

I uke 25 (eller øvrige graviditetsuker) kan du også oppleve å få hemoroider. Dette er oppsvulmede og ofte kløende utposninger av vener omkring endetarmsåpningen, som lett kan begynne å blø når du sitter på do. Hemoroider er kort fortalt åreknuter i endetarmsåpningen, og oppstår på grunn av det øke presset fra livmoren mot venene. Forstoppelse kan bidra til forverring av hemoroider. Vårt beste tips her er å spise fiberrik mat, og å gå på do regelmessig.

Halsbrann og fordøyelsesproblemer

Graviditetshormonene bidrar til at fordøyelsessystemet ikke jobber like effektivt som tidligere, og kan føre til treg mage og forstoppelse. Igjen understreker vi viktigheten av fiberrikt kosthold, gjerne med innslag av fullkorn og grønnsaker. Livmorens press mot magen kan også føre til sure oppstøt. Her kan det hjelpe å spise mindre sur og fet eller krydret mat.

Rastløse bein

I graviditeten kan du også oppleve å få følelsen av «maur» i beina, og en trang til å bevege på seg. Følelsen og trangen forsvinner så snart du beveger beina, men vil som regel komme tilbake relativt fort når du hviler igjen. Tilstanden kalles gjerne også for Restless Legs Syndrome (RLS), og det mistenkes at jernmangel eller anemi under svangerskapet kan være en årsak. Snakk med legen din om du opplever symptomer.

Andre symptomer

Foruten de overnevnte graviditetsplagene, kan du også oppleve bekkenløsningssmerter, nummenhet i hender og økt appetitt når du befinner deg i 25. svangerskapsuke. Men heldigvis finnes det også noen mer positive symptomer. Mange opplever ekstra glød i huden, samt sterkere og mer fyldig hår. Du kan også oppleve at neglene dine er sterkere enn tidligere!

Tips til deg som er gravid i uke 25

Har du enda ikke tenkt på babynavn? Da kan det være greit å begynne med det nå. Det å finne det perfekte navnet kan tross alt ta tid! Kikk gjerne i navnebøker eller på nettsider der du kan sortere navn etter betydning, kjønn, opphav og lignende. Er dere to, kan dere kanskje gi barnet et dobbeltnavn – og velge ett navn hver? Et annet tips er å kalle barnet opp etter noen i slekten, enten det er en bestemor eller andre.