Gravid | Uke 33

Er du gravid i uke 33, er fosteret i magen 31 uker gammelt og på størrelse med en ananas. Det gjenstår cirka 7–9 uker til fødselen, dersom du skulle ende opp med et fullgått svangerskap og ikke føde før termin. La oss se nærmere på fosterutviklingen i uke 33, så vel som vanlige plager og symptomer hos mor på dette stadiet av graviditeten.

Milepæler i uke 33 av graviditeten

  • Babyen er ikke like rosa som tidligere grunnet mer underhudsfett
  • Barnet har nå sitt eget immunsystem
  • Den lille kan trekke foten til seg dersom du kiler ham/henne
  • Kynnerne melder seg hyppigere enn før

Barnets utvikling

Nå som barnet har rukket å utvikle seg i 31 uker, er han eller hun i stand til å overleve utenfor mors mage. Men ved et fullgått svangerskap er det enda noen uker til barnet melder sin ankomst. Frem til da skal den lille vokse og bli enda sterkere. Her er en oversikt over hva som skjer i uke 33 av graviditeten!

Skjelettet blir hardere

Barnets skjelett startet som brusk, og har deretter blitt gradvis forbeinet (og dermed hardere). Denne prosessen fortsetter i uke 33, og skjelettet hardner stadig slik at barnet blir mer robust. Når det gjelder knoklene i hodeskallen, har disse enda ikke vokst sammen. Istedenfor er de som løse plater i barnets hode. Grunnen til dette er at babyen enklere skal komme seg gjennom fødselskanalen. Hodet er nokså formbart! Faktisk vil ikke beina i hodeskallen vokse helt sammen før mot tenårene. Dette er for at hjernen skal ha mulighet til å vokse uten at skallen blir for trang.

Sansene tas i bruk

I uke 33 av svangerskapet kan du også regne med at fosteret i stadig større grad tar i bruk sansene sine. Når barnet er våkent, er det sannsynlig at han eller hun har øynene åpne. Den lille kan merke forskjell på natt og dag. Livmorveggen strekkes og blir stadig tynnere, slik at barnet enklere kan se lys når det er lyst rundt deg.

Barnet har sitt eget immunsystem

Antistoffer overføres nå hyppig fra mor til barn, slik at den lille får utviklet sitt eget immunforsvar. Dette bidrar til at barnet enklere kan håndtere sykdommer når han eller hun blir født, noe som er viktig utenfor den trygge livmoren. Etter hvert som barnet kommer til verden, vil det fortsette å bygge opp immunforsvaret sitt. Barnet vil nok få mange forkjølelser og lignende sykdommer de kommende årene, og vil selv lage antistoffer mot disse når den tid kommer.

Hvor stort er fosteret i uke 33?

I uke 33 veier fosteret rundt 1,9 kilo, og måler 43 cm fra topp til tå. Babyen vokser raskt nå, og nærmer seg fødselsvekten i et forrykende tempo. Foreløpig er barnet på størrelse med en ananas eller en stor butternut squash. Det at barnet vokser så raskt som det gjør, merker du sannsynligvis på kroppen!

Endringer i mors kropp

I uke 33 har du sannsynligvis en nokså synlig gravidmage, men dette kan variere mye fra kvinne til kvinne. Noen bærer barnet dypt, slik at det ikke er så synlig. Andre har en stor og struttende mage, og ser poppeklare ut allerede nå. Husk at kroppsfasong, vekt og høyde også spiller inn. Hadde du litt mage før du ble gravid, tar det gjerne lengre tid før det blir synlig for deg og omverdenen at du bærer på et nytt liv. Ellers merker du sannsynligvis at brystene dine har vokst en del, og kanskje har de allerede begynt å produsere melk. Kroppen produserer en økende mengde av prolaktin, det melkeproduksjonsstimulerende hormonet. Produksjonen av østrogen og progesteron er i ferd med å nå sitt høyeste punkt i løpet av graviditeten, og du føler deg kanskje nokså hormonell. Men dette er helt normalt!

Gravid i uke 33? Symptomer du kan forvente!

I denne fasen av graviditeten kan du føle på mange ulike plager og symptomer, og du gleder deg kanskje til å få barnet ut (og kroppen tilbake). Enn så lenge gjelder det å holde ut, og trøste seg med at plagene som regel bare er midlertidige. La oss kikke på noen av plagene som er vanlige i uke 33!

Nummenhet i hender og fingre

Mange gravide opplever å få numne hender og fingre i løpet av tredje trimester. Dette skyldes blant annet at vevet omkring håndleddene kan ha en tendens til å hovne litt opp, grunnet den økte væskemengden i kroppen. Når dette skjer, kan det skapes et økt trykk mot medianus-nerven i håndleddet. Tilstanden kalles også for karpaltunnelsyndrom, og kan føre til en nummen følelse i fingrene og ubehag i hendene.

Kynnere

Du har kanskje allerede opplevd sammentrekninger i livmoren. Fra nå av merker du gjerne at disse kynnerne kommer enda oftere enn før, og de kjennes kanskje kraftigere ut enn tidligere. Kynnere kan skilles fra fødselsrier ved at de ikke er regelmessige. Samtidig er de ikke like kraftige. Men dette kan være vanskelig å vite, særlig for deg som er førstegangsfødende. Er du i tvil om hvorvidt fødselen er i gang, kan du alltids kontakte lege eller jordmor.

Hemoroider og åreknuter

I takt med at magen vokser, kan det også dannes et økt press mot kroppens vener. Dette kan føre til åreknuter. Mange gravide opplever å få åreknuter på leggene, men fenomenet kan også forekomme i endetarmen (og kalles da for hemoroider). Du kan også få hemoroider dersom du har treg mage, siden du gjerne presser mer når du sitter på do. Hemoroider kan føre til smerter og blødninger fra endetarmen når du har avføring. For mange hjelper det å endre til en mer fiberrik kost, og å få i seg nok væske!

Tips til deg som er gravid i uke 33

I uke 33 nærmer fødselen seg med stormskritt, og det kan være lurt å forberede seg på både fødsel og amming. Sistnevnte kan være vrient å få til på første forsøk, og mange trenger litt hjelp. Føder du på sykehuset, vil du instrueres av jordmor og få forklart hvordan du skal amme den lille. Før den tid, kan det imidlertid være greit å lese seg litt opp på hvordan man ammer, og se videoer på nett. Da kan du i større grad vite hva som venter deg.