Gravid | Uke 41

Dersom du er gravid i uke 41, begynner du sikkert å bli litt utålmodig! Mange føder i uke 40, men noen ganger lar fødselen vente på seg. Normalt sett har ikke barnet vondt av den ekstra «rugetiden», men legen vil vurdere om du skal igangsettes. Her ser vi nærmere på hva du kan forvente i 41. svangerskapsuke.

Milepæler i uke 41 av graviditeten

  • Barnet kan komme når som helst nå!
  • Kanskje vil fødselen settes i gang på sykehuset?
  • Babyen er ferdig utviklet, og klar for å møte deg
  • Nå er den lille på størrelse med et lite gresskar
  • Kjenn etter tegn på at fødselen er i gang
  • Har du sammentrekninger som dukker opp regelmessig? Det kan være rier!

Barnets utvikling

I uke 41 er barnet ferdig utviklet, noe som inkluderer alle dets vitale organer. Lungene er også modne nok til at babyen fint kan klare å puste på egen hånd når den blir født. Selv om den lille er ferdig utviklet, kan fødselen la vente på seg. Nå er du nok veldig spent på å få møte barnet ditt for første gang.

Hvordan ser barnet ut?

Mange foreldre er spente på å se hvordan barnet ser ut. Hvem ligner han eller hun på, og hvor stor er hen? Dette vil du kanskje klare å se når den lille omsider kommer til verden. Men vær klar over at både hud-, øyen- og hårfarge ofte kan endre seg mye fra fødselen. De fleste barn blir født med lilla eller rosa skjær i huden, og mangler pigmentering. Dette gjelder enten foreldrene er lys- eller mørkhudede. Hårfargen kan også endre seg mye. Mange nyfødte barn har for eksempel mørkt hår, men får lysere hår etter hvert. Øyenfargen er allerede bestemt, men viser seg heller ikke nødvendigvis fra dag én. Nyfødte barn har ofte blå øyne, selv om de etter hvert vil få en annen farge (for eksempel grønn eller brun). Men barnet kan også bli født med sin permanente øyenfarge.

Barnets bevegelser

Nå som det har blitt veldig trangt i livmoren, er det begrenset med tumleplass for den lille. Du bør likevel kjenne barnets bevegelser i form av dunk. Føler du at barnet er uvanlig stille, er det lurt å kontakte lege eller jordmor for en sjekk. Gjennom en sjekk kan dere forsikre dere om at den lille har det bra. Noen ganger er barnet stille av naturlige årsaker, og det trenger slettes ikke å bety at noe er gale.

Hvor stort er fosteret i uke 41?

I uke 41 vil barnet vanligvis ha en lengde på mellom 48 og 56 cm, og veie et sted mellom 3,2 og 4,1 kg. Dette kan imidlertid variere mye. Noen babyer veier også mer enn dette, særlig når mor er gravid på «overtid». Babyen er på størrelse med et gresskar eller en vannmelon, noe som betyr at det begynner å bli veldig trangt i livmoren. Snart vil babyen komme ut, så her gjelder det å bare holde ut litt til!

Endringer i mors kropp

Om du ikke fødte forrige uke, er det stor sannsynlighet for at du vil føde denne uken. Du føler deg sannsynligvis tung og stor, samtidig som du kan føle at du er veldig lei. Når fødselen nærmer seg, vil kroppen produsere hormonet oksytocin, som aktiverer rier. Ved fødselen vil også graviditetshormonet hCG forsvinne, og mengden progesteron og østrogen er fortsatt nedadgående. Hormonet som stimulerer til melkeproduksjon, prolaktin, er på topp og begynner å flate ut. Av andre endringer i kroppen, kan vi også nevne fysiske, synlige endringer. Mange vil nå ha betydelig større bryster enn hva de hadde før graviditeten. Magen er også større, og vil fortsette å være det en stund etter at barnet kommer ut. Huden strammer seg delvis og gradvis opp. Du kan også ha strekkmerker på bryster, mage, rumpe og lår, noe som er helt naturlig!

