Gravid | Uke 5

Nå er du gravid i uke 5, og du merker sannsynligvis at menstruasjonen er forsinket. Embryoet er fortsatt knøttlite, men organene begynner allerede nå å ta form. Fra nå av vil den lille utvikle seg i en rasende fart. Her kan du lese mer om hva du kan forvente omkring uke 5 i svangerskapet!

Milepæler i uke 5 av graviditeten

  • Forsinket menstruasjon: De fleste kvinner vil oppdage at menstruasjonen uteblir i løpet av femte svangerskapsuke. I slutten av denne uken er mensen typisk en uke forsinket. Ta en graviditetstest om du er i tvil.
  • Tydelige graviditetssymptomer: Om du ikke har hatt noen symptomer tidligere i svangerskapet, vil du kanskje begynne å merke at noe er annerledes nå.
  • Skal du dele nyheten? Siden mange oppdager at de er gravide i uke 5, er det også naturlig å tenke over hvem man eventuelt vil dele nyheten med. Noen ønsker å ha noen å snakke med, andre foretrekker å vente litt til.

Barnets utvikling

I uke 5 av graviditeten består embryoet av tre lag, nemlig endoderm, mesoderm og ektoderm. Disse tre lagene utvikler seg sakte, men sikkert, til barnets ulike organer – inkludert hjerte, muskler, ryggmarg og skjelett. Det er ektodermen som utvikler seg til sentralnervesystem, inkludert nerver, ryggsøyle, hjerne og ryggmarg. Dette laget vil også utvikles til negler, hus, tannemalje og hår, etter hvert. I svangerskapets uke 5 vil hjertet og sirkulasjonssystemet begynne å ta form i mesodermen. Embryoets hjerte begynner så vidt å slå når du er omkring 5 uker og 1 dag på vei, men hjertet er fortsatt på et primitivt stadium. I endodermen begynner lunger, urinsystem, lever og andre organer å utvikle seg så smått. Placenta (morkake) og navlestreng er også under utvikling, og vil levere oksygen og næring til den lille.

Hvor stort er fosteret i uke 5?

Er du gravid i uke 5, kan du regne med at embryoet er omkring 4 mm langt – altså litt under en halv cm. Det er omtrent på størrelse med et sesamfrø, og dermed hakket større enn valmuefrøet du bar på forrige uke. Selv om embryoet fortsatt er veldig lite, kan du oppleve at du må oftere på do for å tisse! Dette skyldes altså ikke at det kommende barnet presser på blæren, men heller graviditetshormoner.

Endringer i mors kropp

I kroppen din foregår det en rekke endringer, ettersom den forbereder seg på å bære frem et nytt, lite menneske. I uke 5 er produksjonen av hCG-hormonet i full gang, og du vil derfor kunne få positivt utslag om du tar en graviditetstest. Produksjonen av østrogen og progesteron er også stigende. Disse hormonelle endringene bidrar til at graviditeten opprettholdes, og at fosteret kan utvikle seg.

Gravid i uke 5? Symptomer du kan forvente!

Når du er gravid i uke 5 vil du sannsynligvis merke at noe er annerledes med kroppen din. Den kanskje mest tydelige endringen, er at menstruasjonen uteblir. I uke 5 er mensen typisk noen dager eller kanskje en uke forsinket (avhengig av hvor lang syklusen din er). Du har enda ikke fått noen gravidmage, men kan oppleve at brystene begynner å bli litt større. Her er de vanligste symptomene!

Hyppigere urinering

Hormonelle endringer kombinert med et økende blodvolum i kroppen, bidrar til at mange gravide opplever å måtte tisse oftere enn før. Dette kan du begynne å merke allerede i uke 5 av graviditeten. Etter hvert som barnet vokser vil du sannsynligvis måtte løpe på do enda hyppigere, siden fosteret presser mot blæren.

Trøtthet

En følelse av slapphet eller trøtthet er også veldig vanlig omkring uke 5 i svangerskapet. Det er uvisst hvorfor mange kvinner blir så trøtte tidlig i graviditeten, men det er nærliggende å tro at hormonene har skylden. Men ikke fortvil: Mange opplever at energinivået blir høyere omkring andre trimester – altså fra tredje graviditetsmåned.

