Gravid | Uke 39

Er du gravid i uke 39, har du båret barnet ditt i rundt 9 måneder. Nå er fødselen like rundt hjørnet! Babyen i magen er nå 37 uker gammel, og på størrelse med en jackfrukt eller liten vannmelon. Finn ut hva du kan forvente i 39. svangerskapsuke, og hvilke tegn som tyder på at fødselen har startet.

Milepæler i uke 39 av graviditeten

 • Barnet er nå fullbårent, og har nådd fødselsvekt!
 • Mange føder denne uken (eller en av de neste)
 • Babyens hjerne er nå 30 % større enn hva den var for en måned siden
 • Huden går fra å være rosa til å bli mer hvitaktig (uansett hvilken hudfarge barnet måtte ha)
 • Sammentrekningene i livmoren blir flere og mer ubehagelige
 • Mange vordende mødre er veldig utålmodige nå!

Barnets utvikling

I uke 39 er babyen fullbåren, og dermed klar for verden utenfor livmoren. Barnets indre organer og lunger fungerer som de skal. Forskere har kommet frem til at babyens ferdigutviklede lunger skiller ut et protein som igangsetter fødselen. Det kan likevel enda gå noen uker før babyen blir født, og du kan risikere å måtte smøre deg med (enda litt mer) tålmodighet. La oss se nærmere på babyens utvikling denne uken!

Trangt om plassen

Babyen legger på seg så lenge den befinner seg i livmoren, og det blir derfor stadig trangere om plassen. Den lille er nå ferdig utviklet, og det er derfor ikke usannsynlig at fødselen vil starte allerede denne uken. Guttebabyer veier i snitt litt mer enn jentebabyer, men forskjellene er ofte marginale. Det som er sikkert, er at barnet snart vil komme ut. Om ikke lenge blir det for trangt i livmoren til at barnet kan fortsette å være der.

Babyen er klar for å møte deg

Barnet har utviklet seg mye de siste månedene, noe som også inkluderer sanseapparatet. Barnet kan se klart i avstander på opptil 15–25 cm etter fødselen, og vil da kunne se ansiktet ditt for første gang. Den lille har også fått et fast håndgrep, noe du vil merke når du lar barnet gripe rundt fingeren din. Det er overraskende mye kraft i de små nevene! Babyens stemmebånd og lunger er også utviklet, slik at han eller hun kan skrike. Dette er barnets måte å kommunisere på, og du vil snart lære deg forskjellen på ulike lyder den lille lager.

Hår-, øyen- og hudfarge

Hittil har babyen vært nokså rosa, men i uke 39 vil barnet bli mer hvitt eller grålilla. Dette gjelder uansett hvilken hudfarge barnet har. Babyen blir født med lite pigmentering i huden, og dette endrer seg kort tid etter fødselen. Nyfødte kan ofte se litt lilla eller blålige ut i huden de første dagene etter at de kommer til verden. Men etter hvert vil babyen gradvis få hudfargen den skal ha. Det er heller ikke uvanlig at nyfødte har en annen hår- eller øyenfarge enn det som vil bli deres permanente farge. Mange babyer blir for eksempel født med blå øyne, som etter hvert kan bli brune eller grønne. Hårfargen kan også endre seg, fra for eksempel sort til blond.

Hvor stort er fosteret i uke 39?

I uke 39 er babyen 48 til 53 cm lang, og veier normalt sett et sted mellom 3,2 og 3,6 kilo. Barnet er nå på størrelse med en jackfrukt eller liten vannmelon, og har nådd sin endelige fødselsstørrelse (mer eller mindre). Babyen har vokst mye de siste ukene, og hjernen alene er nå 30 % større enn hva den var for kun fire uker siden!

