Hva er symptomene på eggløsning?

Enten du ønsker å bli gravid eller vil å unngå dette, er det relevant å vite når du har eggløsning. I mange tilfeller er det vanskelig å forutse når dette skjer. Heldigvis finnes det en rekke symptomer på eggløsning som kan være nyttige å se etter. 

I denne guiden gir vi deg oversikten du trenger. 

Først og fremst: Hva er eggløsning? 

Ifølge Store Medisinske Leksikon er eggløsning en prosess i kvinnens menstruasjonssyklus som innebærer at et egg blir frigjort fra eggstokken. Egget fanges deretter opp av egglederen. 

Kvinnens egg kan befruktes i omkring 24 timer etter eggløsningen. Dersom mannens sædceller svømmer gjennom egglederen, vil de kunne treffe på egget og befrukte det. Det befruktede egget vil deretter «vandre» ned i livmorhulen hvor det kan feste seg. 

Som regel går det 12–14 dager fra eggløsningen og frem til neste menstruasjon begynner (om kvinnen ikke er gravid). Og fra første dag av menstruasjonen frem til eggløsning, går det ofte rundt 14 dager. Gjennomsnittlig sykluslengde er derfor 28 dager, og eggløsningen finner sted omtrent midtveis. 

Samtidig er det slik at sykluslengden kan variere mye fra kvinne til kvinne, og hver kvinne kan også oppleve at syklusen er uregelmessig fra måned til måned. Derfor kan det være vanskelig å fastslå eksakt når eggløsningen finner sted. 

Vanlige symptomer på eggløsning 

I dagene rundt eggløsning finnes det en rekke kroppslige symptomer som kan fortelle deg om du er på ditt mest fruktbare eller ikke. Nettopp dette er nyttig for alle som forsøker å bli gravide, men også for de som forsøker å unngå graviditet. 

Sekret som minner om eggehvite 

I Store Medisinske Leksikon kommer det blant annet frem at kvinnen rett før eggløsning vil kunne oppleve økt mengde sekret fra livmorhalsen. Dette sekretet er som regel slimete og trådtrekkende, og kan trekkes mellom to fingre uten at det slipper tak. 

Sekretet – som gjerne omtales som eggløsningsslim – er i mange tilfeller glassklart og kan minne om eggehviten i et rått egg. Det kan imidlertid også inneholde spor av blod.  

Du kan teste dette ved å stikke en finger inn i skjeden og hente ut litt sekret. Ha sekretet mellom pekefingeren og tommelen, og dra fingrene bort fra hverandre. Om det er så seigt at det dannes en tynn stripe, kan dette tyde på at eggløsningen nærmer seg.  

Det påpekes at du også kan sjekke dopapiret etter å ha vært på do. Sekret som kommer i forbindelse med eggløsning vil typisk legge seg på dopapiret og ikke absorberes. 

Eggløsningssmerter 

Omtrent 20 % av kvinner opplever eggløsningssmerter, enten hver måned eller kun innimellom. Ifølge NHI.no kjennes smertene gjerne ut mot en av sidene i den nedre mageregionen. Du kan også oppleve smertene som milde  menstruasjonssmerter i rygg eller mage. 

Eggløsningssmertene skyldes at egget modnes i en såkalt folikkelcyste, som er et lite hulrom i eggstokken. Etter hvert som egget vokser og hulrommet blir mer væskefylt, vil hinnen til slutt briste og egget frigjøres.  

Når dette skjer kan det også slippes ut litt blod og væske. Nøyaktig hva som forårsaker smerten er ikke sikkert, men det antas at blodet og væsken kan medføre noe irritasjon eller smerte i kvinnens bukhinne. 

Ifølge Klikk.no varer eggløsningssmertene gjerne ett til to døgn, men de kan også være mer kortvarige. Det påpekes at det er like normalt å ikke kjenne noen smerter i det hele tatt. 

Økt kroppstemperatur 

Ifølge Store Medisinske Leksikon kan eggløsning fastslås ved å måle kroppstemperaturen regelmessig. Kvinnens temperatur vil nemlig øke med ca. 0,5 grader fra det tidspunktet eggløsningen finner sted og frem til neste menstruasjon. 

