Hvordan fortelle partner at man er gravid?

Når du finner ut at du er gravid, er sannsynligvis partneren din en av de første du ønsker å dele den store nyheten med. Men hvordan skal du fortelle at du er gravid, og at partneren snart skal bli pappa eller medmor? 

Her er noen tips! 

Slik forteller du partneren at du er gravid! 

Det finnes mange måter å fortelle om en graviditet på. Noen vordende mødre er nervøse for hvordan partneren vil reagere, mens andre gleder seg til å fortelle at de er gravide. Hvordan du bør dele nyheten avhenger kanskje derfor litt av omstendighetene. 

Vi skal her dele noen forslag til hvordan du kan avsløre graviditeten.  

1. Si det som det er: «Jeg er gravid!» 

Den kanskje vanligste og enkleste måten å fortelle partneren om graviditeten på, er ved å si det som det er. Noen vil kanskje fortelle kjæresten at de er gravide så snart de ser det positive svaret på graviditetstesten. 

Du kan også dele nyheten ved å si «Gjett hvem som skal bli pappa?» eller lignende. Noen ganger er det enkle det beste, men mange ønsker også å dele budskapet på en mer kreativ eller morsom måte. 

2. Bak en bolle 

En annen klassiker er å bake boller, noe som spiller på graviditetsuttrykket «bolle i ovnen». Når bollen(e) står i ovnen, kan du rope på din kjære og be han komme og se på hva du har laget til ham! 

Noen fedre eller medmødre kan kanskje bli litt forvirret dersom de ikke forstår assosiasjonen umiddelbart. I så fall kan du forsøke å hinte om at du har en bolle i ovnen. Dette er en morsom måte å dele den gode nyheten på! 

 3. Pakk inn en bleie eller annet babyutstyr 

Det kan også være morsomt å fortelle om graviditeten ved å pakke inn en bleie, gulpeklut eller lignende og overrekke «presangen» til din kjære. Legg gjerne en lapp ved i pakken der det står «denne får du bruk for om ca. ni måneder». 

Partneren din vil nok ta hintet nokså fort! 

4. Romantisk middag som byr på hint! 

En annen morsom måte å fortelle om graviditeten på, er ved å servere en romantisk middag for to med babytema. Du kan for eksempel servere mini-utgaver av ting, som babygulrøtter, babymais, småpoteter, cherrytomater og en liten biff!  

Til middagen kan du også servere vin til din kjære, men fylle ditt eget glass med mineralvann eller noe annet alkoholfritt. Eventuelt kan du servere babymat, enten det er grøt, puré eller lignende. Ja, og kanskje vin i tåteflaske?  

Partneren vil forhåpentligvis ta hintet, men det kan hende at du må få han eller henne til å reflektere litt over måltidet. 

5. La storesøster eller storebror dele nyheten 

Dersom du allerede har barn, kan du også la den kommende storesøsteren eller storebroren få lov til å dele nyheten. Kjøp for eksempel en t-skjorte med påskriften «big sister» eller «big brother», og se om partneren din legger merke til det! 

Den vordende storebroren eller -søsteren kan selvfølgelig også få lov å fortelle nyheten til partneren din ved å overlevere en lapp eller lignende. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. 

6. Legg graviditetstesten et sted (eller pakk den inn) 

Det å pakke inn graviditetstesten er også en sikker vinner! Eventuelt kan du legge testen et sted der partneren din sannsynligvis vil finne den. Kanskje du kan legge den i lommen på favorittjakken, eller i godteskuffen? 

Om du finner ut at du er gravid rundt jul eller partnerens bursdag, kan du gjerne pakke inn graviditetstesten som en presang. Dette vil bli en gave litt utenom det vanlige, og partneren din vil sannsynligvis bli ganske overrasket. 

7. Kopp eller t-skjorte med «verdens beste pappa»-logo 

Ønsker du å fortelle nyheten på en diskret, men samtidig tydelig, måte? Da kan en «verdens beste pappa»-kopp eller t-skjorte være et supert valg. Server for eksempel kaffe i koppen til frokost, og lat som ingenting. 

Kjøper du en t-skjorte eller andre klær med tilsvarende logo, bør du legge denne øverst i skuffen eller der din kjære oppbevarer klærne sine.  

8. Legg en smokk under puten 

En annen måte å fortelle partner om graviditeten på, er ved å legge en smokk eller lignende under puten i sengen. Når din kjære legger seg, kjenner han/hun forhåpentligvis at smokken ligger der, og forstår hva som foregår. 

