Gravid | Uke 27

I uke 27 er du på tampen av andre trimester, og fosteret er nå 25 uker gammelt. Nå kan barnet åpne øynene og blinke, og for hver dag som går er babyen bedre rustet til å tåle livet utenfor mors mage. Fra nå av vil fosteret raskt bli større. Finn ut hva du kan forvente i uke 27 av svangerskapet, både når det gjelder symptomer og barnets utvikling!

Milepæler i uke 27 av graviditeten

  • Neste uke går du inn i siste del av svangerskapet – tredje trimester!
  • Hjertet ditt vil fra nå pumpe 40 % mer blod enn da du ikke var gravid
  • Denne uken vil barnet kunne åpne og lukke øynene, og se seg rundt
  • Mange kjenner nå at fosteret hikker mye
  • Rett et skarpt lys mot magen – babyen vil kanskje respondere med bevegelse

Barnets utvikling

Barnet ditt har nå fått det utseendet det vil ha ved fødselen, bare at han/hun er en god del mindre foreløpig. De neste ukene og månedene vil babyen legge på seg rundt to kilo, altså nesten det dobbelte av hva det foreløpig veier! La oss se nærmere på fosterets utvikling denne uken.

Barnet kan blinke og se

Forrige uke åpnet barnet så smått øynene. Denne uken kan øynene åpnes helt, og den lille kan både blinke og se. Når barnet ikke sover, er sjansene gode for at det har øynene åpne. Nå er det riktignok ikke så mye å se inni livmoren ettersom det er mørkt der inne. Men barnet vil nok legge merke til det om du lyser mot magen med et sterkt lys, som for eksempel en lommelykt. Kanskje kan du kjenne at fosteret reagerer på lyset?

Lungene modnes

Barnets lunger har nå rikelig forsyning av blod, og utallige små alveoler eller luftblærer er nå utviklet. Lungene er nå modne nok til at barnet skal kunne klare å puste inn luft dersom det skulle bli født allerede nå. Produksjonen av stoffet surfaktant – som bidrar til at alveolene ikke faller sammen – er imidlertid nokså beskjeden foreløpig. Babyen vil derfor kunne ha behov for litt pustehjelp om det kommer til verden denne uken.

Øvrig utvikling

Rundt uke 27 vil barnet også begynne å bli rundere, ettersom fettlagene under huden nå er utviklet. Dette fettet bidrar også til at barnet ikke lenger er like gjennomsiktig eller rynkete. Babyens smaksløker er også ferdig utviklet i uke 27.

Hvor stort er fosteret i uke 27?

I uke 27 vil fosteret være på størrelse med en blomkål eller hodekål! Barnet måler rundt 35 cm fra isse til tær, og veier rundt 1,1 kg. Allerede neste uke vil den lille være nærmere 40 cm lang, så det er ikke tvil om at utviklingen går raskt nå. Husk at det ikke bare er fosteret som tar opp plass i livmoren, men også morkake og navlesnor, så vel som fostervann. Om du begynner å føle deg stor, er det med andre ord en god grunn til nettopp det.

Endringer i mors kropp

Det skjer også mye i mors kropp fra uke 27 og fremover. Fra denne uken vil hjertet ditt pumpe ut et blodvolum som er ca. 30 til 40 % større enn hva det var før du ble gravid. De siste ukene av svangerskapet vil dette imidlertid avta, av ukjente grunner. Foruten endringer i sirkulasjonssystemet, vil du også kunne legge merke til at du har gått opp en del i vekt. For mange gravide skjer den kraftigste vektøkningen mellom uke 20 og 28. Husk – det er helt normalt å gå opp 10–15 kg under graviditeten! Hos noen er imidlertid vektøkningen mest merkbar i tredje trimester. Dette skyldes gjerne at man gir opp vekten, eller begynner å bli mer likegyldig til de kroppslige endringene. Du skal ikke slanke deg mens du er gravid, men det er samtidig lurt å unngå dramatisk vektøkning. Hold deg i form, og spis næringsrik og sunn mat. Dette vil være det beste for både deg og barnet, og kan forebygge mot blant annet svangerskapsdiabetes.

Gravid i uke 27? Symptomer du kan forvente!

Mot tampen av andre trimester kan du oppleve mange ulike plager som du kanskje ikke hadde gjettet at graviditeten var skyld i. Svangerskapet kan faktisk gi symptomer fra både tannkjøtt, nese og føtter – for å nevne noe. Her ser vi nærmere på noen vanlige graviditetsplager i uke 27!

Føler du deg svimete?

Mange gravide kvinner kan kjenne på svimmelhet og ørhet omkring uke 27 av svangerskapet. Dette skyldes blant annet at kroppen produserer mye av hormonet progesteron, som har en avslappende effekt på blodårer. Når blodårene utvides, kan dette føre til nedsatt blodtrykk og mindre blod til hjernen – særlig når du reiser deg litt for raskt. Forsøk gjerne å reise deg opp roligere, eller legg deg ned og hev beina høyere enn hodet.

Blødende tannkjøtt og tett nese

I uke 27 kan du også oppleve tett nese, noe som forårsakes den økte gjennomstrømningen av blod. Slimhinnene i nesen hovner da opp, noe som gir en følelse av tetthet. Dette kan igjen føre til ubehag og snorking. Graviditetshormoner kan også føre til at tannkjøttet ditt blør lettere enn før, for eksempel under tannpuss.

RLS – Restless Legs Syndrome

Tilstanden RLS eller Restless Legs Syndrome, kjennetegnes av at du har hvileløse bein. Kanskje har du følelsen av «maur» i beina, og har en uimotståelig trang til å bevege føttene. Bevegelse lindrer imidlertid kun symptomene kortvarig. Snakk gjerne med legen din dersom du mistenker at du kan ha RLS! Tilstanden kan skyldes blodmangel eller at du har for lite jern i blodet.

Ligamentsmerter i magen

En annen vanlig plage i uke 27, er stikkende smerter eller ømhet på siden av magen. Smerten kan kjennes enten på begge eller kun én side. Årsaken er sannsynligvis strekk i ligamentene som støtter opp livmoren. Når ligamentene strekkes, kan du kjenne smerter. Kanskje er det en trøst å vite at dette er helt vanlig og ufarlig. Vær imidlertid obs på smerter som kjennes øverst i magen, da dette kan tyde på svangerskapsforgiftning.

Tips til deg som er gravid i uke 27

I uke 27 er det naturlig å begynne å kalle fosteret for baby, ettersom sjansen for overlevelse er stor om den lille skulle bli født allerede nå. Og det er vanskelig å forutse om fødselen vil skje nå, neste uke eller til termin. Av den grunn kan det være lurt å kjøpe inn det du trenger av nødvendig babyutstyr. Begynn gjerne å kikke på barnevogner, bilseter, seng, stellebord og lignende. Det er kjekt å ha disse tingene klare om barnet plutselig skulle komme til verden!