Gravid | Uke 26

Er du gravid i uke 26, begynner du å nærme deg tredje trimester. Fosteret i magen er nå 24 uker gammelt, og har omtrent det utseendet det vil ha når det blir født – bare at det er tynnere og mindre. Her kan du lære mer om fosterutvikling og vanlige plager hos mor i svangerskapsuke 26!

Milepæler i uke 26 av graviditeten

  • Fosteret åpner øynene for første gang denne uken!
  • Barnets endelige utseende begynner nå å ferdigstilles
  • Den lille har imidlertid enda ikke fått farge på regnbuehinnen
  • Babyens hørsel er mer sensitiv, og den hører både deg og de rundt deg
  • Fosterets hjerneaktivitet øker, og den lille kan respondere med bevegelse og pulsøkning til ytre stimuli

Barnets utvikling

Selv om du kanskje begynner å føle deg ganske «poppeklar» på dette tidspunktet, gjenstår det fortsatt en god del av graviditeten. Skulle barnet komme til verden allerede nå, vil det likevel ha gode overlevelsessjanser. Barnets utseende er tilnærmet slik det vil være ved fødselen, men det skal fortsatt legge på seg og bli litt større.

Øynene åpnes!

I uke 26 kan du regne med at barnet åpner øynene for første gang. Fosteret har kanskje ikke så mye å kikke på inni livmoren ettersom det er mørkt der, men kan likevel ane forskjeller mellom lys og mørke. Lyser du med en lommelykt eller lignende mot magen, vil barnet kunne se dette. Selv om øynene åpnes denne uken, er de enda ikke 100 % ferdigutviklede. Iris – eller regnbuehinnen som den også kalles – har fortsatt ikke fått fargepigmentering. Men i løpet av de neste ukene vil øynene gradvis få farge. Husk likevel på at mange nyfødte barn ikke har sin permanente øyenfarge. Denne vil som regel vise seg først omkring ettårsalderen.

Hjerne og nervesystem

Nå har fosterets hjerne fått større overflate takket være en rekke vindinger og furer, noe som også betyr at den lille har økt antallet hjerneceller. De siste par ukene har barnets hjerne vokst betydelig. I 26. graviditetsuke vil derfor også barnets hjerneaktivitet øke. Barnet kan respondere på både lyder, berøring og lys. På dette stadiet av svangerskapet har dessuten fosterets hørsel blitt mer sensitiv, og den lille kan høre stemmene til menneskene rundt deg. Fortsatt foregår det myelinisering av fosterets nervetråder, noe som vil si at et beskyttende lag legges utenpå nervene. Dette effektiviserer også nervesignaler. Prosessen vil fortsette etter fødselen, og frem til barnet blir voksent!

Fosterets størrelse i uke 26

I din 26. svangerskapsuke vil fosteret måle omkring 35 cm fra isse til fotblad, og ha en vekt på nærmere 1 kg! Den lille er nå på størrelse med en bunt vårløk, eller et litt større matgresskar. Barnet vil legge på seg ytterligere frem mot neste uke, og da kan du forvente at fosteret veier rundt 100 gram mer enn hva det gjør denne uken.

Endringer i mors kropp

Nå som du befinner seg i uke 26, har du kanskje begynt å venne deg til den stadig voksende magen og større bryster. Det finnes imidlertid også enkelte kroppslige forandringer du bør være obs på. Noen kan oppleve svangerskapsdiabetes allerede fra uke 26, selv om tilstanden er mest vanlig etter 37. svangerskapsuke. Skulle du oppleve symptomer på tilstanden, som hevelser, rask vektøkning, intense smerter eller ømhet øverst i magen, bør du kontakte lege så raskt som mulig. Av vanlige og ufarlige kroppslige endringer i uke 26, kan vi nevne at mange opplever at navlen begynner å stikke ut. Dette skyldes at livmoren tar så mye plass i bukhulen, at navlen blir presset utover. Etter fødselen vil dette normalisere seg.

Gravid i uke 26? Symptomer du kan forvente!

Gjennom graviditeten kan det dukke opp et bredt spekter av symptomer, og mange av disse kan nok karakteriseres som plager! Og selv om plagene ofte er færre i andre trimester (enn i første og tredje), kan du oppleve plager nå også. Her kikker vi på noen av de vanligste plagene i uke 26.

Ryggsmerter

Det er mange gravide som opplever å få ryggsmerter omkring uke 26 av svangerskapet. Og det kan finnes flere grunner til dette. Først og fremst kan den stadig voksende magen bidra til at tyngdepunktet forflytter seg, og at magemusklene strekkes eller svekkes. Magen kan dessuten legge press på nerver. På toppen av dette, kan du oppleve at graviditetshormonene bidrar til å gjøre leddene dine mer fleksible, noe som kan føre til smerter i bekken og korsrygg.

Er du mer klumsete enn tidligere?

Hormonene dine kan spille deg et puss! Fenomenet kalles graviditetshjerne, og kjennetegnes gjerne av at du blir mer glemsk eller klumsete. Kanskje mister du ting lettere i gulvet enn før, eller glemmer avtaler. Det kan hjelpe å organisere hverdagen ved hjelp av hjelpemidler. Kanskje du kan laste ned en app der du kan få oversikt over møter, avtaler og lignende? På den måten slipper du å måtte huske på dem selv.

Tåkesyn

Rundt uke 26 vil det også være mange gravide som sliter med tåkete syn eller tørre øyne. Årsaken er at tåreproduksjonen reduseres, noe som kan føre til ubehag og dårligere syn. Her kan det kanskje hjelpe å bruke saltvannsløsning (øyedråper) i en periode. Snakk gjerne med legen din, slik at du får riktig behandling. PS! For noen gravide kan det være nødvendig å bytte ut linser med briller en periode, dersom øynene er tørre.

Ligamentsmerter og andre smerter i magen

Livmoren støttes opp av ligamenter, og under graviditeten vil disse strekkes betydelig. Dette kan føre til skarpe eller stikkende smerter på siden(e) av magen, men regnes ikke som farlig. Men skulle du oppleve intense smerter eller en øm følelse øverst i magen, bør du være litt obs. Dette kan nemlig være et symptom på svangerskapsforgiftning. I så fall har du gjerne også symptomer som hodepine, ansiktshevelse og hovne hender/bein.

Tips til deg som er gravid i uke 26

Dersom du venter barn, kan det å delta på et svangerskapskurs være verdifullt – kanskje særlig for førstegangsfødende. Mange har tanker og bekymringer rundt graviditet og fødsel, og på kurset kan du treffe mange i samme situasjon. Det å ha noen å snakke med, er i seg selv en god ting. På kurset kan du dessuten lære mye nyttig om både fødsel, pusteteknikker og lignende. I dag arrangeres det svangerskapskurs mange steder i Norge, og særlig i byene.