NHI.no påpeker at du bør måle temperaturen om morgenen før du står opp. Måler du midt på dagen kan kroppstemperaturen være påvirket av fysisk aktivitet, klær og lignende. 

Oppblåsthet 

Det er mange kvinner som opplever at magen blir oppblåst rundt eggløsning. Oppblåstheten skyldes hormonsvingninger, og kan føre til at magen føles større enn den pleier. Kanskje er det plutselig litt ekstra vanskelig å kneppe igjen den øverste bukseknappen?  

Dersom du vil unngå oppblåsthet, anbefaler NHI.no å unngå tyggegummi, drikke med sugerør, kullsyreholdig drikke og å spise fort. Unngå også å spise kål, brokkoli, løk, søtningsmidler og andre ingredienser som kan føre til luft i magen. 

PMS-lignende symptomer etter eggløsning 

PMS (premenstruelt syndrom) er noe mange kvinner opplever i tiden mellom eggløsning og menstruasjon. Ifølge British Medical Journey har opptil 90 % av kvinner PMS-symptomer. 

Ifølge Helsenorge.no er det vanlig å få PMS-plager 1–2 uker før menstruasjonen starter. Noen kan altså merke PMS rett etter eggløsning. Vanlige symptomer er ømme bryster, hodepine, oppblåsthet, tristhet, humørsvingninger, irritabilitet og økt matlyst. 

Om du forsøker å bli gravid, kan det derfor være en fordel å kjenne etter når i syklusen du føler PMS-symptomer. Da kan det bli lettere å anslå når i syklusen eggløsningen finner sted, gitt at du har regelmessige sykluser. 

Kvalme 

Noen kvinner kan ifølge Volvat kjenne flere symptomer fra fordøyelsessystemet enn oppblåsthet. Kvalme er forholdsvis vanlig rundt eggløsning, og forårsakes av endringene i kroppens hormonnivå (og da særlig progesteron og østrogen). 

Kvalme kan føre til nedsatt appetitt. Samtidig er det også enkelte kvinner som opplever søtsug når hormonene svinger. Dette kan medføre at du plutselig får ekstra lyst på sjokolade eller andre søtsaker. 

Økt sexlyst 

Økte nivåer av hormonet østrogen kan også føre til at du blir mer energisk i tiden rundt eggløsning, og kanskje føler deg mer attraktiv. For noen kvinner kan dette også medføre økt sexlyst, ifølge Volvat.  

Det er med andre ord veldig varierende hvordan kvinnen føler seg rundt eggløsning. Noen er kvalme og oppblåste, mens andre føler seg attraktive.  

Ta en eggløsningstest om du er usikker 

Ikke alle kvinner opplever like tydelige symptomer på eggløsning, da alle er forskjellige. Noen kan for eksempel ha mye eggløsningsslim, mens andre bare har litt. Det er heller ikke alle som opplever eggløsningssmerter. 

Det kan også være vanskelig å legge merke til symptomene, og signaler fra kroppen kan også mistolkes som eggløsning. Luft i magen og oppblåsthet kan for eksempel skyldes kosthold, og endret kroppstemperatur kan potensielt skyldes feber. 

Dersom du er usikker, kan det være hensiktsmessig å ta en såkalt eggløsningstest. Dette er en test som ifølge Clearblue fungerer ved å måle hormonnivåer i urinen. Like før eggløsningen øker nivået av enkelte hormoner, som luteiniserende hormon (LH). 

Testen vil fortelle deg når du nærmer deg eggløsning, slik at du vet når du er på ditt mest fruktbare. 

Bli kjent med symptomene fra kroppen din 

Dersom du synes det er litt vanskelig å vite hvilke symptomer som skyldes eggløsning eller andre ting, kan det være nyttig å legge symptomene inn i en kalender fra måned til måned. På den måten kan du oppdage eventuelle mønster i kroppslige og psykiske endringer. 

Det finnes mange apper som kan tas i bruk, og i disse kan du spore hele syklusen din. Da får du ikke bare oversikt over når forventet eggløsning er, men også menstruasjonen din.  

Lykke til!