Gravid uke for uke

Følg med på hva som skjer med mor og baby uke for uke under graviditeten. Her kan du lese om babyens utvikling, hva som skjer og hva det er greit å følge med på. Dersom du ikke er helt sikker på om du er gravid enda, kan du lese om symptomer på at du er gravid.

FØRSTE TRIMESTER AV GRAVIDITETEN

Trimestere er en nyttig måte å tenke på svangerskapet på. Endringene som skjer med deg og babyen din faller inn i de 3 tidsperiodene av svangerskapet:

  • Tidlig (første trimester)
  • Midtre del (andre trimester)
  • Siste del (tredje trimester)

Et fullt svangerskap varer rundt 9 måneder. De fleste (inkludert leger og jordmødre) vil dele denne tiden opp i 3 trimestere på rundt 3 måneder hver.

Selv om du er gravid fra befruktningsøyeblikket — når en sædcelle befrukter ditt egg — regnes første trimester av svangerskapet fra den første dagen av din siste menstruasjon og frem til uke 12. Dette er fordi at når du blir gravid naturlig, vil du ofte ikke kjenne til den eksakte befruktningsdatoen. Her kan du lese mer om hva som skjer fra uke til uke i svangerskapet.

GRAVID uke 2

Dette er den uken du faktisk blir gravid, eggløsning skjer omtrent to uker etter at din siste menstruasjon har startet. Samleie i denne perioden kan føre til at du blir gravid.

GRAVID UKE 3

Tre uker etter din siste menstruasjon – omtrent en uke etter befruktning – er babyen din en liten kule på ca 5 mm bestående av flere hundre celler som formerer seg raskt. I denne perioden fester det befruktede egget seg til livmorveggen.

GRAVID uke 4

Den fjerde uken er babyen din et embryo bestående av to lag, og morkaken er nå under utvikling. Det er denne. uken du skulle fått menstruasjon men den uteblir.

GRAVID uke 5

Denne uken er ditt lille embryo i full utvikling, tid for graviditetstest?

GRAVID uke 6

I uke 6 har babyens hjerte begynt å slå. Mange vil nå oppleve morgenkvalme.

GRAVID uke 7

7 uker og babyens øyne, nese, munn og ører tar form. Du kan ha behov for å tisse ofte.

GRAVID uke 8

I uke 8 utvikles babyens hender og føtter og inntar en mer menneskelig form Du kan oppleve kvalme og tretthet.

GRAVID uke 9

Denne uken utvikles babyens nese og neseborene formes. Det er også denne uken embryoet begynner å røre på seg.

GRAVID uke 10

Gratulerer i tiende uke har babyen din fullført den mest kritiske delen av utviklingen og kalles nå et foster. Du er kanskje klar for mammaklær, eller i det minste noen nye BH-er.

GRAVID uke 11

I uke 11 er babyen din opptatt med å sparke og strekke seg og er på ca like stor som et jordbær. Men du vil ikke føle det på en stund ennå.

GRAVID uke 12

Når du er 12 uker gravid er alle de vitale organene ferdig utviklet. Mange puster lettet ut da de fleste spontanaborter skjer før uke 12.

GRAVID uke 13

Uke 13 er den siste uken av første trimester. Babyen din kan nå suge på tommelen og er på størrelse med en sitron.

Andre Trimester

Andre trimester i graviditeten regnes fra uke 13 til og med uke 26. Dette er ofte en periode mange gravide opplever som mer behagelig sammenlignet med det første trimesteret. Kvalme og tretthet kan avta, og mange føler seg mer energiske og komfortable.

I løpet av andre trimester fortsetter babyen å vokse og utvikle seg raskt. Organene modnes, og babyen begynner å bevege seg, selv om det kan ta litt tid før du kan kjenne disse bevegelsene. Huden blir mindre gjennomsiktig, og hår begynner å vokse. Dette er også perioden hvor kjønnet til babyen ofte kan identifiseres gjennom ultralyd, noe som er et spennende øyeblikk for mange vordende foreldre.