Det trenger ikke å være en smokk. Du kan også formidle nyheten med et par søte babysko, en rangle eller andre ting! 

9. Lag en skattejakt 

For par som elsker spill og leker, kan en skattejakt kanskje være en morsom måte å fortelle om graviditeten på. Gjem gjerne hint forskjellige steder i huset, og tegn et skattekart. Hintene du gjemmer kan være alt fra våtservietter til at det ligger en bolle i stekeovnen.  

Skattekartet fører til slutt til et hint som gjør at far ikke lenger er i tvil. Det kan for eksempel være graviditetstesten eller en «verdens beste pappa»-kopp. 

10. Skriv en melding på magen 

En annen måte å dele nyheten på, er ved å tegne eller skrive på magen din med hudvennlig kroppsmaling. Du kan for eksempel tegne en baby, eller skrive et hint på magen. Når partneren din ser det, vil han eller hun ganske sikkert bli overrasket! 

Et tips er å skrive «1 + 1 = ?» på magen. La partneren gjette, og hvis svaret er «2», kan du be dem gjette på nytt. 

11. La kjæledyret dele nyheten for deg 

Vi har allerede nevnt at storesøsken kan få gleden av å dele nyheten med den vordende pappaen. Har du ikke barn fra før, men et kjæledyr, er det lov å tenke litt alternativt. Skriv for eksempel beskjeden på et ark og rull det sammen, og fest det i halsbåndet til katten eller hunden. 

Dette er en morsom, original (og veldig søt) måte å dele nyheten på!  

12. Hint om graviditeten i matbutikken 

Dersom dere skal på matbutikken og handle sammen, kan du benytte anledningen til å dele noen hint. Legg for eksempel en pakke med bleier i handlevognen mens far har snudd seg en annen vei, og vent på reaksjonen. 

Det kan også være snakk om babygrøt, en smokk eller annet utstyr til den lille. Ja, eller ammeinnlegg til mor. 

13. Ultralydbilde 

Klarer du å holde på en hemmelighet? Da kan du kanskje klare å vente med å fortelle nyheten til far til du har tatt din første ultralyd. Når du har ultralydbildet, kan du for eksempel henge det på kjøleskapet, pakke det inn i kjærestens matboks eller lignende. 

I Norge får alle gravide tilbud om ultralyd mellom 17. og 20. svangerskapsuke, ifølge NHI. Om du ikke klarer å vente så lenge, kan du også ta tidlig ultralyd hos private klinikker allerede fra uke 6 av svangerskapet. 

14. Lag en video 

Dersom du er god på videoredigering, kan du også fortelle den gode nyheten gjennom en video. Start gjerne videoen med bilder eller klipp fra da dere først møttes, og vis deretter opplevelser og reiser dere har hatt sammen. 

I slutten av videoen kan du filme deg selv og reaksjonen din når du ser på en graviditetstest. En artig og morsom måte å fortelle at du er gravid på! 

Synes du det er vanskelig å fortelle partner om graviditeten? 

Det å fortelle at man er gravid er gjerne assosiert med noe positivt. Men noen er usikre på hvordan partneren vil reagere, spesielt om barnet ikke var planlagt eller man ikke er i et fast forhold. 

I tilfeller som dette er man kanskje ekstra usikker på hvordan man skal gå frem når man skal fortelle om graviditeten. Det viktigste er at du velger en løsning du er komfortabel med. Ofte er det greit å bare fortelle det som det er, kanskje aller helst ansikt til ansikt.  

Når bør du dele nyheten med de rundt deg? 

Partneren er ofte den første man forteller om graviditeten til. Men når skal du egentlig dele nyheten med foreldre, søsken, venner og andre? Mange velger å vente til de er 12 uker på vei, da risikoen for spontanabort synker betydelig etter dette. 

Men ifølge Kirsten Jørgensen i Jordmorforeningen kan du gjerne dele nyheten tidligere om du ønsker det. Hun påpeker at dette også kan hjelpe deg dersom du skulle oppleve en spontanabort. Da vil de rundt deg lettere forstå hvorfor du er nedstemt eller trenger litt ro. 

Har du ikke fortalt noen om graviditeten – og fortsetter å holde det for deg selv etter en eventuell abort – vil du kanskje oppleve at du er litt alene i situasjonen.  

Det viktigste er at du selv er komfortabel med å dele nyheten. Gjør det i ditt eget tempo, enten det er før eller etter 12. svangerskapsuke. 

Lykke til!