Gravid | Uke 9

I uke 9 er du i din andre svangerskapsmåned, og befinner deg fortsatt i første trimester av graviditeten. Etter denne uken markerer vi overgangen fra embryo til foster, og det er ikke lenger vanskelig å se at den lille er et lite menneske. Her kan du finne ut mer om hva som skjer med kroppen og embryoet i niende uke av svangerskapet!

Milepæler i uke 9 av graviditeten

  • Nå er embryonalperioden snart over, og du bærer på et foster!
  • Embryoet er syv uker gammelt
  • Babyen har utviklet albuer, knær og små tær
  • Barnet har nå nese, øyelokk og overleppe
  • Embryoets armer og bein kan bevege seg
  • Morkaken tar over ansvaret for embryoets hormonproduksjon
  • Hjerteslagene kan høres på ultralyd

Barnets utvikling

Når du er gravid i uke 9 vil embryoet for alvor begynne å ligne et lite menneske. Halen er blant annet helt borte, og kroppen har fått lengre lemmer. Armene og beina – som hittil har sett ut som små «stubber» – har fått albue- og kneledd. Den lille har også fått små tær, og fingrene er blitt mer tydelige og avgrensede. I uke 9 vil også muskler begynne å utvikle seg. Men det vil enda gå en liten stund før du kan kjenne barnet bevege seg.

Ansiktet tar form

I løpet av uke 9 vil fosteret få tydelige øyelokk, nese (med nesebor) og munn. Overleppen kommer til syne, og den lille har små ørelapper. Selv om babyen nå har fått øyelokk, vil disse forbli lukket frem til ca. 27 svangerskapsuke. Det er uansett ikke tvil om at embryoet nå begynner å få et menneskelig ansikt. Og de neste ukene vil dette bli enda tydeligere, etter hvert som barnet utvikler seg.

Nerver, muskler og organer begynner å virke

Når embryoet er syv uker gammelt – altså i niende svangerskapsuke – vil de små lemmene kunne bevege på seg. Dette viser at de små musklene har begynt å fungere. Barnets nerver begynner også så smått å sende signaler til hjernen. De små organene er også under utvikling, og noen av dem begynner å fungere. Hjertet har fire hjertekamre, og slår opptil 180 slag i minuttet. Straks er hjertet ferdig utviklet, med fullt fungerende skillevegger og hjerteklaffer.

Melketennene begynner å utvikle seg

I uke ni av graviditeten vil embryoet begynne å utvikle ti små tenner i tannkjøttet. Disse vil etter hvert bli til de 20 melketennene barnet får i løpet av sine første leveår. De små forstadiene til tenner vil neste uke begynne å festes til fosterets kjever. Selv om tennene har begynt å utvikle seg allerede nå, vil ikke barnet få sine første tenner før det er mellom 4 og 7 måneder gammelt. Med det sagt, er det faktisk noen få spedbarn som blir født med tenner.

Hvor stort er fosteret i uke 9?

Ved utgangen av uke 9 i graviditeten er embryoet ca. 27 til 31 mm langt, målt fra hode til sete (CRL). Den lille veier omkring 1 til 2 gram, og er på størrelse med en oliven eller drue. Det er kanskje litt fascinerende å tenke på at mange av embryoets organer er på plass, selv om den lille bare er rundt 3 cm lang!

Endringer i mors kropp

Med et embryo på størrelse med en drue eller oliven, er det enda en stund til gravidmagen begynner å vise seg. Samtidig kan du kanskje merke at klærne begynner å bli trange, spesielt rundt magen. Dette skyldes at mange går opp noen kilo i starten av svangerskapet. Livmoren øker dessuten noe i størrelse, og du kan føle deg oppblåst. Dette kan gi deg følelsen av å ha en synlig babymage allerede nå. Rundt uke 9 og 10 av svangerskapet er hCG-nivået i kroppen på sitt høyeste, og hCG stimulerer igjen produksjonen av progesteron. Om du føler deg litt hormonell, er det altså en god grunn til dette.