Endringer i mors kropp

Mors kropp gjennomgår mange endringer når fødselen begynner å nærme seg. Hormonnivået i kroppen har blant annet endret seg mye de siste par ukene, ettersom østrogen- og progesteronnivået har avtatt. Når kroppen begynner å produsere oksytocin, vil dette bidra til å igangsette fødselen. Det produseres også prolaktin, som bidrar til at brystene produserer melk. Hormonene påvirker kroppen din på forskjellige måter, og er ansvarlige for både fødsel, amming og en rekke graviditetsplager. Dersom du skulle oppleve noen av disse symptomene i uke 39, kan det tyde på at fødselen er i ferd med å starte:

 • Regelmessige sammentrekninger av livmoren (rier)
 • Fostervannet går
 • Rosa eller rødlig utflod
 • Nedpress og synkende mage (barnet beveger seg mot fødselskanalen)
 • Diaré eller løs mage
 • Åpning i livmorhalsen (dette merker du riktignok ikke)

Gravid i uke 39? Symptomer du kan forvente!

Det finnes mange vanlige symptomer på at graviditeten nærmer seg slutten. I uke 39 vil mange gravide oppleve at fødselen starter, men det er også vanlig å måtte vente et par uker til! Her er noen av de vanligste plagene eller symptomene i uke 39 av svangerskapet!

Kynnere eller rier?

I tiden før fødselen vil du som regel oppleve kynnere, altså sammentrekninger av livmoren. Disse kan fort mistolkes som fødselsrier, men er mildere og dukker ikke opp like regelmessig. I uke 39 kan du oppleve å ha hyppige kynnere, og de oppleves kanskje mer ubehagelige enn tidligere. Hvis du merker at sammentrekningene blir regelmessige og vonde, tyder dette på at fødselen har startet. Ta gjerne tiden på sammentrekningenes varighet og hvor lang tid det går mellom dem. Dette vil kunne si noe om hvorvidt fødselen har startet eller ikke, og om det er på tide å komme seg til fødeklinikken.

Blødning eller rosa utflod

Når fødselen nærmer seg vil du også kunne oppleve at du får en liten blødning. Det kan også være snakk om rosa utflod, og denne kan ofte være vandig. Blødningen skyldes at livmorhalsen er ekstra følsom. Når slimproppen går, vil du også kunne merke slimete utflod eller en tegningsblødning. Slimproppen er «proppen» som har holdt livmoren lukket gjennom graviditeten. Så snart fødselen starter, presses denne proppen ut. Merker du at det kommer ut en klar og blank væske fra skjeden, tyder dette på at vannet har gått. Dette vannet renner ut når det går hull i fosterhinnen, og skjer ofte like før fødselen starter. Merk deg likevel at ikke alle opplever at vannet går.

Smerter i bekkenet

Omtrent 25 % av kvinner opplever bekkensmerter i forbindelse med svangerskap, og dette skjer gjerne mot slutten av graviditeten. Om du kjenner smerter i bekkenet i uke 39, skyldes dette vanligvis bekkenløsning – en normal prosess i forkant av fødselen. Kort fortalt skyldes bekkensmertene at ligamentene i bekkenet blir slakkere. Dette kan føre til at du får vondt når du går eller ligger, og kan oppleves invalidiserende. Heldigvis vil smertene som regel forsvinne etter fødselen.

Diaré

Rundt uke 39 er det ikke uvanlig å oppleve løs mage eller diaré. Selv om dette er plagsomt, kan det også være et tegn på at fødselen er like rundt hjørnet. Når kroppen forbereder seg på fødsel, vil det nemlig frigjøres hormoner kalt prostaglandiner. Disse hormonene gir livmoren beskjed om å trekke seg sammen, men vil (dessverre) også ha samme effekt på muskulaturen rundt tarmene. Dette kan føre til av avføringen passerer raskere gjennom systemet, og at du får diaré. Mange mener at diaré tyder på at fødselen vil starte innen 1–2 døgn. Ta imidlertid dette med en klype salt, da diaré også kan ha andre årsaker.

Tips til deg som er gravid i uke 39

I uke 39 kan det være greit å forberede seg på fødselen. Har du for eksempel ikke pakket noen fødebag enda, kan det være på tide å gjøre dette nå. Fødebagen trenger ikke inneholde så mye, men noen ting er kjekt å ta med seg på sykehuset. Blant tingene vi anbefaler deg å ta med, kan vi nevne helsekort, blodtypelapp, innesko, leppepomade og et ekstra klesskift. Ta gjerne også med en liten lue til barnet, så vel som litt mat. Det meste du og barnet trenger vil du imidlertid få på sykehuset. Lykke til!