Hvordan bli gravid raskt?

Dersom du ønsker å bli gravid raskt, finnes det mange ulike tips og kjerringråd du kan følge. Men hva funker egentlig, og hvorfor? Det å forsøke å bli gravid kan være litt av en tålmodighetsprøve, men med riktig fremgangsmåte vil mange lykkes.

Her har vi samlet noen tips for hvordan du kan bli gravid raskt!

Slutt med p-piller i god tid

Hvis du ønsker deg barn raskest mulig, er det naturligvis viktig å slutte med prevensjon. Enkelte former for prevensjon kan imidlertid påvirke fruktbarheten din en tid etter at du slutter å bruke dem. Dette inkluderer p-piller.

Om du nylig sluttet med p-piller, kan dette forklare hvorfor du ikke lykkes med å bli gravid med en gang. Det kan nemlig ta litt tid før eggløsningen normaliseres, selv om noen opplever å bli gravide med en gang.

Planlegger du å få barn om ikke så lenge, kan det være lurt å slutte med p-piller allerede nå. Vil du ikke bli gravid helt enda, kan du eventuelt velge ikke-hormonell prevensjon i mellomtiden.

Finn ut når du har eggløsning

For å bli gravid raskt, er det også en klar fordel å vite når man har eggløsning. Det finnes ulike måter å finne ut av dette på. Her er de vanligste:

  • Ta en eggløsningstest: Testen vil vise deg når du er mest fruktbar i løpet av syklusen
  • Se etter symptomer på eggløsning: Mange kvinner opplever økt sexlyst rundt eggløsning. Du kan også merke at livmorhalssekretet blir slimete og minner om eggehvite.
  • Regn deg frem til eggløsning: I en gjennomsnittlig syklus på 28 dager vil eggløsningen skje omkring dag 14. Eggløsningen skjer normalt sett to uker før neste menstruasjonsstart. Før ned syklusen din i en kalender for å få oversikt!

Ha sex annenhver dag

Formålet med å vite når du har eggløsning, er å vite når du bør ha samleie. For å ha best mulig sjanse for å bli gravid raskt, bør du ha sex i dagene før og rundt eggløsning. Ved å ha samleie før eggløsningen inntreffer, kan sædcellene vente på egget i egglederen.

Men det kan naturlig nok være litt vanskelig å vite når eggløsningen faktisk skjer. Derfor er det hensiktsmessig å ha ubeskyttet samleie rundt annen hver dag. Siden sædceller kan leve i opptil fem dager inni kvinnen, vil det da «alltid» være sædceller til stede.

Husk at egget ditt kun lever i 24–36 timer etter eggløsning. Det er derfor kritisk at det er sædceller til stede i dette tidsrommet om egget skal bli befruktet. Har du hyppig samleie, øker dette utvilsomt sjansen for å bli gravid raskt.

Øker noen stillinger sjansen for å bli gravid raskt?

Det finnes utallige råd på nett om ulike sexstillinger som skal hjelpe deg å bli gravid. Tanken er som regel at man skal «hjelpe» sædcellene inn i livmoren og på ferden mot egget. Men ifølge forskning har de færreste anbefalinger dokumentert virkning.

Skal vi tro forskerne, er det ikke bevist at hverken det å bli liggende, stå på hodet eller tilsvarende etter samleie hjelper deg å bli gravid. Det kanskje beste dere kan gjøre, er å finne en stilling dere begge er komfortable med.

Les også: Hvordan fortelle partner at man er gravid?

Blir man gravid raskere ved å få orgasme?

Ifølge enkelte, ja. Dette er en av grunnene til at det å finne en behagelig stilling er lurt, ettersom det kan gi bedre nytelse for både mannen og kvinnen. Mannen må naturlig nok ha utløsning inni kvinnen for at hun skal kunne bli gravid.

Men også kvinnens orgasme kan spille en rolle. Den medfører nemlig sammentrekninger som kan gjøre det enklere for sædcellene å nå frem til egget. Mengden livmorssekret øker også, noe som gjør svømmeturen lettere for spermiene.

Men dersom du ikke skulle klare å få orgasme, betyr ikke det at du ikke kan bli gravid. Skulle du oppnå orgasme, kan du heller se på det som en hyggelig bonus!

PS: Mannens sædkvalitet er også av betydning for hvor raskt du blir gravid. Om dere sliter, kan det være greit å få undersøkt at sædkvaliteten er som den bør.

Kutt uvaner som påvirker fruktbarheten

Vil du bli gravid raskt, gjelder det også å kutte ut alle uvaner eller vaner som kan påvirke fruktbarheten din så snart som mulig. Bruker du for eksempel NSAID-preparater som Ibux, kan dette potensielt hemme eggløsningen din (eller forsinke den).

Mye tyder også på at tobakk kan bidra til redusert fruktbarhet. Du bør med andre ord stumpe røyken eller kutte ut snus om du ønsker å bli gravid. Alkoholbruk bør også begrenses, da det potensielt kan skade fosteret før du vet at du er gravid. Bruk av alkohol og tobakk kan også øke sjansen for spontanabort tidlig i svangerskapet.

Ellers gjelder det å ha et sunt kosthold. Spis variert, og inkluder gjerne både bær, grønnsaker, frukt, fisk, grove kornsorter og magert kjøtt i kostholdet.

Tvi-tvi!