Gravid | Uke 31

Dersom du er gravid i uke 31, gjenstår det omtrent 9–11 uker til fødselen. I denne fasen av svangerskapet vokser barnet raskt, og blir stadig rundere. Fosteret er nå 29 uker gammelt, og veier cirka halvparten av sin endelige fødselsvekt. I denne guiden kan du lese mer om hva du kan forvente i svangerskapsuke 31!

Milepæler i uke 31 av graviditeten

  • Barnet sover nå mer enn det har gjort hittil
  • Den lille øver seg på å lukke og åpne øynene
  • Hjernen utvikler seg ytterligere, og fortsetter å danne furer
  • Barnets hjerne kan prosessere informasjon fra alle sanseapparater
  • Du kjenner kanskje at du får kynnere (sammentrekninger i livmoren)
  • Mange gravide opplever å ha betydelige humørsvingninger nå!

Barnets utvikling

I tredje og siste trimester av svangerskapet vil barnet ditt vokse mye rent størrelsesmessig. Nå skal den lille legge på seg, og gjøre seg klar for livet utenfor den trygge livmoren. Samtidig utvikles barnets fordøyelsessystem, hjerne og andre organer videre. La oss se nærmere på babyens utvikling i uke 31.

Babyen legger på seg

Fett samles opp under barnets hud, slik at den lille blir stadig rundere. Dette fettet vil ha en isolerende og temperaturregulerende effekt, samtidig som det fungerer som energilagre for babyen. Fra denne uken og frem mot fødselen (om cirka 10 uker), vil babyen omtrent doble sin egen vekt!

Hjernen utvikler seg

I løpet av tredje trimester vil barnets hjerne utvikle seg i en rasende fart. Faktisk vil hjernen tredobles i vekt gjennom trimesteret. Hjernen utvikler også en rekke furer og fordypninger, slik at overflatearealet øker. Faktisk vokser hjernen nå så raskt at den vil presse barnets hodeskalle utover. Skallen er fortsatt nokså fleksibel, ettersom den består av «løse» plater. Babyen øver seg også på å lukke/åpne øynene, og hjernen kan prosessere inntrykk fra alle barnets fem sanser. I uke 31 vil du kunne merke at barnet er nokså rolig, ettersom det sover mer enn tidligere. Forskere har imidlertid funnet ut av fosteret har hjerneaktivitet også når det sover, noe som vil si at babyen drømmer.

Fordøyelsessystemet utvikler seg videre

Barnets fordøyelsessystem er også under utvikling, og tarmene jobber blant annet med å ta opp jern, kalsium og andre mineraler. På den måten kan babyen utvikle både røde blodceller og knokler. Tarmene vil dessuten fylles med mekonium, også kalt barnebek. Denne massen tømmes regelmessig ut i fostervannet. Mekonium vil for øvrig utgjøre babyens første avføring når den lille kommer til verden. Barnet tar også opp en rekke vitaminer via morkake og navlestreng, og har et vitaminbehov som er minst like stort som hos oss voksne. Vitamin B (som folinsyre og B12) brukes for eksempel til vekst og dannelse av nervevev og røde blodceller. Vitamin C brukes til å utvikle intercellulær substans blant annet i skjelett og bindevev. Mens vitamin D bidrar til normal utvikling av skjelettet.

Hvor stort er fosteret i uke 31?

I uke 31 vil babyen veie rundt 1,5 kilo, og måle omkring 41 cm fra topp til tå. Barnet er nå på størrelse med en stor kokosnøtt, og veier omtrent halvparten av hva det vil veie ved fødselen. Allerede neste uke er det sannsynlig at fosteret veier 1,6 til 1,8 kilo. Det er med andre ord ikke noen tvil om at barnet nå legger på seg raskt!

Endringer i mors kropp

Når du er gravid i uke 31 vil kroppens produksjon av østrogen og progesteron fortsatt være økende. Noen opplever irritabilitet og et ønske om å være alene i ett øyeblikk, og er glade og fornøyde det neste. Mange kan også oppleve økt sexlyst. Det å ha sex under svangerskapet er som regel ufarlig, så lenge du har en normal graviditet. Fosteret kan reagere med økt aktivitet i magen ved samleie og orgasme, men også bli roligere. Begge deler regnes som normalt. Du kan med andre ord ha sex uten å bekymre deg, dersom dette er noe du ønsker. Om noen uker blir det kanskje mindre tid til sengehygge, så nyt det mens du kan!

