Hvor ofte bør man ha samleie for å øke sjansen for å bli gravid?

Dersom du drømmer om barn, er det visse ting du kan gjøre for å øke sjansen for å bli gravid. Ja, som å ha samleie ofte nok. Men hvor ofte? Rådene spriker noe, men de fleste er enige om at du bør ha sex flere ganger per uke.

Her får du oversikten du trenger, samt noen tips!

Hvordan blir jeg gravid?

For at du skal kunne bli gravid, må en sædcelle befrukte egget som frigjøres når du har eggløsning. Det befruktede egget må deretter feste seg i livmorslimhinnen, der foster og morkake vil utvikles videre.

Etter eggløsning vil egget kun være fruktbart i opptil 24 –36 timer. Derfor er det en fordel om det allerede er sædceller som venter på egget i egglederne innen eggløsningen skjer. Av den grunn sier man ofte at kvinnen er mest fruktbar de siste 4–5 dagene før eggløsning.

Sædceller kan nemlig overleve i inntil 5–7 dager i livmoren din. Ønsker du å øke sjansen for å bli gravid, bør du derfor ha samleie et par dager før eggløsning.

Utfordringen er å vite når man har eggløsning

Mange kvinner synes det er vanskelig å vite når i menstruasjonssyklusen eggløsningen finner sted. Det finnes imidlertid kroppslige symptomer du kan se etter. Et eksempel er slimete utflod som minner om eggehvite, som gjerne viser seg omkring eggløsning.

Du kan også måle kroppstemperaturen din daglig gjennom menstruasjonssyklusen. Når temperaturen øker en halv grad, tyder dette på at du har eggløsning.

Alternativt kan du kjøpe en eggløsningstest. Denne hjelper deg med å finne ut når du er mest fruktbar i løpet av syklusen.

Ellers kan vi nevne at du i en typisk 28-dagers menstruasjonssyklus vanligvis har eggløsning rundt dag 14. Hold gjerne oversikt over menstruasjonene dine i en app eller kalender, da dette kan gi deg en pekepinn på eggløsningstidspunkt.

Samleie to til tre ganger i uken er ofte nok

For de fleste par vil det være tilstrekkelig å ha samleie to til tre ganger per uke når man prøver å bli gravid. Dette kan man gjerne gjøre regelmessig, og særlig de første ukene etter menstruasjonen.

Ved å ha sex omtrent annen hver til hver tredje dag, er det stor sjanse for at det er sædceller i egglederne ved eggløsning. Egget vil altså ha gode muligheter for å bli befruktet, ettersom sædcellene «venter» på det. Husk at sædceller kan leve i opptil en uke i livmoren!

Blant parene som har samleie annen hver dag i en tremånedersperiode, vil visstnok 70 % lykkes med å bli gravide, ifølge lege Gro Nylander. Har man kun sex én gang i uken, vil cirka 20 % lykkes på samme tid. Hyppig sex er altså nøkkelen!

Mange lykkes ved å ha sex sjeldnere

Synes du det virker litt slitsomt å ha sex annen hver dag? Da kan du trøste deg med at du kan bli gravid om du ikke har samleie fullt så ofte, også. Dette varierer naturlig nok fra par til par. Mannens sædkvalitet har også noe å si.

Men forsøk gjerne å ha litt sengehygge cirka midtveis i syklusen, og et par dager før. Det er normalt sett på denne tiden i syklusen at du er på ditt mest fruktbare.

Andre tips for å øke sjansen for å bli gravid

Foruten å ha samleie ofte nok, finnes det mange andre tips og tiltak som kan øke sjansen for at dere klarer å bli gravide. Her er noen generelle råd som kan være kjekke å ha i bakhodet:

Slutt med prevensjon i god tid

Det at du må slutte med prevensjon for å bli gravid er kanskje åpenbart. Men mange vet ikke at det kan ta litt tid før de kan bli gravide etter prevensjonsslutt. Dette gjelder særlig dersom du har brukt hormonell prevensjon som p-piller.

Vet du at du skal prøve å få barn om noen måneder, kan det derfor være lurt å kutte hormonell prevensjon allerede nå. Kanskje du heller kan bruke kondom dersom du ikke ønsker å bli gravid i mellomtiden?

Livsstil, vekt og medikamenter

Studier har vist at overvekt hos både mannen og kvinnen kan bidra til at man bruker lenger tid på å unnfange. Sliter man med kraftig overvekt, er risikoen tre ganger så høy for at man bruker lang tid.

Sørg derfor for å ha en sunn livsstil. Dette kan innebære å holde seg i fysisk aktivitet regelmessig, og å følge nasjonale kostholdsråd. Det kan også være lurt å kutte ned på alkohol, og å slutte med snus eller sigaretter.

Og ikke minst: Stress ned. Senk skuldrene, og ta noen dype åndedrag når anledningen byr seg.

Legg for øvrig merke til at visse medisinske tilstander og medikamenter kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Prat gjerne med legen din om du er usikker!