Gravid | Uke 29

Som gravid i uke 29 er du i ditt siste og tredje trimester av svangerskapet, og babyen har rukket å bli 27 uker gammel. Denne uken vil barnet ditt blant annet kunne smile for første gang, og det hikker mye for å øve seg på å puste. Her kan du lese mer om hva som skjer i 29. svangerskapsuke!

Milepæler i uke 29 av graviditeten

  • Barnet kan fra nå av begynne å smile – særlig når det sover
  • Den lille hikker støtt og stadig, som er en form for pusteøvelse
  • Det begynner å bli trangt i magen, og sparkene kjennes mer ut som dytt
  • Kanskje føler du færre bevegelser enn før? Det kan skyldes plassmangelen
  • Fosterets skjelett begynner å bli hardere
  • Mange vordende mødre opplever nå å få åreknuter i beina

Barnets utvikling

Babyen utvikler seg for hver dag som går, og denne uken vil hodet være i korrekt proporsjon sammenlignet med resten av kroppen. Tidligere i svangerskapet utgjorde barnets hode omtrent 50 % av kroppslengden! Men nå er altså proporsjonene slik de vil være ved fødselen. Barnet er utviklet nok til å kunne overleve utenfor mors mage, men det er sannsynlig at det blir værende i magen i ytterligere 11–13 uker.

Hikke og pusteøvelser

Noe av grunnen til at fosteret optimalt sett bør blir værende i magen i noen uker til, er at det kan øve mer på å puste. Dette vil du kanskje merke i form av hikke, noe du gjerne kjenner mye til i dette stadiet av graviditeten. Hikke føler som små rykk og napp i magen, og kommer gjerne med jevne mellomrom. Ved å hikke trener barnet opp pustemusklene sine.

Hjerne og nervesystem

I uke 29 har fosterets hjerne utviklet seg nok til å kunne kontrollere og regulere både kroppstemperatur og barnets pust. Den lille vil også kunne registrere forandringer i lysintensitet avhengig av om det er lyst eller mørkt rundt deg. Siden øynene nå kan åpnes, trener barnet på å bruke øynene. Det kan bevege øynene i øyehulen, blinke og knipe øynene sammen.

Skjelett

Barnets skjelett blir stadig sterkere og hardere, og denne tendensen fortsetter i uke 29. Likevel skal det nevnes at knoklene enda er forholdsvis bøyelige og myke. Men for hver uke som går, blir det lille barnet litt mer robust. Husk at enkelte knokler ikke blir harde før etter fødselen. Dette gjelder blant annet hodeskallen, som består av flere løse «plater» ved fødselen. Årsaken er at barnet lettere skal komme seg gjennom fødselskanalen.

Hvor stort er fosteret i uke 29?

I uke 29 vil babyen veie omtrent 1,4 kg, og måle ca. 40 cm fra hode til tær. Fosteret veier altså rundt 200 gram mer enn hva det gjorde forrige uke, noe som blant annet skyldes at skjelettet har blitt kraftigere. Den lille har også fått mer muskler og fett. Barnet er på størrelse med en stor blomkål eller en butternut-squash. Tenk på det neste gang du står i grønnsaksavdelingen i matbutikken!

Endringer i mors kropp

I uke 29 vil mange gravide merke at magen begynner å bli ubehagelig stor. Den kan blant annet være i veien når du skal sove, og det er ikke sikkert du klarer å ligge på ryggen lenger. Noen gravide merker at de blir uvel eller svimle når de ligger i ryggleie. Grunnen til dette er at livmoren har blitt så stor at den kan legge press på blodårene som frakter blod til hjertet. Her kan det kanskje hjelpe å heller ligge på siden, eller å støtte opp ryggen og sove sittende. Om ikke så mange uker vil barnet komme til verden, og du kan igjen sove i stillingene du helst foretrekker.

Gravid i uke 29? Symptomer du kan forvente!

Hvis du er gravid i uke 29, er det ikke helt usannsynlig at du opplever enkelte plager eller symptomer. Noen er heldige og har nærmest problemfrie svangerskap, mens andre føler at plagene dukker opp som perler på en snor. Her kikker vi på noen av plagene du kanskje opplever akkurat nå!

Åreknuter og hemoroider

Omtrent 20 % av alle gravide opplever å få åreknuter i leggene eller på føttene. Dette regnes som ufarlig, men kan være sjenerende. Grunnen til at du får åreknuter, er at blodvolumet ditt har økt. Samtidig er det økt press mot de store venene fra livmoren. Åreknuter kan også forekomme i endetarmsåpningen, og omtales da gjerne som hemoroider. Ja, du kan til og med få åreknuter i skjedeåpningen. Et viktig tiltak som kan begrense forekomsten av åreknuter, er å holde seg i aktivitet. Stillesitting ser ut til å forverre problemet.

Søvnvansker

På grunn av den stadig voksende magen, begynner du kanskje å slite med å finne en komfortabel liggestilling. Samtidig plages du kanskje av kortpustethet, bekymringer eller stress. Alt dette kan føre til at du ikke sover så godt som du skulle ønske. Dersom søvnvanskene skyldes angst for fødselen, barnets helse eller lignende, kan det hjelpe å snakke med en jordmor eller andre du stoler på. Er det fysiske plager, kan du forsøke å ligge på siden, støtte med puter eller få tips fra legen din.

Færre livstegn fra fosteret?

En annen endring du kan merke på dette stadiet av graviditeten, er at du kjenner mindre til barnet ditt. Fosteret har kort og godt ikke like mye boltreplass lenger, og ligger kanskje for trangt til å kunne sparke. Bevegelsene kjennes nå kanskje mer ut som små dytt eller dunk, fremfor spark og slag. Er babyen veldig rolig, er det lurt å få gjennomført en undersøkelse hos jordmor eller lege, for å sjekke at alt står bra til med den lille.

Forstoppelse og halsbrann

I likhet med tidligere deler av svangerskapet, kan du fortsatt oppleve både halsbrann, forstoppelse og andre plager fra fordøyelsessystemet. Dette har flere årsaker, inkludert press fra den stadig voksende magen. Samtidig har du økt produksjon av graviditetshormoner som progesteron, som bidrar til at musklene i tarmene slapper mer av. Dermed vil ikke avføringen presses like effektivt ned mot endetarmen, og du kan bli oppblåst og forstoppet. Fiberrik kost kan her være til god hjelp.

Tips til deg som er gravid i uke 29

I uke 29 og fremover kan det være lurt å overvåke fosterets bevegelser, og kontakte legen om det blir veldig stille der inne. Husk at det ofte ikke er noe å bekymre seg for om den lille oppleves roligere enn «normalt». Ofte handler dette bare om plassmangel. Med en undersøkelse kan du uansett få bekreftet at det står bra til med den lille. Og skulle det være noe som stresser barnet, kan du og den lille få hjelpen som trengs.