For den gravide kan dette trimesteret bringe med seg noen fysiske endringer som en voksende mage, økt appetitt og muligens begynnende kynnere, som er milde sammentrekninger i livmoren. Det er også vanlig å gjennomgå flere rutineundersøkelser, inkludert ultralyd, for å overvåke både den gravides helse og fosterets utvikling.

Det anbefales å fortsette med sunne livsstilsvaner, inkludert balansert kosthold, moderat trening og tilstrekkelig hvile. Det er også en god tid for å forberede seg på foreldrerollen og planlegge for babyens ankomst, inkludert å tenke på navn, begynne å innrede babyens rom, og vurdere fødsels- og foreldrepermisjonsplaner.

Samtidig er det viktig å fortsette med regelmessig kontroller hos lege/jordmor for å sikre at både mor og baby er sunne og for å oppdage eventuelle problemer tidlig. Kommunikasjon med helsepersonell kan gi verdifull støtte og veiledning gjennom denne spennende, men også utfordrende tiden.

GRAVID uke 14

Velkommen til 2.trimester. Når du er 14 uker gravid kan du føle deg mer energisk og mindre kvalm. Babyens bevegelser blir mer kontrollerte og hun kan også svelge fostervann.

GRAVID uke 15

I begynnelsen av denne uken er smaksløkene i ferd med å dannes. Har du tett nese? Det er en overraskende bivirkning av graviditeten.

GRAVID uke 16

Ved 16 uker gravid kan du oppleve mindre kvalme og færre humørsvingninger. Det er også mulig å høre babyens hjerteslag.

GRAVID uke 17

I uke 17 endrer babyens skjelett seg fra myk brusk til bein og navlestrengen blir sterkere og tykkere. Ørene er nå på riktig sted.

GRAVID uke 18

Babyens kjønnsorganer er utviklet nok til å ses på et ultralydbilde. Sulten? En økning i appetitten er normalt når du er 18 uker gravid.

GRAVID uke 19

I uke 19 kan babyen gjespe og begynner å bli bevisst på lyd. Du kan kanskje kjenne de første sparkene?

GRAVID uke 20

20 uker gravid og du er du halvveis i graviditeten – gratulerer! Babyen er nå like stor som en honningmelon. Hvis du venter en jente vil livmoren være ferdig utviklet. denne uken.

GRAVID uke 21

Føler du at babyen din beveger seg? Det er fremdeles god tumleplass for din lille turner. Mange opplever hevelser i føtter og hender.

GRAVID uke 22

I uke 22 kan babyen din være i stand til å høre hjerteslagene dine. Din voksende mage kan bli som en magnet for hender.

GRAVID uke 23

Nå som du er 23 uker gravid, har babyen din en godt utviklet følelse for bevegelse. I mellomtiden kan du legge merke til hevelse i anklene og føttene dine.

GRAVID uke 24

I uke 24 er babyen din fortsatt lang og slank — men det vil snart endre seg. Og din voksende livmor er nå på størrelse med en fotball.

GRAVID uke 25

25 uker og du er 6 måneder på vei.Nå begynner den lille å høre lyder fra utsiden, håret begynner også å bli lengre. Også håret ditt kan se ekstra glansfullt ut.

GRAVID uke 26

Babyen kan nå åpne øynene og reagere på lys. I denne perioden kan det bli vanskeligere å få sove ettersom magen vokser.

GRAVID uke 27

Hvis du føler uvanlige bevegelser kan det være babyen din som hikker. Ditt lille vidunder veier nå ca 1000 g og vill sannsynlig snu seg med hodet ned i denne perioden.

Tredje Trimester

Tredje trimester i graviditeten strekker seg fra uke 27 til fødselen, som vanligvis skjer rundt uke 40. Dette er den siste fasen av graviditeten, hvor kroppen forbereder seg på fødsel, og babyen fortsetter å vokse og modnes. Mange gravide kan oppleve økt ubehag i denne perioden ettersom magen blir større og mer fremtredende, noe som kan føre til ryggsmerter, hyppig urinering, halsbrann, og tretthet. Det er også vanlig med økt hevelse i ben og føtter på grunn av økt blodvolum og væskeansamling.

