Gravid | Uke 28

Er du gravid i uke 28 er fosteret 26 uker gammelt, og du har akkurat startet på ditt tredje trimester. Dette er den siste delen av svangerskapet, og fra nå av vil babyen legge på seg og bli sterkere frem mot fødselen. Lær mer om 28. svangerskapsuke og hva du kan forvente, i denne guiden!

Milepæler i uke 28 av graviditeten

  • Gratulerer: Du er nå i tredje og siste trimester av svangerskapet!
  • Barnets lunger er ferdig utviklet om ikke lenge
  • Babyen har 90 % sjanse for å overleve om det blir født nå
  • Den lille begynner å innta «fødeposisjon» og vender hodet nedover
  • Barnet kan nå regulere kroppstemperaturen sin selv
  • Magen begynner å bli så stor at du kan merke det på pusten
  • Brystene dine begynner å produsere den første melken!

Barnets utvikling

Barnet er i uke 28 utviklet i så stor grad at det har 90 % sjanse for å overleve dersom det skulle bli født allerede nå. Resten av svangerskapet handler mest om at barnet skal legge på seg, og bli enda litt mer robust. Så, hva skjer egentlig med fosteret i uke 28? La oss se nærmere på saken!

Lungene utvikles videre

Babyens lunger fortsetter å produsere surfaktant – et flytende stoff som bidrar til at de små luftrommene (alveolene) ikke klapper sammen. Dette stoffet er viktig, ettersom det gjør det mulig for barnet å puste når det kommer ut av mor. Du vil også kunne kjenne at den lille hikker mye nå. Også dette handler om barnets evne til å puste etter fødselen, da hikken trener opp pustemusklene. Du kjenner gjerne hikke i form av små, rytmiske «napp» inni magen! Om ikke lenge er lungene ferdig utviklet.

Organer, nervesystem, muskler og skjelett

I uke 28 vil babyen fortsatt drikke mye fostervann, og det er sannsynlig at barnet tisser ca. 0,5 liter hver eneste dag. Dette blandes med fostervannet, og renses fortløpende ut. På dette stadiet er det også barnets beinmarg som produserer majoriteten av de røde blodcellene den lille trenger. Babyen produserer også mer kroppsfett, og kan i stadig større grad regulere sin egen kroppstemperatur. I fosterets hjerne dannes det milliarder av nye nerveceller, og nervesystemet blir mer og mer funksjonelt. Forskere har kommet frem til at barnet har REM-søvn på dette stadiet, og derfor sannsynligvis drømmer! Når det gjelder muskulatur, blir barnet også stadig sterkere. Håndgrepet er nå betydelig sterkere enn hva det har vært hittil, og barnet har også utviklet svelge- og sugeferdighetene sine ytterligere.

Babyens plassering i livmoren

I denne fasen av graviditeten er det ikke uvanlig at den lille begynner å snu seg med hodet pekende nedover. Det kan imidlertid fortsatt ta en stund før dette skjer. Under kontroller vil sannsynligvis jordmoren kontrollere hvordan barnet ligger. Når fødselen nærmer seg, er det ønskelig at barnets hode peker ned slik at man kan unngå setefødsel.

Hvor stort er fosteret i uke 28?

Nå som du er gravid i uke 28, vil barnet være omkring 40 cm langt og vektnålen begynner å komme godt over 1 kg. De fleste babyer veier nå nærmere 1,2 kg. Størrelsesmessig vil den lille nå være sammenlignbar med et salathode eller en stor aubergine. Allerede neste uke er det sannsynlig at barnet veier omkring 1,4 kg. Du kan sannsynligvis kjenne at magen blir tyngre og tyngre for hver uke som går på dette stadiet.

Endringer i mors kropp

Også mor kan oppleve at kroppen endrer seg nærmest fra uke til uke. Omkring uke 28, når man går inn i tredje trimester, er det ikke uvanlig å føle at kroppen begynner å bli tung, ettersom både mage og bryster vokser. En annen kroppslig endring hos mor i uke 28, er at melkeproduksjonen så smått starter. Brystene produserer råmelk, også kalt kolostrum, som er det første barnet spiser etter at det kommer til verden. Melken er rik på både vitaminer, proteiner, antistoffer og mineraler.

Gravid i uke 28? Symptomer du kan forvente!

I uke 28 kan du forvente å oppleve mange av de samme symptomene du har hatt tidligere graviditeten, og da særlig i andre trimester. Nå som du er i tredje trimester, kan du imidlertid også merke at nye plager og symptomer begynner å dukke opp. La oss se nærmere på noen av dem!

Svangerskapskløe

En kombinasjon av hud som strekker seg, hudtørrhet og svangerskapshormoner, fører til at rundt 20–40 % av gravide kvinner opplever svangerskapskløe. Kløen sentreres gjerne omkring magen, siden det er her huden strekkes mest. Det kan hjelpe å smøre magen inn med en mild og pleiende fuktighetskrem, noe du blant annet kan kjøpe på de fleste apoteker.

Ryggsmerter og smerter i bekkenet

Mange gravide sliter med ryggsmerter når de går inn i tredje trimester, noe som forårsakes av tyngden fra magen. Tyngdepunktet forflyttes, og du går kanskje med bakoverlent for å kompensere for dette. Smerter merkes gjerne først og fremst i korsryggen og bekkenet, noe som forårsakes av både magestørrelse og løsere leddbånd. Mange får også en mer vaggende gange.

Kortpustethet

I tillegg til overnevnte plager, kan noen merke at de sliter med kortpustethet. Man blir gjerne «kort i pusten» eller føler at man ikke får nok luft i lungene. Dette kan være ubehagelig, men er som regel helt ufarlig. Årsaken til kortpustetheten er blant annet at mage og innvoller presses oppover grunnet den voksende livmoren. Da blir det plass til mindre luft i lungene.

Tips til deg som er gravid i uke 28

Fra og med 28, kan det være greit å begynne å telle antall spark eller bevegelser i magen innenfor et gitt tidsrom. På den måten lærer du deg å kjenne barnet, og får en følelse av hva som er å regne som «normalt» for den lille. Det at babyen i magen beveger seg, er et tegn på at den har det bra. Skulle barnet plutselig bevege seg mindre enn det pleier, kan dette tyde på dårligere trivsel – noe som bør sjekkes ut. Husk likevel på at det ikke er uvanlig at barnet beveger seg mer noen dager, og litt mindre andre dager. Det er likevel greit å forsikre seg om at alt står bra til med den lille!