Hva er pseudotvillinger?

Når relativt nybakte foreldre venter enda et nytt barn, brukes ofte begrepet pseudotvillinger. Mange ønsker to tette barn, ettersom barna da kan bli både søsken og lekekamerater. For andre er en ny graviditet kort tid etter forrige fødsel utenkelig.

Her ser vi nærmere på hva pseudotvillinger er, og hvilke fordeler og ulemper dette kan være assosiert med.

Dette er pseudotvillinger – enkelt forklart

Begrepet «pseudo» har gresk opphav, og betyr «liksom», «falsk» eller «uekte». Når vi snakker om pseudotvillinger, er det med andre ord ikke snakk om faktiske tvillinger – altså to barn som utvikles side om side i ett og samme svangerskap.

Dette kjennetegner pseudotvillinger:

 • Søsken med mindre enn 18 måneders aldersforskjell
 • Barn nummer to unnfanges typisk innen ni måneder etter forrige fødsel
 • Når to barn fås så tett, kan det nesten oppleves som å ha tvillinger
 • De to barna er ikke tvillinger i ordets rette forstand

Hvor raskt kan man bli gravid etter en fødsel?

Ifølge Helsenorge kan du bli gravid igjen kort tid etter en fødsel. Mange tenker at amming er en fullgod form for prevensjon, men det er det nødvendigvis ikke. Effekten av amming vil blant annet påvirkes av hvor hyppig og mye du ammer.

Fullammer du, vil du normalt sett ikke få menstruasjonen tilbake før etter at ammeperioden er over. Eggløsningen vil imidlertid finne sted før første menstruasjon kommer, og du kan derfor potensielt bli gravid selv om blødningen ikke er tilbake.

Helsemyndighetene råder deg til å benytte prevensjon som kondomer, hormonspiral, p-stav eller minipiller om du ønsker å unngå graviditet under amming. Vanlige p-piller bør unngås, ettersom de inneholder østrogen (som ikke bør tas under amming).

Om du av ulike grunner ikke ammer, er det større sannsynlighet for at du kan bli gravid kort tid etter fødselen om du har ubeskyttet sex. PS! På grunn av infeksjonsfaren i tiden etter fødselen, rådes en til å vente med samleie til blødningen har sluttet. Snakk med legen din om du er usikker.

Pseudotvillinger: Fordeler og ulemper

For noen foreldre er det en drøm å ha to tette barn. Andre ønsker å ha litt mer aldersforskjell mellom barna sine. Dette er i det hele tatt veldig individuelt, og er ikke noe entydig fasitsvar på hvor lenge du bør vente med neste graviditet.

Likevel finnes det både fordeler og ulemper ved å få to barn tett på hverandre. Her er en oversikt!

Fordeler

 • Du (og partneren) kan utvide familien som ønsket innen kortere tid
 • Barna kan (potensielt) bli gode lekekamerater og dele de samme interessene
 • Du får to barn med tilnærmet like behov, noe som kan være praktisk

Ulemper

 • Risikoen for å føde for tidlig øker ved to tette fødsler
 • Det kan være slitsomt for kroppen å gjennomgå to tette graviditeter
 • Ikke alle barn takler å bli storesøsken som ettåringer like godt
 • Du kan regne med en hektisk småbarnsperiode med to smårollinger

Man kan i teorien ha 2 barn på 1 år

Rent teoretisk, er det mulig å bli gravid bare noen uker etter at du fødte et barn. Dette gjelder særlig om du ikke ammer, og samtidig ikke bruker noen prevensjon. Så snart eggløsningen er tilbake etter fødselen, kan du bli gravid.

Av den grunn kan du også få to barn med så lite som ni måneders aldersforskjell. Det betyr at du kan ha to ettåringer i hus, og barna kan til og med ha blitt født i løpet av samme kalenderår.

2 år mellom søsken – den optimale aldersforskjellen?

Forskning tyder på at en aldersforskjell på minst 2–3 år mellom søsken er den mest optimale. Helt konkret kom studien frem til at det er gunstig å vente 18 til 59 måneder fra fødselen til neste barn unnfanges.

Denne ventetiden skal blant annet gi mors kropp mulighet til å hente seg inn igjen. Risikoen for en for tidlig fødsel eller at barnet får lav fødselsvekt vil også reduseres.

Det er samtidig varierende hvor belastende et svangerskap oppleves. For noen vil det derfor ikke være problematisk med to tette svangerskap.

Hvordan er det å ha to tette barn eller pseudotvillinger?

Som nevnt kan livet med pseudotvillinger by på både fordeler og ulemper. Mange erfarer nok at småbarnstilværelsen er veldig travel, spesielt med to små som kommer i trassalderen omtrent samtidig.

Det er heller ikke usannsynlig at det blir en del krangling om leker eller sjalusi mellom to tette søsken. Har du et barn som blir storebror eller -søster i ettårsalderen, vil han eller hun fortsatt ha et stort behov for oppmerksomhet og kjærlighet.

På en annen side vil mange foreldre med pseudotvillinger erfare at barna leker godt sammen. Begge kan ha mange av de samme rutinene og interessene i hverdagen, noe som kan gjøre småbarnslivet enklere.

Barna kan for eksempel dele på leker og utstyr. Du kan også levere og hente begge i barnehagen samtidig, noe som er praktisk!