Gravid | Uke 34

Hvis du er gravid i uke 34, vil babyen være 32 uker og litt større enn en ananas. Ved fullgått svangerskap, vil det nå være omtrent 6–8 uker igjen til fødselen. Nå er det ikke så lenge til du får holde barnet ditt for første gang!

Milepæler i uke 34 av graviditeten

  • Barnet fester hodet i bekkenet nå, særlig hos førstegangsfødende
  • Babyen har begynt å produsere egne antistoffer
  • Testiklene hos guttebarn når som regel frem til pungen denne uken
  • Fra nå vil barnet legge på seg cirka 250 gram i uken
  • Livmoren din er nå på sitt høyeste, og det kan oppleves vanskeligere å puste

Barnets utvikling

Babyen utvikler seg fra dag til dag, og den lille kan nå respondere på både lys, berøring og lyder takket være sansene sine. Organene er også utviklet nok til at babyen vil kunne overleve utenfor magen din. Så, hva gjenstår egentlig? De neste ukene vil barnet først og fremst vokse seg større og sterkere.

Egne antistoffer

Frem til nå, har barnet fått antistoffer via morkaken fra mor. I uke 34 vil imidlertid den lille også ha begynt å produsere sine egne antistoffer. Babyens immunsystem begynner med andre ord å bli mer avansert, og klargjør den lille for å møte verden utenfor livmoren. Antistoffene lages av egne immunceller kalt plasmaceller. Disse befinner seg i vevsvæske og blod, og sirkulerer rundt i kroppen.

Vektøkning

Babyen din legger på seg mye i denne fasen av graviditeten. Armer og bein begynner nå å bli fyldigere, og barnet er ikke lenger så tynt som det var for noen uker siden. Fettet som samles opp under huden hjelper babyen med temperaturregulering. Legg også merke til at fettet vil fungere som et energilager for barnet når det kommer til verden.

Fostertalg begynner å dannes på huden

Nyfødte barn er ofte dekket av en fettlignende og hvit substans kalt fostertalg, som nesten kan minne om ost. Dette belegget legger seg på huden, og består av både hudtalg og hudceller. I uke 34 begynner talglaget å tykne. De neste ukene vil mye av substansen falle av, men barnet vil som regel ha rester av fostertalg ved fødselen.

Hodet fester seg

Omkring uke 34 vil fosteret ofte ha snudd seg opp-ned med hodet ned mot bekkenet. Babyen kan også ha «skrudd» hodet ned i bekkenet, noe som gjerne omtales som at «hodet har festet seg». Dette skjer i de fleste tilfeller minst to uker før fødselen, og da særlig hos kvinner som er gravide for første gang. Har du født barn tidligere, kan du oppleve at hodet fester seg først i starten av fødselen.

Hvor stort er fosteret i uke 34?

Befinner du deg i uke 34 av svangerskapet, vil barnet i magen sannsynligvis veie omkring 2,3 kg. Babyen måler nå rundt 43 til 46 cm, og fra nå av vil han eller hun legge på seg omtrent 250 gram hver uke frem mot fødselen. Den lille er på størrelse med en stor ananas eller cantaloupe-melon. Nå er det ikke lenge igjen før barnet har nådd fødselsvekten sin!

Fingerneglene begynner å bli lange

Barnets fingernegler har nå vokst så mye at de kan begynne å stikke utenfor fingertuppene. Neglene er overraskende skarpe, og det er derfor ikke uvanlig at den lille klorer seg selv. Om babyen blir født med små kloremerker, er altså dette nokså normalt. Klipp gjerne de ørsmå neglene kort tid etter fødselen, dersom barnet har en tendens til å klore seg.

Endringer i mors kropp

Livmoren din er på sitt høyeste omkring uke 34, og du føler deg sannsynligvis stor nå. Det kan også oppleves som vanskelig å trekke pusten dypt nok inn. Livmoren presser organene dine oppover mot mellomgulvet, og gir mindre plass til at lungene kan utvide seg. Blodvolumet i kroppen øker også, noe som blant annet handler om at kroppen skal bli bedre forberedt på blodtap under fødselen. Andre kroppslige forandringer du kan oppleve, er at brystene vokser og føles tunge. Mange merker også at brystene lekker litt, fordi melkeproduksjonen har startet. Hormonet som stimulerer melkeproduksjon, prolaktin, øker nå kraftig.

Gravid i uke 34? Symptomer du kan forvente!

Mange plager og symptomer kan vise seg omkring tredje trimester, og dette er helt normalt ettersom fødselen nærmer seg. Den store magen og graviditetshormoner kan gjøre hverdagslige aktiviteter vanskeligere, og byr på mange kroppslige symptomer. La oss kikke på noen av de vanligste symptomene i denne fasen av svangerskapet!

Søvnvansker og bekymringer

Kortpustethet som skyldes en stadig voksende mage, så vel som bekymringer rundt fødsel og tilværelsen som venter, kan føre til at du sliter med å sove. Kanskje er det også vanskelig å finne en komfortabel sovestilling nå som magen er så stor. For noen kan det hjelpe å sove sittende, eller å støtte opp magen med puter mens de ligger på siden. Handler søvnvanskene om bekymringer, kan det hjelpe å snakke med noen eller å skrive bekymringene ned i en dagbok. Husk at mange gravide har negative tanker og bekymringer, og at dette er nokså vanlig. Det å bli mamma er tross alt en stor omveltning. Vær likevel obs på hvor mye plass bekymringene tar i hverdagen. Om mesteparten av dagene er preget av tungsinn, kan det være snakk om en depresjon. Fødselsdepresjon er forholdsvis vanlig, og kan ramme de fleste. Snakk med jordmor eller noen andre om tankene dine.

Fordøyelsesplager og hemoroider

I uke 34 er det også vanlig på oppleve ulike plager fra fordøyelsessystemet. Mange gravide er oppblåste og har luft i magen, noe som kan oppleves ekstra kjedelig når du allerede føler deg sprekkeferdig. Det er også vanlig å oppleve treg fordøyelse og forstoppelse, noe som igjen kan føre til magesmerter og hemoroider. Sistnevnte er utposninger av vener, og en form for åreknute i endetarmsåpningen.

Kramper i leggene

Omkring denne perioden i tredje trimester er det mange gravide som opplever kramper i leggene. Dette kan være smertefullt, men er ufarlig. Krampene skyldes gjerne en blanding av vektøkning, hevelser og tretthet. Forsøk gjerne å reise deg opp og stå på en kald overflate. Dette kan hjelpe mot kramper og spasmer i leggene. Andre plager du kan oppleve fra føttene, inkluderer hevelser og vannansamlinger.

Melk fra brystene

Nå som fødselen nærmer seg, er det ikke uvanlig at melkeproduksjonen har startet. Mange gravide vil derfor oppleve at det lekker noe melk fra brystene, og denne melken er gjerne litt gulaktig. Denne fargen er ingenting å bekymre seg for, og regnes som vanlig. Den første melken kalles gjerne for råmelk eller kolostrum, og er ekstra rik på viktige næringsstoffer. Dette bidrar til den gule fargen.

Tips til deg som er gravid i uke 34

Vårt tips til deg som er gravid i 34. svangerskapsuke, er å klargjøre omgivelsene for babyens ankomst. Har du ikke montert babybilstolen i bilen enda, kan det være lurt å gjøre dette nå. Husk at babyen kan bli født tidligere enn antatt, og da er det fint å ha det viktigste utstyret på plass.