Gravid | Uke 32

Som gravid i uke 32 vil babyen i magen være 30 uker gammel, og du er i tredje og siste trimester av svangerskapet. Nå gjenstår det ikke mer enn ca. 8–10 uker til fødselen, dersom du ikke skulle føde før termin. Finn ut hva som skjer med kroppen din i denne fasen av svangerskapet, og hvordan fosteret utvikler seg i 32. graviditetsuke!

Milepæler i uke 32 av graviditeten

  • Barnets hud er ikke lenger gjennomsiktig
  • Babyen øver seg på å puste ved å inhalere fostervann
  • Fosteret er utviklet nok til at det mest sannsynlig vil klare seg om det blir født nå
  • Den lille legger på deg dag for dag
  • Nå veier barnet halvparten eller litt mer enn halvparten av sin endelige fødselsvekt
  • Babyen kan ha begynt å snu seg med hodet ned

Barnets utvikling

Selv om barnet nå begynner å nærme seg ferdig utviklet, er det enda litt «finpussing» som gjenstår. Med det sagt, vil de fleste babyer som fødes i uke 32 fint kunne overleve utenfor livmoren. Så, hva skjer egentlig med barnets utvikling denne uken?

Mineraler samles opp i barnets kropp

Barnets tarmsystem jobber fremdeles med å ta opp jern og kalsium, samt diverse andre mineraler. Mens dette skjer, vil det også samles mer mekonium i babyens tarmer. Dette blir barnets første avføring i tiden etter fødselen. Allerede nå har barnet avføring, og mekonium vil regelmessig tømmes ut i fostervannet. Husk imidlertid på at fostervannet stadig renses og byttes ut. Babyen trenger de samme vitaminene som oss voksne, og samler opp både C-, D-, B- og K-vitaminer gjennom mor. Vi kan for eksempel nevne at B-vitaminer som folinsyre og B12 er viktige for barnets utvikling av nervevev og blodceller.

Lungene nærmer seg ferdig utviklet

I uke 32 av graviditeten vil alle barnets store og viktige organer være fullt utviklet. Det eneste unntaket er lungene, som enda vil dra nytte av å modnes videre før barnet blir født. Enn så lenge øver den lille på å puste ved å inhalere og ekshalere fostervæske. Skulle barnet bli født allerede nå, har det som nevnt gode overlevelsessjanser. Det kan likevel være at babyen må legges inn på nyfødtintensiv en periode, frem til lungene blir mer modne.

Babyen snur seg

Den ideelle posisjonen for fødsel er når barnet ligger med hodet ned, og med ansiktet vendt mot ryggen din. Og som regel vil den lille selv legge seg i denne stillingen før fødselen. Det antas at 97 % av babyene inntar stillingen i løpet av ukene før fødsel. Noen babyer kan imidlertid bli liggende i andre stillinger, og kan bli født med baken eller beina først. Jordmoren vil kjenne etter hvordan barnet ligger når du er på svangerskapskontroll. Rundt uke 32 er det mulig at barnet ditt allerede har snudd seg eller begynt å snu seg. Dette kan imidlertid variere stort!

Hvor stort er fosteret i uke 32?

I uke 32 av svangerskapet vil barnet veie mellom 1,6 og 1,8 kg, og måle rundt 41 til 43 cm fra isse til tær. Den lille er nå omtrent på størrelse med en bunt selleristilk, og legger på seg for hver eneste dag som går. Skulle barnet bli født nå, har det gode sjanser for å klare seg. De fleste organsystemer er modne, og de siste ukene av graviditeten handler mest om vektøkning.

Endringer i mors kropp

Nå som du befinner deg i uke 32, kan du regne med at blodvolumet ditt har økt med hele 40–50 % (sammenlignet med da du ikke var gravid). Dette er en betydelig økning, og skyldes den økte blodtilførselen til både brystene og fosteret. Noen kan oppleve å få jernmangel under graviditeten, ettersom jernbehovet øker i takt med den økte produksjonen av blodceller. Om du sliter med dette, kan du oppleve symptomer som blek hud, tretthet og kortpustethet. Men husk – kortpustethet kan også skyldes det faktum at livmoren og fosteret presser indre organer oppover mot lungene. Derfor får ikke lungene like mye plass til å utvide seg, noe som kan gi deg følelsen av å ikke kunne trekke pusten så dypt som du ønsker. Samtidig har kroppen din behov for mer luft, noe som fører til at du puster raskere enn før. Kanskje blir du også litt raskere andpusten når du går i trapper?

Gravid i uke 32? Symptomer du kan forvente!

I uke 32 av svangerskapet er magen som regel stor, og kroppen begynner å bli klar for både fødsel og amming. Dette kan gi deg diverse symptomer, som kanskje kan oppleves som plagsomme. Her er en oversikt over de vanligste!

Hemoroider

Som gravid kan du oppleve tregere mage, noe som blant annet skyldes graviditetshormonenes påvirkning av mage- og tarmsystemet. Tarmperistaltikken går saktere enn tidligere, og du får kanskje hard mage. Dette kan i seg selv føre til hemoroider, fordi du presser mer når du skal på do. I tillegg vil vekten av livmoren skape press mot venene omkring endetarmen. Det å få hemoroider under graviditeten er med andre ord veldig vanlig! Forsøk gjerne å spise en mer fiberrik kost, da dette kan gjøre det lettere for deg å gå på toalettet.

Lekkasje fra brystene

I tredje trimester er det også veldig vanlig å oppleve at det lekker væske ut av brystvortene. Denne væsken er gjerne gulaktig, og kalles for kolostrum eller råmelk. Dette er den første melken brystene produserer. Råmelken er den første maten babyen din får i seg etter fødselen, og er fullproppet med viktige antistoffer og proteiner. Lekkasje i forkant av fødselen er helt vanlig, og tyder bare på at brystene dine har igangsatt melkeproduksjonen. Bruk gjerne ammeinnlegg for å unngå lekkasje.

Kløende hud på magen

Etter hvert som fosteret vokser og magen blir større, vil også huden på magen strekkes i stadig større grad. Dette kan føre til tørr hud og kløe. I tredje trimester og rundt uke 32, vokser magen fort. Du kan derfor merke at magen klør ekstra mye akkurat nå. Det kan hjelpe å smøre magen inn med en fuktighetskrem, da dette kan forhindre tørr hud.

Ryggplager

Den voksende livmoren kan ikke bare føre til kortpustethet. Mange opplever også å få ryggplager, noe som blant annet skyldes at tyngdepunktet ditt forflyttes lengre frem. Dermed endres kroppsholdningen, og du kan belaste ryggen din på en uheldig måte. På toppen av dette vil hormonene dine kunne føre til slakkere leddbånd, noe som kan by på dårligere stabilitet og smerter. Mange får bekkenløsningssmerter eller smerter nederst i ryggen på grunn av de mykere leddbåndene.

Tips til deg som er gravid i uke 32

Når du er i uke 32, er det ikke så veldig lenge til fødselen. Derfor kan det være lurt å begynne å tenke på hvordan du ønsker å føde, og hva slags smertelindring du eventuelt ønsker. Noen foretrekker en naturlig fødsel helt uten smertestillende, mens andre foretrekker epidural. Vurder også om du ønsker en klassisk fødsel, eller om du vil føde i badekar. Sistnevnte tilbys på mange moderne fødeklinikker i Norge.