Gravid i uke 31? Symptomer du kan forvente!

I uke 31 av svangerskapet kan du oppleve mange ulike plager, men forekomsten og alvorlighetsgraden kan variere mye fra person til person. Noen har knapt plager, mens andre merker graviditeten tydelig på kroppen. Nedenfor ser vi nærmere på noen vanlige plager og symptomer i denne delen av svangerskapet.

Depresjon og humørsvingninger

Du kan merke at du har humørsvingninger, eller at du får depressive tanker eller bekymringer omkring fødselen eller den nye tilværelsen. Dette skyldes blant annet hormonsvingninger, eller at man tenker mye på det som kommer. Snakk med jordmor eller noen du stoler på dersom du sliter med økende irritabilitet eller nedstemthet. Kanskje er symptomene et tegn på en begynnende fødselsdepresjon, noe som er vanligere enn man kanskje skulle tro.

Livmoren trekker seg sammen

I tredje trimester er det veldig vanlig å ha såkalte kynnere. Dette er sammentrekninger i livmoren, og blir ofte forvekslet med fødselsrier. Kynnere er imidlertid ikke et tegn på at fødselen er i gang. Det er kort og godt bare livmoren som «øver» seg på fødselen. Kynnere skiller seg fra rier ved at de ikke er like sterke, og at de ikke kommer regelmessig slik rier gjør. Hormonet progesteron hemmer sammentrekninger i livmoren gjennom svangerskapet, mens østrogen har motsatt effekt. Mot slutten av graviditeten vil progesteronproduksjonen avta, mens mengden østrogen fortsetter å øke. Det antas at dette kan forklare hvorfor muskulaturen i livmoren får sammentrekninger. Kynnere er helt normalt, og ufarlig. Antageligvis vil også økende strekk av livmoren føre til sammentrekninger. Dette gjelder også strekk rundt livmorhalsen. Dette kan bidra til flere sammentrekninger utover i svangerskapet, og til slutt rier når fødselen setter i gang.

Lekkasje fra brystene

Omkring uke 31 er det heller ikke uvanlig med brystlekkasje. Mange opplever å få oransje eller gul væske ut fra brystvortene, noe som er helt normalt. Væsken kalles kolostrum eller råmelk, som er den første, næringsrike melken barnet får i seg etter fødselen. Her kan det hjelpe å bruke ammeinnlegg i BH-en, slik at du kan holde brystene tørre og varme. Samtidig lar innlegg deg beskytte mot flekker på klærne.

Hyppig vannlating

I løpet av tredje trimester er det også vanlig å måtte tisse oftere enn før. Grunnen er enkel: Den voksende livmoren legger press på blæren, og gjør at blæren fortere kjennes full. Hormoner spiller også inn, og mange gravide har mye væske i kroppen. Husk på at hyppig vannlating også kan være et tegn på urinveisinfeksjon, noe mange gravide sliter med. I så fall bør du prate med legen din, slik at du kan få nødvendig behandling.

Rygg- og bekkensmerter

I tredje trimester vil mange gravide også oppleve at de får smerter i bekken og korsrygg. Dette kan handle om at den økende magestørrelsen endrer tyngdepunktet ditt, slik at du belaster ryggen på en ugunstig måte. Graviditetshormoner bidrar imidlertid også til at leddbåndene blir mer fleksible, og da særlig i bekkenet. Dette er helt naturlig, og bidrar til at babyen enklere kan passere fødselskanalen når det er tid for fødsel. Men det kan også gi bekkenleddssmerter.

Tips til deg som er gravid i uke 31

Merker du at du sover dårligere enn før? Den voksende magen kan gi kortpustethet, sure oppstøt og gjøre det vanskelig å finne en komfortabel sovestilling. Et tips er å ligge på siden, og å støtte opp mage og midje med en pute. Noen gravide synes det er mer behagelig å sove «sittende», ettersom dette kan gi mindre press på lungene. Hold ut – om ikke så mange uker kan du sove slik du selv foretrekker igjen!