Gravid | Uke 3

I uke 3 av graviditeten har egget blitt befruktet! De neste timene og dagene etter befruktningen – som vanligvis skjer mot slutten av uke 2 – vil den sammensmeltede egg- og sædcellen (zygoten) raskt dele seg til flere celler, og bli en blastocyst. Her er alt du trenger å vite om hva du kan forvente som gravid i uke 3!

Milepæler i uke 3 av graviditeten

  • Nå er du offisielt gravid, og egget har blitt befruktet
  • Det er mulig å få en positiv graviditetstest allerede i slutten av uke 3!
  • Det befruktede egget utvikler seg til en blastocyst, og fester seg i livmorslimhinnen
  • Du kan oppleve tidlige graviditetssymptomer

Barnets utvikling

Etter eggløsningen – som i mange tilfeller skjer rundt dag 14 av menstruasjonssyklusen – kan egget befruktes dersom du har ubeskyttet samleie. Det betyr at befruktningen som regel finner sted i begynnelsen av uke 3, hvis den ikke allerede har skjedd. Idet sædcellen kommer seg inn i egget, vil eggets ytre lag bli ugjennomtrengelig for andre spermier. De to sammensmeltede kjønnscellene kalles en zygote, og er nå én celle. Men dette varer ikke lenge. I løpet av få timer vil cellen deles i to, fire, åtte og så videre. Zygoten beveger seg gjennom egglederen, og utvikler seg til en morula – som er en embryonal zygote bestående av 12–15 celler. Morula vil etter hvert utvikle seg til en blastocyst. Den indre cellemassen vil deretter differensieres. Her er en oversikt som viser deg sånn cirka hva som skjer dag for dag i uke 3:

  • Dag 15: Egget befruktes, og kalles nå en zygote
  • Dag 16: Zygoten deler seg til to, fire og deretter åtte celler
  • Dag 17: Morula dannes (12–15 celler)
  • Dag 18: Blastocyst dannes (morula får et hulrom)
  • Dag 19: Blastocyst fester seg til livmorslimhinnen
  • Dag 20–21: Embryostadiet starter

Hvor stort er fosteret i uke 3?

Det kommende fosteret er på dette stadiet svært lite! Med det sagt, er det faktisk så vidt mulig å se en eggcelle uten mikroskop, ettersom den måler 0,1 mm i diameter. Etter befruktning vil cellene innledningsvis dele seg uten vekst. Dette er avgjørende for at zygoyten eller morula skal kunne komme seg gjennom egglederen – som er nokså trang – og hele veien til livmoren. Celleansamlingen som dannes, blir derfor ikke større enn størrelsen til den opprinnelige eggcellen. Når blastocysten fester seg i livmorslimhinnen, vil noen celler danne embryoet og andre morkaken.

Endringer i mors kropp

Når du blir gravid, vil kroppen gjennomgå store forandringer. Og selv om du bare er gravid i tredje svangerskapsuke, vil det skje mye spennende inni kroppen din. Her er de viktigste endringene.

Implantasjon

La oss ta utgangspunkt i at egget befruktes på dag 15 av graviditeten (altså første dag i tredje svangerskapsuke). Etter at dette skjer, kan det fortsatt ta noen dager før blastocysten fester seg i livmorslimhinnen. I mellomtiden oppholder den seg fritt i livmorhulen. Når blastocysten fester seg til livmorslimhinnen, kalles dette for implantasjon. Dette skjer som regel 5–7 dager etter eggløsning. Hadde du eggløsning dag 14, kan du altså regne med at implantasjonen har skjedd i slutten av uke 3.

Morkake og fosterhinne dannes

Umiddelbart etter at implantasjonen har skjedd, vil livmor- og trofoblastceller dele seg og danne fosterhinner og placenta (morkake). Det begynner også å samles fostervann i hinnen, noe som vil fungere som en «støtdemper» for embryoet og etter hvert fosteret.

Hormonelle endringer

Etter implantasjon (blastocyst fester seg i livmorslimhinne), vil cellene som skal bli til morkaken skille ut graviditetshormonet hCG. Dette hormonet signaliserer at eggstokkene skal slutte å frigjøre egg, og fortsette å produsere progesteron. Progesteronutskillelsen bidrar til at livmoren ikke støter ut livmorslimhinnen, slik at den kommende menstruasjonen uteblir. Når hCG-konsentrasjonen er høy nok, vil graviditeten kunne oppdages med en graviditetstest.

Gravid i uke 3? Symptomer du kan forvente!

