Gravid | Uke 7

Som gravid i uke 7 befinner du deg fortsatt i første trimester av svangerskapet, og du er snart 2 måneder på vei. Den lille får stadig mer menneskelige trekk, og både ansikt, armer, hender og organer begynner nå å ta form. I denne guiden ser vi nærmere på hva som skjer med embryoet og kroppen i sjuende uke av graviditeten!

Milepæler i uke 7 av graviditeten

  • Embryoet begynner å få mer definerte trekk, og ligner et ørlite menneske med både øyne, nese, ører og munn
  • De små armene og beina begynner å bli lengre, og man kan se konturene av fingre på hendene
  • Brystene vokser, og brystvortene begynner å bli større!
  • Du kan se babyen om du tar tidlig ultralyd

Barnets utvikling

Når du er gravid i uke 7 bærer du på et embryo som minner stadig mer om et menneske. Den lille utvikler seg i imponerende hastighet, og stadig flere detaljer kommer på plass. Embryoet blir dessuten helt innelukket i fosterhulen hvor det bader i fostervann. Navlestrengen har også fått markante blodårer, og via disse fraktes det både næring og oksygen til embryoet. Gjennom navlestrengen vil også avfallsstoffer fra fosteret fraktes bort. Her er en oversikt over barnets utvikling i sjuende svangerskapsuke:

Kropp og ansikt

Embryoet har i uke 7 et tydelig hode og en kropp med små armer og bein. På tuppen av hver arm kan man skimte små hender. Fingrene er enda ikke adskilt, og det kan nesten se ut som de har svømmehud. Embryoet er dekket av et hudlag som er ekstra tynt, og mot slutten av uke 7 vil pigmentceller begynne å trenge seg inn i huden. Det kommende barnet har også fått et mer tydelig definert hode, med sorte øyne og et ørehull på hver side av hodet. Øynenes linser, pupiller, hornhinner og iris begynner for alvor å utvikle seg denne uken. Ansiktet har også fått en munnåpning og to små hull – som utgjør embryoets nesebor.

Hjerte

I løpet av uke 7 vil embryoets hjerte utvikles videre, inkludert skillevegger mellom hjertekamrene. Hjertet – som hittil har hatt to kamre – har snart alle fire hjertekamre et ferdigutviklet hjerte skal ha. Barnets hjerteklaffer utvikler seg også.

Hjerne og ryggmarg

Embryoets ryggmarg og hjerne utvikler seg for fullt i uke 7, med utgangspunkt i nevralrøret. Hvert eneste minutt vil det utvikles omkring 100 nerveceller. Hjernen består nå av tre deler, inkludert forhjerne, mellomhjerne og bakhjerne. Dersom vi ser på svangerskapet som helhet, vil det i snitt utvikles rundt 250 000 hjerneceller i minuttet. Ganske imponerende, eller hva?

Fordøyelsessystem og andre organer

I uke 7 vil embryoets spiserør og magesekk begynne å ta form. Den lille vil også begynne å utvikle pankreas og lever. Sistnevnte vil midlertidig produsere barnets røde blodceller, frem til beinmargen tar over produksjonen. Babyens nyrer er også under utvikling, og om ikke så veldig lenge vil disse begynne å lage urin.

Hvor stort er fosteret i uke 7?

I uke 7 er embryoet på størrelse med en liten bønne eller et blåbær, og dobbelt så stort som i uke 6! Embryoet måler typisk mellom 9 og 14 mm denne uken, og er dermed omkring 1 cm lang. Om bare noen dager vil den lille være på størrelse med en kidneybønne. Er det ikke morsomt å tenke på at embryoet er mer enn 10 000 ganger større nå enn da det først begynte å utvikle seg i livmoren?

Endringer i mors kropp

Det er ikke bare babyens kropp som forandrer seg fra dag til dag. Også mor kan merke at kroppen blir annerledes. Mange vordende mødre opplever at brystene har blitt betydelig større rundt uke 7, og det kan bli vanskeligere å kneppe igjen blusen. Det er graviditetshormoner som progesteron og østrogen som står bak det hele. Mange opplever også at brystvortene vokser litt, og kanskje blir ekstra ømme. Areola – det mørkere området som omgir brystvortene – blir gjerne også noe mørkere og større. Kroppen din vil også utvikle en slimpropp i livmorhalsen, og denne fungerer som en propp som beskytter livmorens indre mot bakterier og andre mikroorganismer.

Gravid i uke 7? Symptomer du kan forvente!

