Gravid | Uke 40

Er du gravid i uke 40, er babyen på størrelse med et lite gresskar. Du har nå nådd terminuken din, og det er stor sjanse for at fødselen starter når som helst. De fleste babyer blir født i uke 40, men ikke nødvendigvis til termindato! Her ser vi nærmere på hva som skjer i uke 40 av svangerskapet.

Milepæler i uke 40 av graviditeten

  • Gratulerer – du har nådd termin, og graviditeten er fullgått!
  • Kanskje føder du denne uken?
  • Barnet er ferdig utviklet, og klart for verden utenfor livmoren
  • Du kan oppleve symptomer på at fødselen starter
  • Nå kan du snart holde barnet i armene dine for første gang!

Barnets utvikling

Babyen er nå ferdig utviklet, og klar for å komme ut av den trange livmoren. De fleste barn blir født i uke 40, men kun 5 % fødes til antatt termindato. Det er med andre ord veldig vanlig å komme til verden noen dager før eller etter den satte datoen. La oss se nærmere på babyens utvikling i svangerskapsuke 40!

Proteiner skilles ut i fosterets lunger

For noen år siden oppdaget amerikanske forskere at de skilles ut to forskjellige proteiner i fosterets lunger når lungene har modnet tilstrekkelig. Disse kan ha noe å si for når barnet fødes. Den amerikanske studien fant tydelige indikasjoner på at surfaktant – et stoff som gjør at barnets lunger ikke kollapser – også bidrar til at fødselen starter. Det er imidlertid enda noe usikkerhet rundt nøyaktig hvilke mekanismer som igangsetter fødselen. I forsøk på mus, ville musefostre bli født til forventet tid dersom det ble sprøytet surfaktant inn i fostervannet. Manglet musefostrene stoffet, ble de født senere (ikke til termin). I uke 39 er det altså sannsynlig at barnet ditt skiller ut nok av de lungemodnende proteinene til at fødselen vil starte. Merk at også andre mekanismer spiller inn for fødselstart, inkludert et dropp i mors produksjon av progesteron.

Babyen kan høre deg – snakk til den!

Babyens sanseapparat er mer sensitivt enn du kanskje skulle tro. Dersom du snakker til barnet mens det er i magen, vil det sannsynligvis høre stemmen din. Det kan også kjenne det dersom du stryker på magen. Etter at babyen blir født, vil den også kunne se ansiktet ditt. Vær imidlertid klar over at nyfødte ikke har et spesielt godt langsyn. De kan kun se ansikter og objekter klart på ca. 15–25 cm avstand.

Hvor stort er fosteret i uke 40?

I uke 40 vil babyen måle mellom 48 og 56 cm, og som regel rundt 50–51 cm. Den lille har også nådd en vekt på omkring 3 500 gram, og er på størrelse med et oransje gresskar. Vekten til nyfødte varierer imidlertid mye, og alt mellom 2 500 og 4 500 gram regnes som normalt. Veier babyen over 4 500 gram, regnes fødselsvekten som høy. Dette skjer gjerne ved underliggende tilstander hos mor, som diabetes. Er fødselsvekten under 2 500 gram, regnes den som lav. Underveis i graviditeten vil jordmor måle magen din, og dette kan gi en indikasjon på barnets størrelse. Er barnet stort og bekkenet trangt, kan det bli behov for planlagt keisersnitt da en naturlig fødsel vanskelig lar seg gjennomføre.

Endringer i mors kropp

Omkring uke 40 vil de fleste gravide føde, og det skjer da mye i kroppen! Dette inkluderer også hormonelle endringer. Mengden østrogen og progesteron synker, og det samme gjelder mengden hCG. Under graviditeten har progesteron bidratt til at glatt muskulatur blir mer tøyelig, inkludert livmoren (som er en glatt muskel). Når nivået av progesteron synker, har dette antageligvis en betydning for at fødselen setter i gang. Rundt fødselen vil også mengden oksytocin øke, noe som bidrar til at musklene i livmoren trekker seg sammen. Dette fører til rier, slik at barnet presses ut. Legg også merke til at kroppen din nå produserer mye prolaktin, som sørger for at brystene produserer melk. Det er dessuten sannsynlig at livmorhalsen din begynner å åpne seg denne uken, selv om du ikke legger merke til dette.

Gravid i uke 40? Symptomer du kan forvente!

Når du befinner deg i uke 40 av svangerskapet, kan det dukke opp mange ulike symptomer. Dette kan være symptomer relatert til den store livmoren som påvirker kroppen din, men også at fødselen er i ferd med å starte. Her er noen av de vanligste graviditetssymptomene i uke 40.

Kynnere og fødselsrier

Siden de fleste føder i uke 40, er det veldig vanlig å oppleve sammentrekninger i livmoren denne uken. Om fødselen lar vente på seg, opplever du kanskje kynnere. Dette er sammentrekninger, og kroppens måte å øve seg på å lage fødselsrier. Ender du faktisk opp med å føde denne uken, vil du også få fødselsrier. Disse kan minne om kynnere, men er kraftigere og dukker opp regelmessig. Ta tiden på riene, og finn ut om det er på tide å kontakte fødeavdelingen.

Dårlig mage

I uke 40 – eller omkring fødsel – er det mange gravide som opplever å få diaré. Dette skyldes de hormonelle endringene i kroppen, som også kan påvirke musklene rundt tarmene dine. Når avføringen sendes raskere gjennom tarmene enn ellers, vil den inneholde mer vann og bli flytende. Kroppen rekker kort og godt ikke å suge opp all væsken, fordi innholdet går så raskt gjennom tarmene. Diaré kan være veldig plagsomt, men på den positive siden kan det bety at fødselen snart starter!

Rødlig utflod

Når fødselen er i ferd med å starte, vil slimproppen i livmorhalsen løsne og komme ut av skjeden. Proppen har bidratt til å lage et lukket miljø i livmoren de siste månedene, og beskyttet barnet mot bakterier. Du kan merke at slimproppen har løsnet ved at du får blodig slim i trusen eller på dopapiret. Utfloden kan være tynn, rosa eller i form av små blodspor.

Murring i rygg, underliv og bekken

Hvis fødselen begynner å nærme seg, vil du sannsynligvis også merke dette i form av smerter eller murring fra korsryggen og bekkenet, eller til og med underlivet. Har du smerter i bekkenet, er det som regel snakk om bekkenløsning. Dette betyr at ligamentene som holder bekkenet sammen blir slakkere, slik at babyen enklere kan komme ut gjennom fødselskanalen.

Tips til deg som er gravid i uke 40

Som gravid i uke 40 har du kanskje bekymringer rundt fødselen eller tiden etterpå. I så fall kan det være nyttig å prate med jordmor, lege eller noen som står deg nær. Forklar hva du er engstelig for, og få innspill. Ofte er bekymringene man har grunnløse, og fødselen går ofte mye bedre enn hva man hadde fryktet på forhånd. Og skulle det skje noe, er du og barnet i trygge hender. Norsk helsevesen er av høy kvalitet, og de fleste fødsler går veldig fint.