Hva er kjemisk graviditet?

Noen kvinner opplever å ta en positiv graviditetstest, bare for å oppleve at de ikke er gravide likevel. Dette kan bety at du har hatt en kjemisk graviditet. Men hva er egentlig dette, og hva er årsakene? 

Her er det du må vite. 

Kjemisk graviditet – enkelt forklart 

Biokjemisk eller kjemisk graviditet er ifølge Klinikk Fjeld en form for spontanabort. Det som kjennetegner graviditeter som er kjemiske, er at spontanaborten skjer i løpet av svangerskapets fem første uker. Fosteret støtes ofte ut rett etter at det har festet seg. 

Ifølge Oslo jordmor- og ultralydklinikk produseres graviditetshormonet hCG like etter at et befruktet egg har festet seg i livmorveggen. Tester du deg, vil du da få en positiv graviditetstest. Om fosteret dør, kan du fortsatt få en positiv graviditetstest siden hormonet fortsatt er i kroppen. 

På generell basis innebærer spontanabort at fosteret støtes ut av kroppen før det er stort nok til å kunne leve utenfor kvinnens livmor, ifølge NHI. Dette skjer ofte fordi fosteret er dødt eller ikke levedyktig. 

Noen kvinner kan oppleve å ha en såkalt Missed Abortion, også kalt MA. Dette innebærer at graviditeten avbrytes, men at fosteret ikke støtes ut av kroppen. En MA kan skje både før og etter fem ukers svangerskap. 

Hvordan vite om du har en kjemisk graviditet? 

Mange oppdager at de har hatt en kjemisk graviditet fordi de først tester positivt på en graviditetstest, men får en blødning kort tid etterpå. Kvinnen tester gjerne positivt i dagene før eller omkring forventet menstruasjon, ettersom kroppen har produsert hCG. 

Svangerskapet kan også ta slutt før man i det hele tatt rekker å oppdage at man er gravid. Noen mistenker at de har hatt en kjemisk graviditet fordi de blør litt mer enn ved en vanlig menstruasjon. Ifølge Klinikk Fjeld er blødningen ofte litt kraftigere enn ellers, og den kan inneholde koageler (klumper). 

Dersom du tar ultralyd vil det normalt sett ikke være mulig å se noe foster. Samtidig kan graviditetstesten fortsatt være positiv grunnet hCG-hormonet, ifølge Clearblue. Om du ikke tok noen test, vil du sannsynligvis ikke få med deg at du var gravid i det hele tatt. 

Kvinner som har kjemisk graviditet opplever som regel veldig få graviditetssymptomer. De vil for eksempel normalt sett ikke ha morgenkvalme. 

Årsaker til kjemisk graviditet og spontanabort 

Ifølge Helsenorge finnes det mange mulige årsaker til at kvinner opplever spontanabort. Her er noen potensielle årsaker: 

  • Fosteret (kromosomfeil eller sykdom) 
  • Livmoren (f.eks. svekket livmorhals eller forandringer i livmoren) 
  • Infeksjoner 
  • Hormonproduksjon 

Det antas at kromosomfeil hos fosteret er årsaken til nærmere 80 % av alle spontanaborter. Høy alder eller kronisk sykdom hos mor, som diabetes eller lavt stoffskifte, kan også være en risikofaktor. 

Er kjemisk graviditet vanlig? 

Det å oppleve en kjemisk graviditet kan være trist, særlig for kvinner som har prøvd å få barn en stund. Samtidig er det viktig å vite at spontanabort er relativt vanlig. Ifølge Helsenorge ender omkring 10–15 % av alle graviditeter på denne måten. 

Veldig mange kvinner opplever å gjennomgå spontanabort på ett eller annet tidspunkt i livet. Mange av dem vil likevel oppleve normale svangerskap i etterkant. 

Om du skulle oppleve en spontanabort, er det derfor ikke ensbetydende med at du har gjort noe feil eller at det er noe gale med deg. Noen ganger er rett og slett ikke fosteret levedyktig. 

Hele 97 % av alle spontanaborter skjer i løpet av svangerskapets 12 første uker, ifølge Akershus universitetssykehus. Om du opplever at fosteret støtes ut i løpet av de fem første ukene (kjemisk graviditet), er dette derfor relativt vanlig. 

Kan man forhindre spontanabort?  

Mange gravide kvinner frykter spontanabort, og kanskje særlig tidlig i svangerskapet – når risikoen er størst. Det er imidlertid lite du kan gjøre for å forhindre spontanabort, bortsett fra å avstå fra narkotika, røyking og alkohol. 

Ellers gjelder det bare å forsøke å leve så normalt som mulig, og å rådføre seg med legen dersom man kan ha fysiske årsaker til at man sliter med å få barn.  

Når kan man forsøke på nytt etter en kjemisk graviditet? 

En studie utført av Folkehelseinstituttet kom frem til at det ikke er noen økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet for kvinner som blir gravide igjen innen tre måneder etter å ha hatt en spontanabort. 

Denne studien kan være betryggende for par som ønsker å bli gravide igjen. Dersom du har opplevd en kjemisk graviditet, er det altså ikke noe i veien for å forsøke på nytt når du er klar for det. 

Prat med noen  

Dersom du opplever kjemisk graviditet eller annen form for spontanabort, kan det være fint å prate med noen om det som har skjedd. Mange kvinner synes det er tungt å oppleve ufrivillig abort, og sitter igjen med mange følelser. 

Kanskje du har en mor, venninne, kollega eller noen andre du kan snakke med? Hvis ikke kan du prate med en lege eller psykolog, dersom behovet er der.