Gravid | Uke 35

Når du befinner deg i uke 35, kan du forvente at fødselen vil inntreffe innen 5–7 uker, eller kanskje tidligere. Babyen er nå 33 uker gammel, og vil som regel kunne overleve uten store problemer om fødselen skulle starte allerede nå. La oss se nærmere på svangerskapsuke 35, og hva du kan forvente!

Milepæler i uke 35 av graviditeten

  • De fleste barn vil nå ha posisjonert seg med hodet ned
  • Cirka 99 % av alle barn som blir født i uke 35 vil klare seg uten problemer
  • Fett utgjør cirka 15 % av babyens vekt
  • Når barnet fester hodet i bekkenet og glid lenger ned, blir det ofte lettere for mor å puste!
  • Hormonene dine gjør kanskje at du har ekstra livlige og rare drømmer for tiden
  • Barnet har nå utviklet et mer distinkt sovemønster

Barnets utvikling

Barn som blir født i uke 35, har ifølge norske helsemyndigheter ha 99 % sjanse for å overleve – og det uten problemer. På dette stadiet vil lungene ha modnet nok til at den lille kan inhalere tilstrekkelige mengder oksygen, og kvitte seg med karbondioksid. Det er med andre ord lite sannsynlig at barnet vil få pusteproblemer, selv om det fødes noen uker før termin. Men selv om prognosene er gode om barnet kommer til verden nå, vil den lille likevel ha godt av å bli noen uker til i livmoren.

Hodeskallen er myk

Selv om fosterets skjelett gradvis blir hardere, vil hodeskallen enda være «plastisk» og forholdsvis myk. Årsaken til dette er enkel: Barnet skal klare å passere den nokså trange fødselskanalen gjennom bekkenet. Siden hodeskallen ikke er sammenvokst og dermed ganske fleksibel, er det ikke uvanlig at den nyfødte har en litt rar hodeform. Men dette er ikke noe å bekymre seg for, ettersom hodet får tilbake sin normale fasong innen kort tid.

Hodet er vendt ned

I uke 35 vil de fleste fostre ha vendt hodet nedover mot bekkenet, og inntatt optimal posisjon for den kommende fødselen. Det kan likevel forekomme at babyen ligger «feil» vei, og blir født med baken først (setefødsel). Nå – eller innen kort tid – vil babyen sannsynligvis også feste hodet i bekkenet, og dermed synke lengre ned. Dette gjelder særlig blant førstegangsfødende.

Hvor stort er fosteret i uke 35?

I uke 35 av graviditeten vil fosteret veie rundt 2,4 kg, og måle omkring 46 cm fra topp til tå. Nå begynner det å bli skikkelig trangt i livmoren, men barnet kan fortsatt bevege på seg og «dunke» med armer og bein. Babyen er omtrent på størrelse med en bladbete, og legger på seg et par hundre gram i uken frem mot fødselen.

Endringer i mors kropp

Omkring uke 35, vil symfysemålet sannsynligvis være på rundt 35 cm. Symfyse-fundus-målet blir målt fra skambenet (symfysen) og til øvre del av livmoren. Skulle du mot formodning glemme hvor langt du er på vei, kan du få et estimat ved å måle magen. Samtidig er det nok lite sannsynlig at du glemmer det – spesielt nå som fødselen nærmer seg. På dette stadiet av graviditeten vil mange gravide føle at de er på sitt «største». Når babyen fester hodet i bekkenet (noe som kan skje når som helst nå), vil magen synke litt. Da vil det sannsynligvis også bli litt enklere for deg å puste normalt!

Gravid i uke 35? Symptomer du kan forvente!

I tredje trimester av svangerskapet kan du oppleve diverse symptomer, og mange av disse henger sammen med den stadig voksende magen. Samtidig kan hormonene dine føre til ulike plager. Her er en oversikt!

Halsbrann

Toppen av livmoren er nå på sitt høyeste i svangerskapet, og når opp til like under ribbeina. Størrelsen på livmoren fører til at dine indre organer presses sammen. Siden dette presset også rammer fordøyelsessystemet, kan du oppleve problemer med halsbrann eller sure oppstøt. Det er heller ikke uvanlig med treg mage og oppblåsthet, noe som skyldes både livmorstørrelsen og hormoner. Unngå gjerne sterk, fet eller syrlig mat og drikke. Dette kan bidra til å redusere problemene.

Hodepine og synsforandringer

I tredje trimester kan mange gravide oppleve hodepine. Smertene trigges gjerne av alt fra lite søvn eller dehydrering, til at man er sulten, stresset eller deprimert. Hormonene dine påvirker dessuten øynene og kan gi midlertidig dårligere syn. Du føler kanskje at du har tørre øyne, tåkesyn eller at du er mer nærsynt enn ellers? Omtrent 14 % av gravide opplever dette. Uansett – synsproblemer kan også bidra til hodepine. Forsøk å spise og drikke regelmessig, hold deg aktiv og snakk med legen om smertene eller synsforstyrrelsene er veldig plagsomme.

Hemoroider

Dersom du sliter med treg mage i svangerskapet, er det godt mulig at du også sliter med hemoroider. Dette er utposninger av venene i rektum, noe som kan føre til både kløe, smerter og blødninger – særlig når du sitter på do. Hemoroidene kan også forårsakes av den voksende livmoren, som legger ekstra press på venene omkring endetarmen.

Linea nigra

Under graviditeten er det veldig vanlig å oppleve at man får en mørk linje som strekker seg fra navlen og ned mot symfysen. Dette skyldes hormoner som påvirker pigmenteringen i huden, og fenomenet kalles «linea nigra» («mørk linje»). Linjen blir som regel mindre synlig etter fødselen. Husk at du også kan få pigmentforandringer andre steder på kroppen, noe som regnes som helt normalt.

Tips til deg som er gravid i uke 35

Nå som du befinner deg i uke 35 av graviditeten, er det ikke så veldig lenge igjen til fødselen. Av den grunn kan det være greit å begynne å forberede seg på fødselen, og å vite hvilke symptomer som kan tyde på at fødselen er i gang. Før fødselen er det blant annet vanlig å merke at babyen synker lavere ned i bekkenet. Du kan også oppleve å ha kynnere hyppigere enn før, eller blodig utflod. Om vannet går, er også dette et tegn på at fødselen nærmer seg!