Ømme og hovne bryster

Dersom du opplever ømhet i brystene eller føler at de kjennes tyngre enn vanlig, er dette et veldig vanlig graviditetssymptom i uke 5. Ømheten skyldes hormonelle endringer som påvirker blodgjennomstrømningen i brystene. Dette er brystenes måte å forberede seg til melkeproduksjon og amming på, og er en helt naturlig del av graviditeten.

Morgenkvalme

Det er ikke alle som opplever kvalme i graviditeten, men det er veldig vanlig. Kvalmen begynner ofte fra rundt 5–6 svangerskapsuke. Om du føler deg litt kvalm denne uken, er det med andre ord helt normalt. Noen er kvalme om morgenen, men kvalmen kan i utgangspunktet dukke opp når som helst. Om du blir kvalm om kvelden, er dette like normalt.

Reaksjoner på smak og lukt

Mataversjon er vanlig blant gravide kvinner, og starter gjerne rundt femte svangerskapsuke. Dersom du plutselig merker at du blir kvalm av visse typer lukter eller smaker, kan det tyde på at du har mataversjon. Blant aversjonene som er mest vanlige, kan vi nevne egg, melkeprodukter, kaffe, kjøtt eller sterkt krydret mat. Det kan bety at du plutselig ikke klarer å spise enkelte matvarer. Men ikke fortvil – det er helt normalt, og det går sannsynligvis over.

Kan man ha gravidmage i uke 5?

Noen opplever at magen føles større selv om det er veldig tidlig i svangerskapet. Om du synes magen har vokst, er det neppe embryoet eller morkaken som har gitt deg babymage helt enda. Husk at embryoet foreløpig er på størrelse med et sesamfrø! Samtidig er det ikke uvanlig å være oppblåst under graviditeten, noe som skyldes hormonelle endringer. Dette kan ofte føre til at man får litt større mage, eller ikke klarer å lukke bukseknappen.

Har du ingen symptomer?

Selv om mange vil merke både ett, to eller flere symptomer i femte svangerskapsuke, er det mange som ikke merker noe som helst. Vel, bortsett fra at menstruasjonen uteblir, da. Noen kan likevel oppleve en liten blødning ved forventet menstruasjonstidspunkt. Dersom dette skjer, kan det være du tror at du ikke er gravid. Er det snakk om en kraftig blødning, er det mulig at du har hatt en spontanabort.

Tips til deg som er gravid i uke 5

Når du er gravid i uke 5, er svangerskapet allerede godt i gang. Kanskje har du allerede tilpasset deg den nye hverdagen – for eksempel ved å kutte ut nikotin, alkohol og visse matsorter. Her er noen andre tips til ting du bør tenke på.

Husk folsyre!

På dag nummer 28, altså helt i slutten av uke 4, vil foldene på hver side av embryoets rygg lukke seg og bli et nevralrør. Her er det viktig med tilstrekkelig tilgang på folat, hvis ikke kan nevralrøret og hjernen utvikles feil. Folsyre er noe du bør fortsette å ta hele første trimester av svangerskapet. Har du ikke begynt med folsyre-tilskudd enda, bør du starte nå.

Ta kontakt med fastlegen

Nå som du har oppdaget at du er gravid, kan det være greit å ta en tur til fastlegen. Der kan du blant annet få hjelp med å fastsette forventet termindato. Du kan også sjekke at blodtrykk, kolesterol og andre ting er som det skal. Via fastlegen kan du også få innkallinger til svangerskapskontroller i månedene som kommer.

Last ned en graviditetsapp

Det finnes mange apper for gravide, enten du har iOS, Android eller andre operativsystemer på mobilen din. En app som dette kan være kjekk å ha, siden du kan følge fosterets utvikling og få gode tips. I appen kan du også få oversikt over forventet termindato, og se hvor lang tid som gjenstår av svangerskapet. Alternativt kan du sjekke ut vår uke-for-uke-guide!