Gravid i uke 9? Symptomer du kan forvente!

Som gravid i uke 9 kan du forvente mange graviditetssymptomer fra kroppen. Samtidig er det veldig individuelt hvilke symptomer man opplever, og noen har flere symptomer enn andre. Noen merker knapt at de er gravide, mens andre har større plager. Her ser vi nærmere på noen av de vanligste symptomene i uke 9 av svangerskapet.

Økt søvnbehov

Mange vordende mødre føler seg veldig trøtte rundt uke 9 av svangerskapet, noe som er helt vanlig. Det å sette et nytt liv til verden er hardt arbeid for kroppen, og graviditetshormonene dine kan påvirke både blodsukker og blodtrykk. Alt dette fører til økt tretthet og slapphet. For mange kan det være en trøst å vite at energinivået sannsynligvis øker igjen i løpet av de neste ukene. Dette gjelder særlig etter at morkaken er ferdig utviklet i andre trimester.

Forstoppelse og fordøyelsesbesvær

Forstoppelse er svært vanlig blant gravide, og da særlig i løpet av det første trimesteret. Faktisk opplever nær halvparten av alle gravide at fordøyelsen blir treg i løpet av svangerskapet. Forsøk gjerne å spise fiberrik mat, da dette kan bidra til bedre fordøyelsen. Her kan vi blant annet tipse deg om å spise grønnsaker, frukt, fullkornsprodukter og belgfrukter som bønner. Sørg også for å drikke nok vann! Av øvrig fordøyelsesbesvær, kan vi nevne at kvalme og oppkast fortsatt er en vanlig utfordring i uke 9. For mange topper (morgen)kvalmen seg rundt uke 9, før den gradvis blir bedre igjen. Halsbrann eller sure oppstøt er også noe mange gravide sliter med. Dette kan forverres av kaffe, appelsinjuice og andre syrlige mat- og drikkevarer. Husk at også feit eller kraftig krydret mat kan gi halsbrann.

Matsug og -aversjoner

I uke 9 vil mange slite med kvalme, noe som naturlig nok kan påvirke matlysten. Samtidig kan lukte- og smakssansen påvirkes av graviditeten, noe som igjen fører til at visse mattyper ikke frister lenger. Andre får cravings eller matsug, der de bare «må ha» enkelte matvarer. Dette er veldig vanlig, og skyldes de hormonelle endringene i kroppen.

Tips til deg som er gravid i uke 9

Som gravid i uke 9 er du i full gang med å sette et nytt liv til verden. For at graviditeten skal bli best mulig for deg og barnet, er det visse ting du bør tenke over. Du vet kanskje allerede at du bør ta folsyre og unngå enkelte matsorter, så vel som alkohol. Her er noen andre tips!

Vær obs på kjemikalier i omgivelsene

Det finnes mange kjemikalier rundt oss, og som gravid kan det være greit å være ekstra obs på ting du bør unngå. Skal du for eksempel pusse opp hjemme eller male barnerommet, kan det være lurt å bruke vannbasert maling. Ifølge Helsenorge.no virker dette å være et trygt alternativ for gravide. Ellers er det også viktig å unngå brannrøyk, løsemidler og legemidler som inneholder fosterskadelige stoffer.

Hold deg i aktivitet

Selv om aktivitet kanskje ikke frister så mye når du føler deg trøtt og kvalm, er det lurt å bevege seg litt. Om du ikke orker å trene, kan du kanskje gå en liten tur? Litt frisk luft kan dessuten hjelpe mot kvalme, i enkelte tilfeller. Det å holde seg i aktivitet kan også redusere risikoen for at man legger på seg mer enn hva som er sunt. Du kan potensielt også forebygge mot svangerskapsdiabetes, særlig dersom du kombinerer en aktiv livsstil med et sunt kosthold. Dette vil være bra for både deg og barnet!