Gravid | Uke 42

Dersom du er gravid i uke 42, er svangerskapet på overtid. Det kan også hende at terminen ikke er regnet riktig, basert på eventuell ultralydundersøkelse du hadde i uke 18. Uansett – er graviditeten på overtid, kan fødselen bli indusert. Ifølge fødselsleger, er det nemlig ugunstig at graviditeten varer i mer enn 42 uker. Dette skyldes blant annet at morkaken begynner å eldes. Her kan du lese mer om hvordan fødselen igangsettes, og om barnets utvikling.

Milepæler i uke 42 av graviditeten

 • Nå er ventetiden straks over!
 • Denne uken vil fødselen settes i gang dersom den ikke starter av seg selv
 • Du er overtidig, og lege/jordmor induserer fødselen ved hjelp av ulike metoder
 • Babyen er nå 40 uker gammel (om terminen er korrekt utregnet)
 • Som regel vil fødsel induseres mellom svangerskapsdag 42 + 0 og 42 +2

Barnets utvikling

I svangerskapsuke 42 er babyen ferdig utviklet, og godt rustet for å kunne overleve utenfor livmoren. Barnet har fått ekstra god tid på å vokse og modnes i livmoren, og både lunger og andre vitale organer skal nå fungere som de skal. Med det sagt, kan overtidige babyer ofte bære litt preg av å ha tilbragt ekstra tid i livmoren. Det beskyttende laget av olje som har ligget på huden har blitt tært på, og barnets hud vil derfor ofte være ganske skrukkete og tørr. Blir barnet født med litt tørr eller rynkete hud, er imidlertid ikke dette noe å bekymre seg for. Babyen vil raskt få «normal» hud igjen, oftest kort tid etter fødselen.

Hvor stort er fosteret i uke 42?

Ved overtidige svangerskap, kan babyens vekt bli noe redusert igjen. Dette henger muligens sammen med at morkaken begynner å bli gammel, og ikke lenger fungerer så godt som den har gjort hittil. Det er derfor vanlig å indusere fødselen senest i uke 42. Du kan imidlertid regne med at babyen veier et sted mellom 3,2 og 4,1 kilo, og har en lengde på omkring 48–56 cm. Babyen er typisk på størrelse med en vannmelon. Dette varierer imidlertid mye fra barn til barn, og vil i stor grad avhenge av gener.

Endringer i mors kropp

Hvis du er gravid i uke 42, er det ikke uvanlig å føle seg både tung, stor, sliten og lei. Magen kan kjennes tyngende, og du sliter kanskje også med bekkenløsningssmerter, vond rygg og andre svangerskapsplager. Dersom fødselen igangsettes, vil kroppen i mange tilfeller tilføres oksytocin via veneflon-drypp. Dette er et hormon som stimulerer livmoren til å trekke seg sammen og få rier, samtidig som det får livmorhalsen til å åpne seg.

Gravid i uke 42? Symptomer du kan forvente!

Dette er den siste svangerskapsuken din, og du kan kjenne på både graviditetssymptomer og symptomer på at fødselen nærmer seg. Dette varierer fra kvinne til kvinne. Noen vil føde av seg selv i uke 42, mens andre må igangsettes. La oss kikke på noen av symptomene du kan oppleve denne uken!

Tegn på at fødselen starter av seg selv

Før fødselen i det hele tatt rekker å bli indusert, kan det være at den starter helt av seg selv. I så fall vil du merke tegn på at fødselen nærmer seg eller allerede er i gang. Her er de mest typiske symptomene:

 • Rosa, rød eller slimete utflod som tyder på at slimproppen har løsnet
 • Vannet går
 • Regelmessige sammentrekninger i livmoren (rier)
 • Nedpress (babyen har bevegd seg lengre ned i bekkenet)
 • Livmorhalsen åpner seg
 • Forhøyet appetitt
 • Smerter eller murring i rygg, bekken eller underliv
 • Diaré

Søvnvansker

I uke 42 er du veldig gravid, og du er kanskje også nervøs for fødselen. Samtidig er magen stor, og du kan føle at den gjør det vanskelig å finne en komfortabel stilling å sove i. For noen kan det være nødvendig å sove sittende eller å støtte opp magen med puter. Men denne uken vil babyen din endelig forløses, og det er ikke lenge til du kan sove uten en stor gravidmage som er «i veien».

Brystlekkasje

Melkeproduksjonen din pågår sannsynligvis for fullt, og du kan oppleve at det lekker litt melk fra brystene. Melken er gjerne litt gulaktig, ettersom dette er den første melken babyen skal drikke – også kjent som råmelk. Har du brystlekkasje, anbefaler vi å gå til innkjøp av ammeinnlegg og en amme-BH. Dette er uansett noe du vil få god bruk for de neste månedene. Ammeinnlegg bidrar til å holde brystene dine tørre, og klærne frie for flekker.

Hovne ankler og bein

I tredje trimester er det mange vordende mødre som merker at føtter, ankler og bein hovner opp. Dette kalles ødem, og skyldes at du har mer væske i kroppen. Samtidig er du kanskje mindre aktiv på grunn av den tunge magen. Den store livmoren vil hos mange legge press på blodårene som finnes i bekkenet. Dette fører til at det samler seg opp blod i beina, og fører til at væske tvinges inn i det omkringliggende vevet. Fenomenet kan også forekomme i armene.

Tips til deg som er gravid i uke 42: Hvordan induseres fødselen?

I uke 41 vil du komme på terminkontroll, og du er på dette tidspunktet rundt 6 til 9 dager over termindato (uten at du er på overtid). Det er først i uke 42 (altså 11 dager etter termindato) at man regner svangerskapet som overtidig. Under terminkontrollen vil det foretas en trivselsvurdering. Her vil barnets hjertelyd og aktivitetsnivå undersøkes. Fødselen kan settes i gang i uke 41 om dette regnes som det mest gunstige for mor og barn. Men de fleste drar hjem, og blir bedt om å komme tilbake i uke 42. Når fødselen skal settes i gang, kan det tas i bruk ulike metoder. Hva slags metode som benyttes, avhenger av hva jordmor eller lege anser som best i den enkelte situasjon. Her er en oversikt:

 • Bruk av Foley-kateter (trykket fra ballongen bidrar til at kroppen produserer prostaglandin som modner livmorhalsen)
 • Alternativt tilføres kroppen syntetisk prostaglandin som fører til rier og sammentrekninger, samt modning av livmorhalsen
 • Fostervannet tas (det stikkes hull i fosterhinnen), noe som stimulere kroppen til å lage rier
 • Oksytocin-drypp kan gis etter at livmorhalsen har modnet og vannet tatt, og får muskulaturen i livmoren til å trekke seg sammen slik at barnet presses ut

Lykke til!