Gravid | Uke 36

Som gravid i uke 36 gjenstår det ikke mer enn 4–6 uker til fødselen, dersom du føder omkring termin. For mange kan imidlertid fødselen starte tidligere enn ventet. Og skulle det skje, vil som regel barnet klare seg helt fint! Her kan du lære mer om barnets utvikling i uke 36, og hva slags symptomer du kan forvente fra kroppen din.

Milepæler i uke 36 av graviditeten

  • Fødselspermisjonen starter som regel nå (for gravide som er i arbeid)
  • Du merker kanskje at babyen siger lengre ned i bekkenet
  • Mesteparten av det dunaktige håret og vokslaget på babyens kropp er borte
  • Barnet svelger vokslaget fra fostervannet
  • Nå er det for de fleste cirka fire til seks uker til fødselen!
  • Babyens lunger er klare for å puste utenfor mors mage
  • Dette er den siste uken hvor barnet vil betegnes som «for tidlig født» om fødselen skulle starte

Barnets utvikling

Babyen din er nå utviklet nok til å kunne klare seg fint utenfor livmoren. Likevel vil den lille fortsatt ha godt av å forbli der litt til! De siste ukene av svangerskapet vil barnet vokse og legge på seg, slik at det er enda bedre rustet for verden utenfor. La oss se nærmere på fosterutviklingen i uke 36!

Babyen svelger vernix caseosa

Mesteparten av det voksaktige laget som har dekket babyens hud de siste ukene, vernix caseosa, har nå løsnet. Dette gjelder også den dunlignende veksten barnet har hatt på kroppen. Både hår og vokslag havner i fostervannet, og svelges av barnet. Disse substansene havner dermed i babyens fordøyelsessystem, og vil samles opp i tarmene som avføring.

Bevegelser i magen

Barnet har det trangt i livmoren nå, og ligger i en veldig sammenkrøpet stilling. Samtidig skal du fortsatt kunne kjenne bevegelser fra den lille like hyppig som du har gjort de foregående ukene. Bevegelsene du kjenner vil typisk være ganske bestemte, og oppleves gjerne som dunk. Legger du en hånd på magen, kan du kanskje også kjenne konturene av barnets hode, rumpe, bein eller armer!

Hørselen er god!

Barnets sanser har utviklet seg mye de siste månedene, og i uke 36 vil den lille ha svært god hørsel. Babyen vil derfor kunne kjenne igjen stemmen din (og kanskje favorittmusikken din) etter fødselen, ifølge studier. Snakk gjerne med barnet i magen, syng for det eller sett på musikk. Det er ingenting i veien for å begynne med dette allerede nå!

Barnet skrur hodet ned i bekkenet

I løpet av de nærmeste ukene før fødselen, er det vanlig at babyens hode fester seg i bekkenet. Barnet «synker» dermed lengre ned, noe som kan bidra til at livmoren ikke lenger legger like mye press på dine indre organer. Hos førstegangsfødende vil barnet kanskje feste seg i bekkenet allerede nå. Har du født barn tidligere, kan det hende at dette ikke skjer før rett før fødselen.

Hvor stort er fosteret i uke 36?

I uke 36 vil babyen være på størrelse med et salathode av typen romano, og måler omtrent 46–48 cm fra isse til tær. Den lille har også nådd en vekt på rundt 2,7 kilo. Nå begynner barnet å nærme seg gjennomsnittlig fødselsvekt og -lengde! I løpet av de neste ukene vil babyen legge på seg ytterligere, blant annet på grunn av økt fettmengde under huden.

Endringer i mors kropp

Dersom barnets hode fester seg i bekkenet denne uken, vil du kanskje oppleve at magen din synker litt. Dette er helt vanlig, og skyldes at babyen har forflyttet seg lengre ned mot fødselskanalen. Når dette skjer, vil du kunne oppleve at det endelig blir lettere å puste. I uke 36 er det også vanlig at brystene kjennes tunge og store, ettersom melkeproduksjonen gjerne er i full gang. Kanskje opplever du også at brystene lekker litt melk. I så fall kan det være greit å bruke ammeinnlegg, slik at brystene holdes tørre og varme. Når det gjelder hormoner, vil produksjonen av østrogen og progesteron omtrent nå være på sitt høyeste, før nivået begynner å synke. Mengde hCG vil også begynne å avta, samtidig som hormonet som stimulerer melkeproduksjonen, prolaktin, øker.