Utenom de åpenbare endringene som skjer med kroppen din under graviditeten, som at brystene vokser, kan du også oppleve en rekke graviditetssymptomer. I uke 7 kan du oppleve mange av de samme symptomene som tidligere i svangerskapet. Men det kan også dukke opp noen nye (og kanskje litt rare) symptomer!

Økt spyttproduksjonen

Hormonelle endringer, kvalme og halsbrann kan føre til økt spyttproduksjon, noe mange merker rundt uke 7. Så dersom du føler du har mye spytt i munnen, er det altså ikke noe du bare innbiller deg. Som regel vil den økte spyttproduksjonen avta mot slutten av første trimester. I mellomtiden kan du forsøke å tygge tyggegummi – noe som hjelper enkelte!

Mataversjoner og cravings

Når du er gravid i uke 7 er det ikke uvanlig å ha tydelige mataversjoner. Mat du tidligere har likt kan smake og lukte pyton, mens ting du vanligvis ikke spiser plutselig er det eneste du vil ha. Husk at du fint kan unne deg noe godt i ny og ne, så lenge kostholdet ditt ellers er variert og velbalansert.

Halsbrann og treg mage

Som gravid i første trimester vil du kunne kjenne en brennende følelse øverst i magen og i halsen, særlig etter å ha spist. I så fall kan dette tyde på at du har halsbrann. Mange opplever også fordøyelsesbesvær og treg mage omkring uke 7. Det kan hjelpe å spise mindre feit og krydret mat, og å styre unna kaffe eller annen koffeinholdig drikke. Du kan også prate med legen din, dersom du har behov for medikamenter som lindrer halsbrann.

Tretthet

I uke 7 er det slettes ikke uvanlig å føle seg både trøtt og sliten. Og du trenger ikke å ha dårlig samvittighet om du velger å ta deg en ekstra blund. Kroppen din har enkelt og greit behov for ekstra mye hvile. Du holder tross alt på å lage et lite mirakel! Dersom du plages av tretthet og slitenhet, kan du forsøke å spise mindre og hyppigere måltider. Dette kan bidra til et mer stabilt blodsukker. Forsøk gjerne seks små måltider fremfor tre store.

Ømme bryster med synlige blodårer

Ømme bryster har du kanskje allerede hatt i noen uker nå. Men du vil kanskje i større grad merke at brystene får synlige blodårer. Dette skyldes den økte blodtilførselen til brystene. Blodårene har dessuten en viktig oppgave: De skal frakte næringsstoffer og væske fra kroppen til melken, slik at den lille får næringsrik melk etter fødselen.

Hyppigere uringering

Mange gravide tilbringer mye tid på do, og dette skyldes ikke bare morgenkvalme og oppkast. Det er også vanlig å måtte tisse oftere enn tidligere, noe som skyldes den kraftige økningen av graviditetshormonet hCG. Dette hormonet bidrar til økt blodgjennomstrømning, noe som også fører til at nyrene må ta unna mer væske. Selv om det kan være irriterende å måtte gå på do hele tiden, er det viktig å få i seg nok væske.

Tips til deg som er gravid i uke 7

Dersom du er gravid i uke 7, har du kanskje allerede begynt å vende deg til den nye tilværelsen. Kanskje du tar folat og unngår nei-mat for gravide? Da er du allerede godt i gang! Her er noen andre tips som kan komme til nytte:

Kjøp en BH med god støtte

Med stadig voksende bryster kan du fort føle at puppene henger eller føles tunge. Mange opplever også å få strekkmerker. Med en god BH kan du lindre eventuelt ubehag, og få den støtten du trenger. Husk at en god BH blant annet kan forhindre ryggsmerter dersom du har store bryster. Kjøp gjerne en amme-BH som også kan brukes når barnet blir født.

Få oversikt over vekten din

Selv om du enda ikke har fått noe særlig til babymage, er det mulig du allerede har gått litt opp i vekt. Det kan uansett være greit å vite hva du veier, slik at du kan sikre en mest mulig sunn vektoppgang de neste månedene. Du vil sannsynligvis også ha vektkontroll hos lege eller jordmor, dersom du går til jevnlige kontroller. Husk på at det er mange faktorer som påvirker vekt, inkludert vekten du hadde i utgangspunktet. Også kroppsbygning, høyde og lignende spiller inn. De fleste går opp mellom 8–15 kg i løpet av svangerskapet, noe som regnes som helt normalt.