Gravid | Uke 8

I uke 8 av svangerskapet er embryoet 6 uker gammelt. Mot slutten av denne uken vil anlegget for de fleste av barnets organsystemer være utviklet, og skjelettet begynner å forbeine seg. Nå er du to måneder på vei, og «kun» syv gjenstår! Her får du oversikt over hva du kan forvente i åttende svangerskapsuke.

Milepæler i uke 8 av graviditeten

  • Gratulerer: Du har fullført 2 av 9 måneders svangerskap!
  • Embryoet vokser nå omkring 1 mm hver eneste dag
  • Anlegget for alle barnets organer er utviklet
  • Den lille begynner å få mer tydelige fingre på hendene
  • Embryoet beveger seg spontant (men du kan ikke kjenne det enda)
  • Du kan fortsatt slite med morgenkvalme, oppblåsthet og tretthet

Barnets utvikling

Embryoet i magen utvikler seg nå raskt, og i uke 8 ligner den lille enda mer på et lite menneske enn forrige uke. For hvert minutt som går, vil både indre organer og barnets kroppsform utvikle seg ved at ulike differensierte celler deler seg. Her er en oversikt!

Kropp og skjelett

Den lille har nå et tydelig avgrenset hode, samt rygg, mage, armer, bein og rumpe. Foreløpig er hodet veldig stort sammenlignet med resten av kroppen. Den lille begynner å få øyelokk som dekker øynene. I uke 8 har også embryoets armer og bein blitt lengre, og man kan i større grad se at små fingre tar form på hendene. På dette stadiet utvikler armene og fingrene seg noe raskere enn bein, føtter og tær, men små tær begynner å titte frem. Mot slutten av uken vil embryoet ha markerte fotblader og mer tydelig avgrensede føtter. Halen er også i ferd med å forsvinne, noe som bidrar til at embryoet ligner mer på et menneske. Embryoets skjelett begynner for øvrig å forbeine seg i uke 8. Kroppen har hittil vært veldig krummet, men begynner nå å rette seg litt mer ut. Den lille begynner også å få synlige albuer.

Hjerne og nervesystem

Nå består hjernen av fem ulike deler, som alle har sin unike funksjon. For eksempel vil den bakre hjernedelen være ansvarlig for bevegelser og balanse. Den fremste gir opphav til følelser, personlighet og tanker. I embryoets kropp vil det også dannes nervebaner ved at nerveceller forgrenes og danner et nettverk.

Hjerte og andre organer

Barnets organer utvikler seg nå veldig raskt, noe som også inkluderer hjertet. I uke 8 slår hjertet rundt 150–170 slag i minuttet! Den lille har også begynt å utvikle kjønnsorganer, men det er enda for tidlig å si om det blir en gutt eller jente. Når det kommer til fordøyelsessystemet, vokser embryoets tarmer forholdsvis mye i åttende svangerskapsuke. De begynner nå å slynge seg, og ligger foreløpig i en egen utposning ved navlestrengen. Etter hvert vil tarmene forflytte seg inn i embryoet. Fra tarmrøret som er under utvikling, vil det også dannes magesekk, lever og bukspyttkjertel, så vel som lunger. Legg merke til at leveren snart vil ta over oppgaven å produsere blodlegemer, noe plommesekken har tatt seg av frem til nå. Plommesekken skrumper gradvis inn.

Hvor stort er fosteret i uke 8?

Som gravid i uke 8, kan du regne med at embryoet du bærer er omtrent 13 til 17 mm langt. Embryoet er nå på størrelse med et bringebær eller en stor bønne, og vil snart være like stort som en oliven! PS: Lengden måles fra toppen av hodet til nederst på rumpen (siden embryoet har en sammenkrøllet stilling) – også kjent som Crown-Rump Length (CRL).

Endringer i mors kropp

I uke 8 vil du som regel ikke ha noen synlig gravidmage enda, ettersom embryoet foreløpig ikke er større enn et bringebær. Med det sagt, vil livmoren ha blitt noe større. Vanligvis er livmoren på størrelse med en knyttneve. I uke 8 er den på størrelse med en stor grapefrukt. Du kan derfor begynne å merke at det blir vanskeligere å lukke bukseknappen. Og selv om du ikke er synlig gravid enda, er det ikke uvanlig å føle seg veldig gravid! Både morgenkvalme og halsbrann er vanlig, og skyldes den økte mengden hCG og østrogen.