Gravid i uke 36? Symptomer du kan forvente!

I uke 36 av svangerskapet er det vanlig å føle seg både hormonell og ubehagelig stor. Samtidig er du kanskje utålmodig på å møte den lille, eller bekymret for hvordan fødselen vil bli. Dette er helt normalt. La oss kikke på noen av plagene og symptomene du gjerne kan kjenne på nå, rundt fire uker før fødselen!

Kynnere

Livmoren din øver seg på den kommende fødselen ved å trekke seg sammen innimellom. Dette kalles gjerne for kynnere, og skilles fra fødselsrier ved at sammentrekningene skjer mer sporadisk (og ikke er like smertefulle). Etter hvert som fødselen nærmer seg, kan du oppleve at kynnerne blir mer kraftige. Når sammentrekningene er regelmessige, er det sannsynligvis snakk om rier. Som regel trenger du ikke å kontakte fødeavdelingen før riene kommer hvert 5. til 10. minutt, og varer i minimum ett minutt. Ha likevel lav terskel for å kontakte fødeavdeling eller lege dersom du også opplever symptomer som feber, blødninger, vedvarende hodepine/magesmerter eller at vannet går.

Vaggende gange

Når du er rundt 36 uker gravid, vil du kanskje oppleve at du ikke klarer å opprettholde «normal» gange. Mange begynner å vagge litt, og du føler kanskje at du går litt som en pingvin – fra side til side! Grunnen til dette er at barnet begynner å presse seg ned i bekkenet, og at bindevevet i bekkenet er løsere enn før.

Bekkenløsning

Det at bindevevet i bekkenet er mer fleksibelt og «løst» enn ellers, kan føre til smerter i bekkenområdet. Kort fortalt er knoklene i bekkenet ditt mer fleksible nå, slik at barnet skal kunne presses gjennom fødselskanalen når fødselen starter. For noen er smertene så store at de sliter med å fungere normalt i hverdagen. Da kan det være nødvendig med krykker eller andre hjelpemidler.

Blodig utflod

Omkring uke 36 kan du også oppleve å få økende grad av tynn utflod, og denne kan noen ganger inneholde blodspor. Er utfloden litt rosa, brun eller rød, for eksempel etter at du har hatt sex, er det som regel ingen grunn til bekymring. Blodet skyldes at livmorhalsen er mer sensitiv, ettersom den kan ha begynt å åpne seg. Du kan også få blodig utflod i etterkant av vaginale undersøkelser, for eksempel hos gynekolog.

Hyppig vannlating

Nå som babyen har sunket dypere ned i bekkenet, vil du kunne oppleve økt press mot blæren. Dette kan føre til at du må tisse oftere enn ellers. Samtidig er det gjerne mindre press mot andre organer, som lungene, slik at du blir kvitt andre plager. Så dersom du plutselig må løpe på do både titt og ofte, er dette helt normalt!

Tips til deg som er gravid i uke 36

Begynner du å føle en trang til å klargjøre «redet» for barnet som snart kommer? Da er det sannsynligvis «nesting»-instinktet ditt som har blitt aktivert! I ukene før fødselen får mange vordende mødre et sterkt behov for å klargjøre og rydde boligen, slik at alt er perfekt når den lille blir født. Barnesengen skal monteres og klargjøres, barnevogn skal kjøpes inn og ikke minst – bleier, stellebord og klær. Det å kjøpe barneutstyr kan være kostbart, særlig om alt skal kjøpes nytt. Vårt tips er å også vurdere å kjøpe ting brukt. Her kan du spare mye penger, samtidig som du sparer miljøet.