Det skjer mye i kroppen din i starten av svangerskapet. Men merker du egentlig noe til dette, som gravid i uke 3? Svaret er at dette kan variere stort. Med det sagt, er det mange som kan merke at noe er annerledes allerede på dette stadiet. La oss se nærmere på tidlige graviditetssymptomer

PMS eller gravid?

Mange kvinner opplever å ha premenstruelle symptomer (PMS) i perioden fra eggløsning og frem mot menstruasjon. Når du blir gravid, kan hormonene i kroppen by på lignende symptomer, noe som raskt kan forveksles med PMS. Og dersom du ikke skulle føle deg spesielt «hormonell», er dette også helt normalt. Husk at alle er forskjellige.

Implantasjonsblødning

Enkelte kvinner kan oppleve forsiktig spotting (en lettere sporblødning) omkring uke tre, noe som kan sees i sammenheng med implantasjonen. Idet blastocysten fester seg i livmorslimhinnen, kan nemlig dette føre til en liten blødning – noe som er ufarlig. Merk deg at en implantasjonsblødning er langt lettere enn en menstruasjonsblødning. Ofte er det bare snakk om små blodspor, og varigheten er begrenset til 1–3 dager (altså litt kortere enn en typisk menstruasjon).

Ømme bryster

Ømme bryster er også et vanlig symptom tidlig i svangerskapet. Allerede i uke 3 som gravid kan du merke at brystene føles ømme. Brystvortene kan også kjennes mer sensitive enn ellers. Det at brystene blir ømme er også et vanlig symptom på PMS. Dersom du er gravid, vil du imidlertid ofte merke at brystene er litt ømmere enn ellers.

Oppblåsthet

Hormonet progesteron har en avslappende effekt på kroppens muskler. Derfor kan det også påvirke fordøyelsessystemet, og føre til treg mage og oppblåsthet. PS! Dette kan også være et symptom hos kvinner med PMS, og oppfattes derfor kanskje ikke som et graviditetssymptom.

Tips til deg som er gravid i uke 3

Når du er gravid i uke 3, er graviditeten i sin spede start. For å gi spiren en best mulig start på livet, er det viktig å ta godt vare på seg selv. Gjør du det, vil også den lille ha det bra. Her er noen tips!

Vurder en graviditetstest

Rundt uke tre i graviditeten er det mange som enda ikke vet at de er gravide. Tar du en graviditetstest kan du potensielt få svar, men det er enda så tidlig at du kan få falskt negativt resultat. Vent gjerne til slutten av uke tre med å ta den første testen. Tester du deg neste uke eller omkring forventet menstruasjon, er sjansen større for at du får et tydelig svar.

Slutt med alkohol og nikotin

Så snart du mistenker at du kan være gravid – eller får dette bekreftet – bør du slutte å drikke alkohol. Det samme gjelder bruk av nikotinholdige preparater, enten det er snus, nikotintyggegummi eller sigaretter. Både alkohol og nikotin er skadelig for fosteret. Det å slutte med nikotin eller alkohol kan oppleves som tøft, kanskje spesielt om du ikke har fått tid til å forberede deg. Men husk på at abstinenser ved røyk- eller snusslutt normalt sett er verst de første par dagene. Det kan kanskje hjelpe å tenke på alle pengene du vil spare. Og litt ekstra penger kommer utvilsomt godt med når du venter barn!

Spis variert og næringsrik mat

Gjennom graviditeten er det viktig å få i seg sunn, næringsrik og variert mat. Ved å spise variert øker du sjansen for at du får i deg alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler kroppen (og babyen) trenger. Det er anbefalt å innta folsyre de første månedene av graviditeten, så begynn gjerne med dette nå om du ikke allerede har begynt!

Mat gravide ikke bør spise

Som gravid kan du i stor grad spise det du pleier å spise, men det finnes visse unntak. Du bør blant annet unngå rakfisk, sushi av tunfisk, ost av upasteurisert melk, spekekjøtt og annet rått kjøtt. I tillegg til dette, anbefales gravide å begrense inntaket av koffein. Helst bør du ikke drikke mer enn maksimalt 2 kopper kaffe per dag.

Få nok hvile og søvn

Allerede nå kan det være lurt å innføre gode søvnrutiner. Legg deg gjerne til faste tider hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen. Om noen måneder kan en stor gravidmage potensielt gi utfordringer med søvn, og da er gode rutiner kjekke å ha. Om du har en hektisk eller slitsom jobb, kan det også være greit å informere arbeidsgiver om graviditeten. På den måten kan arbeidsoppgavene tilpasses deg og den voksende magen.