Gravid | Uke 37

Er du gravid i uke 37, gjenstår det omkring 3–5 uker til fødselen. Mange føder likevel tidligere enn dette, uten at det byr på komplikasjoner. Blir babyen din født denne uken, regnes ikke han eller hun som for tidlig født. Finn ut hva du kan forvente i 37. svangerskapsuke, både når det kommer til barnets utvikling og egen kropp!

Milepæler i uke 37 av graviditeten

  • Barnet kan ikke lenger bli «for tidlig» født
  • Babyen er nå et fullutviklet barn, og alle vitale organer er modne!
  • Føder du nå, opplever du like liten grad av komplikasjoner som i uke 40
  • Den lille blir rundere for hver dag som går
  • Du opplever gjerne å ha kynnere oftere nå

Barnets utvikling

I uke 37 er barnet ferdig utviklet, ettersom alle vitale organsystemer er modne. Barnet vil derfor kunne klare seg uten problemer dersom fødselen skulle starte allerede nå. Samtidig er det ikke uvanlig at den lille blir i magen i noen uker til. Nedenfor ser vi nærmere på barnets utvikling denne uken!

Babyhår

Barnet ditt har for lengst begynt å få hår på hodet. Det varierer imidlertid veldig hvor langt eller fyldig håret er ved fødselen. Noen nyfødte har tett og mørkt hår, andre lyst og dunlignende. Ved fødselen kan du kanskje bli overrasket over babyens hårfarge. To mørkhårede foreldre kan få et barn med lyst hår, og omvendt. Husk at hårfargen ved fødselen ofte vil endre seg i løpet av barnets første levemåneder.

Hva med øyenfarge?

Barnets øyne er nå ferdigutviklede, og den lille kan både blinke og bevege øynene, eller knipe dem sammen. Øyenfargen barnet har ved fødselen, vil imidlertid ofte endre seg i løpet av det første leveåret. Noen barn blir født med sin endelige øyenfarge. Andre blir født med mørkeblå eller grålige øyne som gradvis endrer farge til brun eller grønn. Bli derfor ikke overrasket om babyen ikke har din eller partnerens øyenfarge ved fødselen!

Mer underhudsfett

I løpet av uke 37 av svangerskapet, vil barnet kunne legge på seg rundt 30 gram per dag. Babyen får blant annet mer hvitt underhudsfett, og blir rundere for hver dag som går. Dette fettet fungerer som et isolerende lag, og varmer barnet etter fødselen. Fettet vil også gi barnet et ekstra energilager, nå som det snart ikke vil få energien det trenger via morkaken.

Kjønnsorganer

Hos de fleste guttebarn, vil testiklene ha kommet på plass i pungen innen uke 37 av graviditeten. Noen kan imidlertid bli født med testiklene i buken, men i så fall vil de «falle på plass» innen noen måneder. Jentebarn vil ha fullstendig utviklede kjønnslepper innen uke 37. De indre kjønnsorganene er også ferdig utviklet, med både eggstokker og livmor.

Hvor stort er fosteret i uke 37?

I uke 37 kan du regne med at babyen i magen veier omtrent 2,9 kilo, og måler rundt 48 cm fra topp til tå. Barnet begynner med andre ord å nå gjennomsnittlig fødselsvekt og -størrelse, som er på like over 3 500 gram og 50–52 cm.

Endringer i mors kropp

Omkring uke 37 vil mengden østrogen og progesteron være på sitt høyeste. Men snart vil produksjonen av disse hormonene avta, samtidig som hormonet prolaktin skilles ut i stadig økende grad. Konsentrasjonen av hormonet hCG vil også synke betraktelig. Om du føler at du har humørsvingninger nå, er dette veldig vanlig! Prolaktin fører også til at brystene produserer melk, og du kan oppleve at det lekker noe melk. Denne vil gjerne være gulaktig, ettersom det er snakk om råmelk – den første melken barnet skal drikke. Av andre konkrete kroppslige endringer i uke 37, kan vi nevne at magen din sannsynligvis er litt «lavere› enn hva den har vært de siste ukene. Dette skyldes at barnet har sunket ned mot fødselskanalen, og festet hodet i bekkenet.

Gravid i uke 37? Symptomer du kan forvente!

Gjennom hele svangerskapet vil du kunne oppleve å ha ulike symptomer. Mens starten av graviditeten gjerne er preget av tretthet og morgenkvalme, vil du gjerne ha helt andre symptomer nå i uke 37. La oss se nærmere på noen av de vanligste!

Braxton Hicks-kontraksjoner

I uke 37 og frem mot fødselen vil du sannsynligvis oppleve å ha Braxton Hicks-kontraksjoner, også kalt kynnere. Kort fortalt er dette sammentrekninger i livmoren, og kan betraktes som kroppens måte å «øve» seg på fødselsrier. Kanskje har du allerede hatt kynnere en stund allerede. Men fra nå av vil de gjerne dukke opp hyppigere, og oppleves som mer ukomfortable enn i starten. Skulle sammentrekningene bli smertefulle og regelmessige, kan det være snakk om rier.

Lekkasje fra brystene

Nå som fødselen nærmer seg, er det ikke uvanlig med lekkasje fra brystene. Væsken som kommer ut er gjerne litt gulaktig, og kalles for kolostrum eller råmelk. Denne melken er svært næringsrik, og blir babyens første måltid når den kommer til verden. Dersom du sliter med lekkasje, kan det være nyttig å bruke innlegg i BH-en. Husk at det finnes mange praktiske amme-BH-er og ammeinnlegg. Vi kan blant annet tipse om ammeinnlegg i ull, som holder brystene både varme og tørre.

Spotting og utflod

Rundt uke 37 kan du oppleve å få utflod, og denne er gjerne klar, rosa eller litt blodig. Dette er som regel helt normalt, og skyldes at livmorhalsen er mer følsom. Du kan derfor oppleve å blø litt etter samleie eller gynekologiske undersøkelser. Noen kan også oppleve at slimproppen går, noe som tyder på at fødselen nærmer seg. Slimproppen har fungert som en «propp» i livmorhalsen, og har forhindret bakterier å komme inn i livmoren gjennom graviditeten.

Smerter i rygg og bekken

Med en voksende mage og større bryster, merker du sannsynligvis at tyngdepunktet ditt har forflyttet seg en del i løpet av de siste ukene. Dette kan i seg selv føre til ryggsmerter. Samtidig fører graviditetshormonene til løsere leddbånd og ligamenter. Sistnevnte kan føre til bekkenløsningssmerter, noe som er veldig vanlig sent i graviditeten. Disse smertene kan være nokså merkbare, og kan gjøre dagligdagse aktiviteter vanskelige å gjennomføre.

Tips til deg som er gravid i uke 37

I uke 37 begynner mange gravide å føle seg lei! Det å være gravid kan være både tungt og slitsomt, og det er ikke uvanlig å se frem til at barnet skal komme ut. Og det er lov å føle det slik. Trøst deg med at det hele snart er over, og at du vil holde babyen i armene om ikke så lenge. Og kanskje vil du til og med savne de små sparkene i magen etter fødselen? Nyt de fine stundene så godt du kan, og skjem deg bort når du har mulighet til det. Kanskje kan partneren din eller andre som står deg nærme gi deg en massasje? Dette kan hjelpe deg med å slappe av i ukene og dagene før fødselen.