Gravid | Uke 30

Ved uke 30 av svangerskapet befinner du deg i tredje semester, og det gjenstår nå rundt 10–12 uker til fødsel. Barnet er 28 uker gammelt, og veier rundt halvparten av hva det vil veie ved fødselen. De neste ukene vil den lille legge på seg mye! La oss se nærmere på hva du kan forvente av graviditetsplager og fosterutvikling denne uken.

Milepæler i uke 30 av graviditeten

  • Barnet veier nå rundt halvparten av fødselsvekten sin
  • Lanugo-hårene begynner å forsvinne
  • Øvre punkt av livmoren er nå mellom brystbeinet og navlen
  • Mange fostre vender nå hodet nedover
  • Babyens hjerne utvikler seg mye fra nå av, og får flere folder
  • Fosterets fingernegler har nådd tuppen av fingrene

Barnets utvikling

Barnet utvikler seg time for time, dag for dag og uke for uke! I uke 30 vil det også skje mye inni magen din. Den lille er utviklet i den grad at han eller hun vil kunne overleve utenfor livmoren, men optimalt sett blir babyen værende i magen en god stund til. Så, hva skjer egentlig med fosteret dette uken?

Hud, negler og hår

Frem til nå har den lille vært dekket av tynt hår som minner om dun, på store deler av kroppen. Dette har hjulpet med å beskytte den sarte huden og bidratt med temperaturregulering. Omkring uke 30 av svangerskapet vil imidlertid babyens lanugo-hår begynne å forsvinne. Dette henger sannsynligvis sammen med at barnet nå begynner å få mer hvitt fett, og selv klarer å regulere kroppstemperaturen. På issen har babyen hvitt hår, ettersom hodehåret ikke har noen pigmentering på dette tidspunktet. Neglene har også vokst, og når omtrent fingertuppene. Også tåneglene har vokst frem. Når det gjelder babyens hud, er denne nå mindre rynkete enn hva den tidligere var. Dette skyldes at barnet har fått mer underhudsfett. Huden begynner også å produsere melanin, slik at barnet gradvis får sin endelige hudfarge.

Hjerne

I uke 30 vil barnets hjerne fortsette å utvikle seg, og får stadig flere av de karakteristiske fordypningene og furene. Dette kalles også for kortikal folding, og bidrar til å øke hjernens overflateareal og vevsmengde. Unormal folding av hjernen på dette tidspunktet er assosiert med kognitive tilstander og atferdsvansker senere i livet, inkludert epilepsi og schizofreni.

Barnet snur seg

Det er ikke uvanlig at fostre snur seg omkring uke 30, og vender hodet nedover mot «utgangen» i livmoren. Nå er det forholdsvis trangt i livmoren, men barnet klarer likevel å snu seg ved å sparke og bevege seg. Grunnen til at den lille snur seg, er at de fleste fødes med hodet først. Det er imidlertid varierende når barnet snur seg. Og i noen tilfeller fødes barnet motsatt vei, med hodet sist. Dette vil jordmoren kunne finne ut av ved å kjenne på magen din.

Hvor stort er fosteret i uke 30?

Når du er gravid i uke 30, kan du regne med at den lille er på størrelse med en stor kål eller bete. Barnet måler nå omkring 41 cm fra isse til fotblad, og veier rundt 1,4 kilo. Nå veier babyen cirka halvparten av hva det vil veie ved fødselen. Mange gravide føler at magen er stor på dette tidspunktet, men den vil altså bli enda større (sannsynligvis!).

Endringer i mors kropp

Mors kropp er under stadig forandring i svangerskapet. I uke 30 vil mors forbrenning være økt, og oksygenbehovet er stigende. En kan derfor oppleve at man puster mer enn ellers. Dette skyldes kroppens økende progesteronmengde. Ettersom livmoren kan presse innvollene dine oppover, kan du samtidig merke at det blir vanskeligere å puste dypt. Av den grunn vil gravide i uke 30 (og senere i svangerskapet) gjerne merke at de må puste raskere for å få tilstrekkelig med luft. Mengden østrogen er også stadig økende, og bidrar blant annet til at ligamentene i kroppen blir mykere og mer fleksible. Dette kan igjen føre til smerter i leddene.

Gravid i uke 30? Symptomer du kan forvente!

Foruten en stadig voksende gravidmage, kan du i uke 30 begynne å merke at noen av symptomene fra første trimester kommer tilbake. Dette kan oppleves plagsomt, men det er kanskje en trøst at mange av plagene vil forsvinne etter fødselen! La oss se nærmere på de vanligste graviditetsplagene i uke 30.

Bekkenløsning

Under graviditeten vil hormoner bidra til at kroppens leddbånd myknes opp. Dette skjer blant annet i bekkenet, og bidrar til at barnet enklere kommer seg gjennom fødselskanalen under fødselen. Bekkenløsning kan være smertefullt, og mange opplever problemer med å gå, sitte, snu seg i liggende stilling eller å løfte ting. For noen er smertene så store at de nærmest blir invalidisert. Det anbefales at gravide med bekkenleddsmerter holder seg i aktivitet, og velger treningsformer som ikke bidrar til økt smerte. Ifølge helsemyndighetene er det også viktig å veksle mellom hvile og aktivitet.

Brystbrann

Brystbrann – også kjent som halsbrann eller sure oppstøt – kan også være et problem i uke 30 av graviditeten. Årsaken er relaksin, som bidrar til at lukkemuskelen mellom spiserøret og lukkemuskelen svekkes. I tillegg til dette, vil mellomgulvet bli presset oppover på grunn av det økende magevolumet. Dermed kan innhold fra magen (magesyre inkludert) ha en tendens til å komme opp igjen i spiserøret. Resultatet er en sviende eller brennende følelse i halsen eller brystet. For noen kan det hjelpe å spise mindre fet, syrlig eller krydret mat.

Hyppigere urinering

Ett av symptomene fra første trimester som nå kan vende tilbake, er den økte trangen til å urinere. Dette skyldes at den voksende livmoren legger press mot blæren. Dette gjelder kanskje særlig når barnet snur seg opp-ned, og hodet presser mot blæren. Du merker kanskje at du må løpe på toalettet oftere enn før, og at du «hele tiden» må tisse.

Tips til deg som er gravid i uke 30

Nå som du er i uke 30, er det på tide å klargjøre boligen for babyens ankomst. Det er enda en stund til den lille vil krype rundt i boligen, men det kan være greit å tenke på barnesikring av huset allerede nå. Har du for eksempel en trappegrind foran trappen, og beskyttelse i stikkontakter? Foruten barnesikring, er det også på tide å kjøpe inn nødvendig utstyr som stellebord, barnevogn, sprinkelseng, bleiebøtte og bilstol. Det er kjekt å ha alt klargjort, ettersom barnet potensielt kan bli født tidligere enn forventet. Husk at mange barn ikke blir født til termin!