Gravid | Uke 4

Som gravid i uke 4 er det lille livet du bærer i magen 2 uker gammelt. Denne uken begynner ulike celler å utvikle seg til ulike organer, og embryoet blir gradvis mer avlangt (og ikke bare en rund klump med celler!). I denne guiden ser vi nærmere på hva som skjer i kroppen i fjerde svangerskapsuke, og hvordan det kommende barnet utvikler seg.

Milepæler i uke 4 av graviditeten

  • Du kan nå bekrefte graviditeten med en graviditetstest!
  • Mange oppdager at de kanskje er gravide mot slutten av uken, når menstruasjonen uteblir
  • Din kommende baby er nå et embryo, en periode som varer til og med uke 8
  • Embryoet består av ulike kimlag som videre vil utvikle seg til blant annet hud, muskulatur og lunger

Barnets utvikling

Når du er gravid i uke 4, gjennomgår barnet en betydelig utvikling. Fra slutten av tredje svangerskapsuke utvikler det kommende barnet seg fra en blastocyst til et embryo. Denne embryonalperioden vil vare helt frem til åttende svangerskapsuke. I starten av uke 4 utvikles en spalte langs ryggplaten, som utgjør embryoets akse. Dette medfører at embryoet får en mer avlang form, og det er bestemt hva som er opp og ned. Ryggplatecellene vil bevege seg dit ulike organer skal dannes, og differensieres. Noen celler fra ryggplaten forflytter seg via spalten, og begynner å danne et tredje cellelag (mellom de to eksisterende lagene). I slutten av uke fire består embryoet av tre lag, også kalt kimlag. Vi skiller mellom ektodermen, mesodermen og endodermen, som alle utvikler seg til ulike organer etter hvert som ukene går:

  • Ektoderm: Ytterste lag. Utvikles til nervesystem, øyne, hår, hud og negler.
  • Mesoderm: Midterste lag. Blir til skjelett, muskler og kretsløpsystem.
  • Endoderm: Innerste lag. Utvikles til organer som lunger, lever og tarmer.

Morkake, fosterseik og navlestreng

I uke 4 etableres det også blodtilførsel mellom embryo og mor. Etter implantasjonen i uke 3, vil den ene andelen av celler utvikles til embryoet, og den andre delen til morkake. I morkaken vil mors og embryos blodsirkulasjon møtes, men ikke blandes. Ørsmå totter fra det ytre laget av embryoet bades kort forklart i mors blod, slik at oksygen og næringsstoffer kan utveksles.

Hvor stort er fosteret i uke 4?

Når du er gravid i uke 4, er embryoet omtrent 1,5 til 2,5 mm langt. Det betyr at det kommende barnet er på størrelse med et valmuefrø. Med andre ord er embryoet fortsatt veldig lite. De neste ukene vil imidlertid embryoet vokse betydelig i størrelse. Snart er det på størrelse med et pepperkorn!

Endringer i mors kropp

Det er enda tidlig i graviditeten, men bak kulissene foregår det mange endringer i mors kropp. Kort fortalt forbereder kroppen seg på å lage et nytt liv, noe som innebærer endringer i både hormonutskillelse og kropp. Her er noen av endringene som kan forventes i uke 4.

Embryo og morkake forbindes

I løpet av uke fire vil det lille embryoet «kobles» til placenta (morkaken) ved hjelp av en liten tråd som etter hvert utvikler seg til navlestrengen. Om noen uker vil derfor næringsstoffer fra mors blodomløp videreføres til den lille. Men enn så lenge, og før morkaken eller navlestrengen er ferdig utviklet, vil den lille få næring gjennom en liten plommesekk. Denne ble utviklet parallelt med embryoet, og byr på nødvendige næringsstoffer de første ukene.

Brystene forbereder seg til amming

Du merker det kanskje ikke enda, men de melkeproduserende cellene i brystene begynner allerede nå å forberede seg på det som skal skje. Med det sagt, vil ikke melkeproduksjonen begynne helt enda. Men brystene vil ofte vokse en del i løpet av svangerskapet, og denne veksten har nå så vidt begynt.

Gravid i uke 4? Symptomer du kan forvente!

I uke 4 av graviditeten begynner mange kvinner å mistenke at de har blitt gravide. Hormoner påvirker kroppen din, og kan føre til både tydelige og mer diffuse symptomer eller plager. Nedenfor ser vi nærmere på noen vanlige symptomer på graviditet, selv om ikke alle opplever disse.

Tretthet

Ømhet i brystene Ømme bryster er blant de mest vanlige symptomene på graviditet, og skyldes at brystene forbereder seg på melkeproduksjon og amming! Det er vanlig å merke at brystene blir ømme allerede fra uke 4–6, og videre gjennom første trimester. Brystene føles kanskje hovne, ømme, tunge eller sensitive. Noen merker også at brystvortene blir vonde eller ømme.

Kvalme og uvelhet

Kvalme er også veldig vanlig tidlig i graviditeten. I de fleste tilfeller merker man ikke dette symptomet før uke 6, men noen opplever kvalme allerede i uke 4. Enkelte opplever både kvalme og oppkast, andre bare kvalme. Legg merke til at man ofte kalle graviditetskvalme for morgenkvalme. Med det sagt, kan kvalmen oppstå når som helst på døgnet.

Uteblitt menstruasjon?

Avhengig av hvor lang menstruasjonssyklus du pleier å ha, kan du mot slutten av uke fire merke at menstruasjonen uteblir. Har du for eksempel en syklus som vanligvis varer i 25 dager, er det mulig du oppdager at du er gravid denne uken. For deg som har sykluser som i snitt varer 28 dager eller lengre, vil du kanskje ikke merke at menstruasjonen har uteblitt før i uke 5.

Tips til deg som er gravid i uke 4

Mot slutten av uke fire har du allerede fullført 1/9 av svangerskapet, noe som kan være litt sprøtt å tenke på! Mange oppdager ikke at de er gravide før denne uken eller neste, og da er det bare åtte måneder igjen til forventet fødsel. Uansett – for å forsikre seg om at du og barnet får en best mulig start på svangerskapet, finnes det noen gode tips.

Styr unna dette

Cellene deler seg forholdsvis raskt i uke 4, og den lille er sårbar for ytre faktorer som kan påvirke utviklingen (f.eks. alkohol, narkotika eller nikotin). Det er også lurt å unngå ekstrem varme, særlig tidlig i svangerskapet. Om du røyker, snuser eller pleier å nyte alkohol, er det med andre ord viktig å slutte med dette. Du bør også styre unna badstue eller veldig varme bad. Reiser til land med varmt klima bør kanskje også revurderes. Utenom dette, finnes det også matvarer gravide bør holde seg unna. Dette inkluderer blant annet rått kjøtt og upasteuriserte oster. Store mengder koffein bør også unngås. Ellers kan du stort sett leve som normalt.

Vær forberedt

Noen graviditeter avsluttes uventet, noe som gjerne skyldes feil på fosteret. Dette kan føre til spontanabort, noe som er mest vanlig i løpet av de første 12 svangerskapsukene. I uke 4 er graviditeten enda på et tidlig stadium, og ting kan skje. Mange velger derfor å vente med å dele nyheten med venner og kjente til uke 12 eller senere. Men dette er selvfølgelig helt opp til den enkelte. Tvi-tvi!