Babyens utvikling er nesten fullført i løpet av tredje trimester. Babyen legger på seg fett, som hjelper med regulering av kroppstemperaturen etter fødselen, og organene fortsetter å modne, inkludert lungene og hjernen. Mange babyer snur seg med hodet ned mot fødselskanalen i løpet av dette trimesteret, noe som er den ideelle posisjonen for fødsel.

I denne perioden er det viktig å fortsette med regelmessige kontroller, hvor helsepersonell overvåker både den gravides og babyens helse, samt babyens posisjon og utvikling.

Forberedelser til fødselen blir mer intens i tredje trimester. Mange velger å delta på fødselsforberedende kurs, pakke fødebag og gjøre de siste forberedelsene hjemme. Det er også en tid for å hvile og ta vare på seg selv, ettersom energinivået kan variere.

Psykologisk kan tredje trimester være en blanding av spenning og nervøsitet ettersom fødselen nærmer seg. Det er viktig å snakke om disse følelsene og søke støtte fra partner, familie, venner, og helsepersonell. Samlet sett er tredje trimester en kritisk og spennende tid som krever god omsorg og forberedelse for den kommende overgangen til å bli foreldre.

GRAVID uke 28

I uke 28 begynner du på ditt siste trimester. Fosteret kan nå gjøre regelmessige pusteøvelser som forbereder det til et liv utenfor livmoren.

GRAVID uke 29

Du er nå i din 7. måned og babyens muskler og lunger forsetter å modnes. Hodet vokser for å gi plass til hjernen som er i sterk utvikling.

GRAVID uke 30

Magen blir større og babyen fortsetter å vokse. Den er nå rundt 40 cm lang. Du kan slite med humørsvingninger, forstoppelse og tretthet.

GRAVID uke 31

Det blir mindre plass i livmoren og babyens spark kan holde deg våken om natten. Mange opplever å få kynnere, dette er vondt men ikke farlig.

GRAVID uke 32

Babyen din fortsetter å legge på seg og får mer underhudsfett. Det begynner å bli trangt om plassen og babyen inntar såkalt fosterstilling med bena trukket opp under seg.

GRAVID uke 33

Det kan det hende du har problemer med å finne en komfortabel stilling i sengen, det kan hjelpe å ligge på siden. Babyen din veier nå rundt 2 kg.

GRAVID uke 34

Babyens sentralnervesystem og lunger modnes. Svimmelhet og tretthet kan bremse deg ned. Ta hensyn til at kroppen din trenger mer hvile.

GRAVID uke 35

Det er nå blitt for trangt i livmoren din til at at babyen kan gjøre saltoer, men du vil fortsatt kjenne hyppige bevegelser.

GRAVID uke 36

Babyen din legger på seg omtrent 25 gram om dagen nå som du er 36 uker gravid. Rundt denne tiden kan magen synke og babyen flytter seg lengre ned i bekkenet ditt.

GRAVID uke 37

Denne uken fortsetter babyens hjerne og lunger å modnes. Du kan oppleve mer utflod fra skjeden og sporadiske livmorsammentrekninger.

GRAVID uke 38

Babyen din har et fast grep, noe du snart vil kunne teste personlig! Det er på tide å pakke fødebagen og forberede seg til fødsel.

GRAVID uke 39

39 uker gravid og babyen din er fullbåren og klar til å hilse på verden! Hvis vannet ditt går, ring til fødeavdelingen.

GRAVID uke 40

Denne uken er babyen din omtrent så stor som et lite gresskar! Ikke bekymre deg hvis du fortsatt er gravid – det er vanlig å gå over termin.

GRAVID uke 41

Ved 41 uker gravid vil du snart gå i fødsel eller bli igangsatt. Babyen din bør fortsatt være aktiv helt frem til fødselen.

GRAVID uke 42

Nå er det på tide å avslutte ventetiden.