Gravid | Uke 6

I uke 6 begynner embryoet i magen å minne mer om et menneske, og man kan tydelig se at hodet, øynene og ryggraden tar form. Den lille begynner også å få små anlegg som snart vil utvikle seg til sprellende armer og ben. Her er alt du trenger å vite om sjette svangerskapsuke!

Milepæler i uke 6 av graviditeten

  • Embryoet er 4 uker gammelt
  • Babyens hjerte begynner å slå omkring 160 slag per minutt
  • Om du ikke begynte å kjenne på morgenkvalme forrige uke, kjenner du det kanskje nå
  • Det som skal bli embryoets armer, bein, øyne, øre og munn begynner å bli synlig

Barnets utvikling

I uke 6 skjer det mye spennende i magen! Embryoet har begynt å krumme seg inni fosterhulen, med en tydelig hale i én ende og et hode i den andre. Halen vil etter hvert tilbakedannes. Legg også merke til gjellebuene i embryoets halsområde. Faktisk er ikke menneskeembryoet så ulikt embryoet til fugler, fisk eller andre dyr på dette stadiet. Embryoets utvikling viser på mange måter menneskets evolusjon. Gjellebuene vil etter hvert bli til øreganger, strupehode og kjever. Den lille har også begynt å få tydelige anlegg til både øyne, armer, bein og ryggrad. Det vil også utvikles et sammenhengende rør som går fra munnen til embryoets endetarm. Etter hvert vil dette røret bli til et avansert fordøyelsessystem. Alle babyens organer har begynt å utvikle seg, men det tar enda 2–3 måneder før de fleste organer er ferdigutviklet.

Blodomløp og hjerte

Hjertet har begynt å slå omkring 65 slag i minuttet, selv om det kun er to av fire hjertekamre som er aktive. Mot slutten av uke 5 vil embryoets hjerte kunne pumpe blod ut i kroppen. Foreløpig vil imidlertid blodet pumpes utenom embryoets lunger, ettersom den lille ikke vil bruke lungene før etter fødselen. Enn så lenge vil embryoet forsynes med oksygenrikt blod fra mor, gjennom navlesnor og placenta.

Hvor stort er fosteret i uke 6?

Nå begynner embryoet å bli betydelig større enn hva det har vært hittil! I uke 6 måler embryoet vanligvis 7 til 9 mm langt. Det betyr at den lille er på størrelse med en ert. Fortsatt ganske liten, men likevel dobbelt så stor som i uke 5. Fra nå av vil den lille raskt bli større.

Endringer i mors kropp

Mors kropp har ikke forandret seg noe særlig på utsiden, enda. Men selv om du ikke har gravidmage helt enda, kan du kanskje merke at noe er litt annerledes. Mange føler seg oppblåste i uke 6, noe som kan føre til at magen virker noe større enn hva den pleier. Kroppen din produserer fortsatt mye hCG, som er et graviditetshormon. Dette kan føre til økt blodgjennomstrømning til bekkenområdet. Nettopp det kan bidra til økt nytelse hvis du har sex. Legg også merke til at nyrene dine blir ekstra effektive, slik at kroppen lettere kan kvitte seg med avfall. Musklene øverst i magen slapper for øvrig av mer nå enn tidligere. Dette er en av grunnene til at man kan oppleve sure oppstøt og halsbrann under graviditeten.

Gravid i uke 6? Symptomer du kan forvente!

Når du er gravid i uke 6, vil du kunne oppleve mange av de samme symptomene du har hatt ukene i forveien. Men det kan også dukke opp nye symptomer, ettersom kroppen er i stadig endring. Her ser vi nærmere på noen av symptomene mange opplever i sjette svangerskapsuke. Kjenner du deg kanskje igjen i noen av dem?

Metallisk smak i munnen

Økningen i hormonet østrogen fører til at mange kvinner opplever metallsmak i munnen. Dette skjer som regel i løpet av første trimester av svangerskapet, og det er ikke usannsynlig at du merker det omkring uke 6. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å bli kvitt metallsmaken. Et tips er å pusse tennene, bruke munnskyllevann eller tyggegummi med frisk mintsmak.