Gravid i uke 41? Symptomer du kan forvente!

Dersom du fortsatt er gravid i uke 41, er det stor sannsynlighet for at fødselen vil sette i gang innen kort tid. Her gjelder det å følge med på kroppen, slik at du kan få en idé om hvorvidt fødselen er i gang. Noen symptomer er så åpenbare at du neppe kan overse dem. Andre er mer diffuse. Her er en oversikt!

Rier

De siste ukene har du sikkert kjent på kynnere, som er muskelsammentrekninger i livmoren. Disse sammentrekningene er livmorens måte å forberede seg på fødselen og rier – som innebærer enda kraftigere sammentrekninger. For mange kan det være vanskelig å vite om det er kynnere eller rier de opplever. Dette gjelder kanskje særlig blant førstegangsfødende. En grei tommelfingerregel er at rier er kraftigere enn kynnere, og at de kommer regelmessig. Finn frem en stoppeklokke når du har sammentrekninger, og ta tiden både på sammentrekningens varighet og tiden mellom dem. Fødselsrier varer i 45 til 60 sekunder, og dukker opp hyppigere enn hvert 10. minutt.

Blodig eller slimete utflod

Gjennom svangerskapet har slimproppen sørget for et innelukket miljø i livmoren, beskyttet mot bakterier og lignende utenfra. I forkant av fødselen er det også vanlig at slimproppen løsner, selv om ikke alle vil merke dette. Skulle du få slimete og kanskje litt blodig utflod, kan dette tyde på at slimproppen har blitt presset ut. Da er fødselen like rundt hjørnet!

Nedpress

Like før fødselen kan du også oppleve såkalt nedpress, som betyr at babyen legger seg med hodet dypere ned i bekkenet. Barnet presser med andre ord nedover, i den hensikt å gjøre seg klar for fødselen. Du kan oppleve at magen «synker». Ved nedpress kan du føle at barnet nærmest er på vei ut, eller at det er noe tungt som presser nedover i bekkenet.

Diaré

Du vil kanskje oppleve å plutselig få diaré når fødselen er like rundt hjørnet. Dette skyldes hormonelle endringer i kroppen, som også påvirker tarmperistaltikken. Enkelt forklart vil maten du spiser passere raskere gjennom tarmene. Når væske fra maten ikke blir absorbert i tilstrekkelig grad på ferden gjennom tarmene, vil avføringen bli løsere.

Fostervannet sildrer ut

Like før fødselen kan du også oppleve at «vannet går». Dette skjer fordi fosterhinnen barnet ligger inni brister, slik at fostervannet renner ut via skjeden. Skulle dette skje, er det greit å forberede seg på å dra til fødeavdelingen. Legg merke til at mengden fostervann som renner ut kan variere mye. Hvis babyen ligger med hodet godt ned i bekkenet, er det ofte mindre fostervann som renner ut. Det er også mange som opplever at fostervannet ikke går før lengre ut i fødselen.

Tips til deg som er gravid i uke 41

Vår beste tips til deg som er gravid i uke 41, er å huske på at babyen vil komme ut før eller siden – selv om det kanskje ikke føles slik akkurat nå. Det kan også hende at legen bestemmer at fødselen skal settes i gang. En fødsel kan settes i gang på flere ulike måter. Livmorhalsen vil gjerne modnes ved hjelp av et Foley-kateter, som er en liten ballong. Det samme kan også gjøres ved hjelp av tilførsel av hormonet prostaglandin, gitt i tablettform. Lege eller jordmor kan også stikke hull på fosterhinnen og sørge for at vannet går. Dette kan nemlig stimulere til naturlige rier. Om riene ikke starter, kan man også få oksytocindrypp gjennom veneflon. Dette får livmoren til å trekke seg sammen, og livmorhalsen til å åpne seg. Lykke til!