Gravid | Uke 38

Er du gravid i uke 38, nærmer fødselen seg med stormskritt. Mange føder denne uken, men det kan også hende at du må smøre deg med tålmodighet. Noen føder ikke før i uke 42. Barnet i magen er nå 36 uker, og stort som en liten vannmelon! I denne guiden kan du lære mer om 38. svangerskapsuke, og hva du kan forvente. Vi ser blant annet nærmere på babyens utvikling, og plager du kan oppleve.

Milepæler i uke 38 av graviditeten

  • Fødselen nærmer seg (de fleste føder rundt termin (40 uker) +/- 2 uker!
  • Barnet fyller nå livmoren, og ligger veldig trangt
  • Du opplever sannsynligvis kynnere hyppigere enn før
  • Barnet har rundt 300 knokler i kroppen (mot 206 som oss voksne)
  • Babyen har mistet det meste av sine lanugo-hår

Barnets utvikling

Barnet er nå ferdig utviklet med tanke på vitale organer, og lungene er modne nok til at den lille kan puste selv. Blir barnet født denne uken, er ikke dette assosiert med flere komplikasjoner enn fødsler i 40. svangerskapsuke. Så, hva foregår egentlig inni magen denne uken?

Babyen legger på seg og blir sterkere

Babyen har nå blitt så stor at den fyller ut all plass i livmoren. Den lille legger på seg litt hver eneste dag, slik at han eller hun er best mulig rustet for livet utenfor livmoren. Nå vil også håndgrepet til barnet være sterkere enn for bare noen uker siden. Om ikke så lenge vil barnet ta opp så mye plass i livmoren, at fødselen vil starte. Men som nevnt, kan dette skje så sent som i uke 42.

Mekonium samles opp i tarmen

Barnet svelger fostervann, samt fragmenter av talg og lignende som finnes i denne væsken. Dette omgjøres til bek eller mekonium i babyens tarmer. I uke 38 samles det opp mer bek. Den svarte eller grønnaktige substansen vil bli barnets første avføring etter fødselen. Som regel vil dette komme ut nokså kort etter fødselen. I noen tilfeller kan det komme ut før barnet blir født, og havne i fostervannet. Dersom fostervannet er misfarget av bek ved fødselen, kan dette tyde på at barnet har vært under stress – for eksempel på grunn av en vanskelig fødsel.

Blodceller

Rundt uke 38 av svangerskapet – og når barnet er nyfødt – vil den lille ha rundt 4 millioner røde blodceller per kvadratmillimeter. I etterkant av fødselen lar man gjerne navlesnoren få tømme seg for blod, og da vil barnets antall røde blodceller øke ytterligere. De første ukene etter fødselen vil babyen knapt produsere røde blodceller. Dette antas å skyldes den økte tilgangen på oksygen nå som barnet kan puste selv, fremfor å få oksygen via morkaken. Først når barnet er rundt 2–3 måneder, vil han eller hun produsere flere røde blodceller. Dette stimuleres blant annet gjennom babyens økte grad av fysisk aktivitet.

Knokler

I uke 38, og når barnet er nyfødt, vil det ha omkring 300 knokler. Dette er betydelig flere knokler enn hva vi voksne har (206), og skyldes at mange av barnets knokler ikke har vokst sammen enda. I hodeskallen er det for eksempel en rekke løse plater. Derfor er babyens hodeskalle nokså myk og fleksibel, noe som er hensiktsmessig når den lille skal presses ut den trange fødselskanalen.

Hvor stort er fosteret i uke 38?

Omkring uke 38 vil fosteret måle mellom 48 og 51 cm fra isse til tær, og veie rundt 3,2 kg. Den lille er nå på størrelse med en liten vannmelon, eller en bunt med purre (alt etter hvordan man ser på det). Babyen din har nå nesten nådd gjennomsnittlig fødselsvekt, som er på 3,5 kg. Det er med andre ord ikke tvil om at fødselen nærmer seg med stormskritt!

Endringer i mors kropp

Etter hvert som fødselen nærmer seg, vil du sannsynligvis føle deg både tung og lei. Og dette er helt normalt! Magen er kanskje i veien, og brystene store. Du kan også oppleve at brystene lekker melk. Produksjonen av progesteron og østrogen har nå begynt å avta, og det samme gjelder graviditetshormonet hCG. På samme tid øker mengden prolaktin, altså det hormonet som stimulerer melkekjertlene dine til å lage melk.

Gravid i uke 38? Symptomer du kan forvente!

En stor og tung mage kombinert med hormonelle endringer, kan føre til en rekke symptomer eller plager. Rundt uke 38 vil nok de fleste føle på en eller annen form for plage. Noen er imidlertid heldige, og kjenner først og fremst på graviditetsgløden! Her er noen av plagene du kan oppleve å ha omkring 38. svangerskapsuke.

Utflod eller spotting

Mange gravide kvinner opplever å få økt utflod når fødselen nærmer seg. Du kan for eksempel oppleve at du lettere blør etter samleie, noe som forårsakes av en mer sensitiv livmorhals. Du kan også merke at «slimproppen» løsner. Slimproppen er en plugg av slim som har barrikadert livmoren fra miljøet utenfor. Like før fødselen vil hele eller deler av denne løsne. Du kan merke dette i form av en slimete utflod i undertøyet, eller slim på papiret når du tørker deg etter et toalettbesøk.

Halsbrann og andre fordøyelsesproblemer

Du er nå omtrent på ditt største i løpet av svangerskapet, noe som innebærer mye press fra livmoren mot indre organer. Dette kan blant annet føre til sure oppstøt eller halsbrann, men også forstoppelse, oppblåsthet og press mot blæren. Sistnevnte kan medføre at du må tisse oftere enn ellers. Mange gravide løper på do mange ganger i løpet av dagen, siden det blir redusert plass til urin i blæren.

Sammentrekninger i livmoren

I uke 38 kan du også oppleve å få hyppigere kynnere, altså sammentrekninger i livmoren. Kynnerne kommer gjerne oftere nå enn for et par uker siden, og de kan også oppleves som mer ubehagelige. Hvis sammentrekningene dukker opp med jevne mellomrom og er smertefulle, kan dette tyde på at fødselen er i gang.

Hovne ankler

Den store magen legger også press på vener, altså blodårene som fører blod tilbake til hjertet. Dette kan medføre hevelser, blant annet i beina. Dette kan være plagsomt, men det finnes gode råd! Støttestrømper kan for mange være en god løsning, ettersom de hjelper blodet oppover mot hjertet. Bruk gjerne noen som går opp til knærne, og pass på at de ikke er for trange.

Tips til deg som er gravid i uke 38

Nå som fødselen er like rundt hjørnet, kan det være greit å begynne å tenke på hvordan du skal dele den store nyheten med omverdenen. Noen foretrekker å ringe familie og venner for å fortelle at barnet har kommet til verden, mens andre tyr til sosiale medier. Du kan også sende et kort (med eventuelt bilde) via posten, noe som kan være en koselig måte å dele nyheten på!