Gravid i uke 8? Symptomer du kan forvente!

Dersom du er gravid i uke 8, er du allerede to måneder på vei. Derfor er det kanskje heller ikke så overraskende at du kan ha mange klassiske graviditetssymptomer denne uken. Her er noen av de vanligste.

Hvit utflod

Omkring uke 8 er det mange gravide som opplever å få hvit utflod, noe som skyldes den økende østrogenmengden i kroppen. Dette er imidlertid ingenting å uroe seg for, og regnes som helt normalt. Utfloden kan være både tynn og tykk, og vanligvis luktfri eller med en svak lukt. Opplever du at utfloden lukter ubehagelig, er grønn eller kjenner kløe/smerter, kan dette være et tegn på infeksjon. I så fall bør du oppsøke en lege.

Oppblåsthet

Oppblåsthet – altså luft i magen – er veldig vanlig i første semester av svangerskapet. Du kan derfor oppleve at magen er større enn den har pleid å være, selv om embryoet fortsatt er forholdsvis lite. Bruk gjerne komfortable klær som ikke strammer rundt magen, da dette kan bidra til økt komfort.

Ømme (og stadig større) bryster

Kroppen er i full gang med forberedelsene til tiden etter fødselen, og hormonene dine fører til at brystene kan kjennes både tunge og ømme. Kort fortalt forbereder brystene seg på å lage melk, og du kan merke at du går opp en BH-størrelse eller to! Det er også vanlig at areola rundt brystvortene blir større og mørkere, og at det kommer synlige blodårer på brystene.

Kvalme og hodepine

Blant de kanskje mest plagsomme graviditetssymptomene, kan vi nevne hodepine og kvalme. I uke 8 er det mange som sliter med enten morgenkvalme eller kvalme til andre tidspunkter på døgnet. Noen få rammes også av ekstrem svangerskapskvalme. Hodepine er også veldig vanlig, og skyldes blant annet tretthet og økt blodgjennomstrømning. Det kan hjelpe å få nok søvn, og å kutte ned på kaffeinntaket. Snakk med legen din dersom du har behov for smertestillende medikamenter.

Økt luktesans og kataversjoner

I uke 8 er det mange gravide kvinner som merker at luktesansen er mer sensitiv enn før. Man kan i så fall oppleve at man reagerer kraftig på spesifikke lukter, for eksempel av ulike matvarer. Endret luktesans kan ha en sammenheng med mataversjoner. Om det er visse typer mat du ikke klarer akkurat nå, er det altså ikke noe uvanlig med det! Endret luktesans og aversjoner mot mat henger begge sammen med graviditetshormonene i kroppen din.

Tips til deg som er gravid i uke 8

Som gravid i uke 8 vil du nok komme over mange tips til hva du bør og ikke bør gjøre. Og kanskje begynner du å få god oversikt over hva du bør holde deg unna, for eksempel når det gjelder matvarer og drikke. Så lenge du spiser variert og sunt, og tar vare på deg selv – gjør du allerede det meste riktig! Her er et par andre ting som kan være greie å ha i bakhodet:

Bruk solkrem

Det å bruke solkrem er alltid en god idé, men det kan være ekstra greit å smøre seg under graviditeten. Hudpigmenteringen kan påvirkes av graviditeten, noe som kan føre til at du får mørke pigmentflekker når du er ute i solen. Ved å smøre deg inn før du skal ut i solen, kan du effektivt forhindre dette. Bruk gjerne solfaktor 30 eller høyere.

Få nok søvn

Dersom du føler deg veldig trøtt og sliten i uke 8 av graviditeten, er det godt å vite at dette er helt normalt. Likevel er det lurt å forsøke å få nok søvn, siden kroppen din trenger ekstra mye hvile akkurat nå. Kanskje du kan legge deg litt tidligere enn du pleier, eller ta en liten høneblund etter jobb? Som gravid skal du ikke ha dårlig samvittighet om du ikke klarer å være like aktiv som du vanligvis har pleid å være. Lytt til kroppen din!