Hodepine

I første trimester og rundt uke 6, er det mange gravide som merker at de får hodepine. Dette kan selvfølgelig være plagsomt, men det er kanskje en trøst at hodepinen som regel forsvinner eller blir bedre i andre trimester. Husk å få i deg nok vann, og få tilstrekkelig hvile og søvn. For noen kan dehydrering eller lite søvn føre til smerter i hodet. Snakk ellers med legen din for å finne ut hva slags smertestillende preparater du eventuelt kan ta i bruk.

Merkelige drømmer

Det å bli gravid kan være en stor omveltning i livet ditt, og dette kan også føre til at du drømmer mer livlige eller rare drømmer. Mange begynner å drømme mye om svangerskapet eller babyen i første trimester. Underbevisstheten jobber kort fortalt med å prosessere nye følelser og tanker rundt fødsel, kropp eller det å bli forelder.

Humørsvingninger

Fra og med uke 6 merker mange gravide at de lettere begynner å gråte, eller at de blir mer irritable. Men man kan også oppleve intens glede. Humørsvingninger er veldig vanlig, og skyldes både hormoner, stress og kanskje trøtthet. Humørsvingningene er ofte verst mellom uke 6 og 10, men dette kan være nokså individuelt.

Ømme bryster

I uke 6 er det veldig vanlig å oppleve ømme bryster. Kroppen din forbereder seg på å produsere melk til det kommende barnet, noe som fører til økt blodgjennomstrømming i brystene. Dette skyldes igjen graviditetshormoner. Mange kjenner at brystene føles sensitive, såre, tunge eller ømme. Men dette er altså helt normalt, og ingenting å bekymre seg for.

Kvalme

Fra og med uke 5 eller 6 begynner mange gravide å kjenne at de sliter med kvalme. Noen er mest kvalme om morgenen (derav begrepet «morgenkvalme»), men kvalme kan forekomme til alle døgnets tider. Dersom du er kvalm, er det kanskje en trøst å vite at dette symptomet som regel blir mildere mot slutten av første trimester.

Hyppige toalettbesøk

De hormonelle endringene gjør at blodgjennomstrømmingen i kroppen øker. Dermed vil også nyrene jobbe mer effektivt, ettersom de har mer væske å prosessere. På grunn av dette vil mange oppleve at de må urinere oftere enn før. Hyppig vannlating er faktisk blant de mest vanlige symptomene på graviditet tidlig i svangerskapet. Mange føler at de må løpe på do «hele tiden».

Tips til deg som er gravid i uke 6

Er du gravid i uke 6, kan du oppleve både kroppslige symptomer og tanker som svirrer rundt graviditeten og den kommende morsrollen. Her er noen tips til hva du kan gjøre denne uken!

Mat du bør spise når du er kvalm

Mange sliter med kvalme i uke 6, og da er det greit å vite hva slags mat som er lettest å få ned (uten at den umiddelbart kommer opp igjen). Når man er kvalm, kan det ofte hjelpe med mat som er tørr og rik på karbohydrater. Prøv for eksempel riskjeks eller andre kjeks, poteter, grovbrød eller litt frokostblanding. I tillegg er det lurt å få i seg nok drikke.

Stress ned

Det er ikke uvanlig å ha mange stressende tanker i begynnelsen av graviditeten, kanskje spesielt for førstegangsfødende. Men mye eller kronisk stress er ikke bra for hverken deg eller barnet. Derfor kan det være lurt å forsøke å stresse ned så godt du kan. Finn for eksempel noen å snakke med dersom du har mange tanker, og ta noen dype pust når du kjenner at stresset sniker seg innpå. Det å lytte til avslappende musikk eller å gå en rolig tur kan også hjelpe!

Lag en liste over ting du skal få gjort

Det å få ting ned på papiret, kan være et annet godt tips til deg som har mange tanker i hodet! Lag gjerne en liste over ting du planlegger å gjøre i tiden som kommer. Det kan for eksempel være å diskutere babynavn med partneren, eller å bestille ultralyd. Ved å skrive ting ned, kan du få det ut av hodet. Dette kan gi bedre oversikt og la deg senke skuldrene.