Hvordan lage bleiekake?

Bleiekaken er et fast innslag på enhver babyshower, og er både dekorativ og praktisk. Kaken er kanskje ikke av det spiselige slaget, men er likevel veldig populær. Så, hvordan går du egentlig frem om du skal lage en bleiekake?

Her deler vi fremgangsmåten, og deler noen nyttige tips!

Først og fremst: Hva er en bleiekake?

En bleiekake er en kake som er laget av – ja, du gjettet riktig – bleier! Kaken benyttes først og fremst som dekorasjon i babyshowers, eller som presang til den vordende moren. Bleiekaken har nærmest form som en bryllupskake ettersom den består av flere etasjer.

Samtidig er kaken typisk pyntet med mange dekorative elementer, enten det er silkebånd eller blomster, før den pakkes inn i cellofan. Dette gjør den veldig dekorativ.

Ofte lages kaken av venninner eller andre som ønsker å gi en hyggelig gave til den gravide når hun skal overraskes med en babyshower. Dette er nok kanskje den mest populære gaven på babyfester!

Oppskrift på bleiekake

Det finnes mange ulike bleiekaker. Noen er formet som en bil, andre som en blomst. Men den mest klassiske varianten er utvilsomt den som består av 3–4 etasjer med bleier, der etasjene blir smalere i høyden. Ja, akkurat som på en tradisjonell bryllupskake.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem.

Ingredienser: Dette trenger du!

Dersom du planlegger å overraske en gravid venninne eller søster med en bleiekake, bør du først kjøpe inn tingene du trenger. Dette er de viktigste elementene i en klassisk treetasjes bleiekake:

 • Omtrent 50 bleier (2 til 3 pakker med bleier – gjerne størrelse 1 og 2)
 • Silkebånd i ønsket farge
 • Cellofan
 • Gummistrikk i ulike størrelser
 • Hyssing (eventuelt tråd)
 • Dobbeltsidig tape (eventuelt lim)
 • En plate av papp eller et fat som kaken skal stå på
 • Papprør (for eksempel fra kjøkkenrull eller gavepapir)

Slik lager du bleiekaken

Så snart du har alle «ingrediensene» du trenger, er tiden inne for å montere kaken. Dette kan du gjerne gjøre i god tid før babyfesten, slik at du har godt tid til å pynte kaken før den skal presenteres.

Slik går du frem, steg for steg:

 1. Rull hver enkelt bleie sammen, og ta en gummistrikk rundt slik at bleien holder seg sammenrullet
 2. Sett kakefatet eller papplaten frem (benytter du papp som underlag, kan du gjerne klippe det til en sirkel og pynte den med tekstil eller lignende)
 3. Lim eller teip papprøret fast i fatet. Røret skal stikke rett opp fra midten av underlaget.
 4. Plasser ruller med bleier rundt papprøret (cirka 4 lag med bleier)
 5. Fest en tråd/hyssing rundt etasjen, slik at bleiene står stabilt
 6. Gjenta steg 4 og 5 to ganger til, med henholdsvis 3 og 2 lag med bleier (hver etasje du lager skal være smalere enn forrige).
 7. Knyt et silkebånd rundt hver etasje, for å dekke synlige gummistrikk/hyssing
 8. Nå er kaken klar for å dekoreres etter eget ønske!

Hva koster det å lage en bleiekake?

En bleiekake trenger slettes ikke å koste mye å lage. Sånn sett er det en budsjettvennlig presang å gi bort, som samtidig gjør litt ut av seg. Prisen vil selvfølgelig kunne variere basert på hva slags bleiemerke du kjøper, og hvor mye pynt du skal ha.

Har du barn selv, har du kanskje en bleieavtale hos dagligvarebutikken. I så fall kan du slippe unna med to bleiepakker til en ganske grei pris. Du kan også kjøpe silkebånd og annen dekorasjon på hobbybutikker, og dette trenger ikke koste mer enn en hundrelapp.

Tips til kreative bleiekaker

Når bleiekaken er ferdig sammensatt, er det tid for å dekorere den. Dette er kanskje den morsomste biten, siden du kan la kreativiteten blomstre! Er du litt usikker på hvordan kaken skal pyntes, finnes det mye inspirasjon å finne på internett og sosiale medier.

Her deler vi også noen tips til hvordan kaken kan pyntes!

Pynt og tilbehør til bleiekake

Bleiekaken blir ekstra fin dersom du dekorerer den litt. Først og fremst kan vi anbefale å knyte silkebånd rundt hver etasje. Lag gjerne en søt sløyfe på hver etasje, og sørg for at alle sløyfene står på linje over hverandre (dette gir et ekstra pent uttrykk).

I tillegg til dette, kan du feste pynt, babyutstyr og lignende til kakens ulike etasjer, for eksempel ved å stikke ting mellom hvert lag. Her er noen idéer:

 • Smokker
 • Gulpekluter
 • Babysokker
 • Blomster (bør festes på samme dag om de skal holde seg fine, eventuelt kan du bruke kunstige blomster)
 • En bamse kan plasseres på toppen, gjerne i en farge som matcher silkebånd og andre detaljer
 • Sjokolade eller andre spiselige overraskelser til mor
 • Mini-vimpler
 • Banner eller skilt med barnets navn

Bleiekake til jente eller gutt?

Det er veldig populært å lage bleiekake i rosa til jentebarn og blått til guttebarn. Skal du lage en bleiekake til jente, kan du for eksempel pynte kaken med silkebånd, bamser og smokker i rosa. Pynt gjerne også med rosa blomster, enten det er peoner eller roser!

Lager du en bleiekake til gutt, kan du bruke blå silkebånd, blå babysokker og gulpekluter og lignende. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Du kan imidlertid velge det fargetemaet du selv ønsker, eller tror den vordende mammaen vil like. Bruk gjerne kjønnsnøytrale farger som grønt eller gult om du er usikker, eller ikke vet hvilket kjønn barnet har.

Pakk inn bleiekaken og server!

Når bleiekaken er ferdig pyntet, er det tid for å pakke den inn i dekorativ cellofan. Dette er et tynt, gjennomsiktig lag med plast, som gjerne knytes igjen med silketråd eller gavebånd øverst.

Da gjenstår det bare å frakte kaken trygt med seg til der babyfesten skal være, og overrekke den til den gravide!

Kan man kjøpe en ferdig bleiekake?

Ja, det finnes gode muligheter for å kjøpe en ferdig bleiekake dersom du ikke har tid til å lage en selv. Dette kan også være et godt alternativ dersom du ikke er så fingernem, og tror kaken blir finest om noen andre lager den.

Gjør gjerne et kjapt søk på nett, og se om det er noen i nærområdet ditt som kan hjelpe deg. Både privatpersoner og bedrifter kan tilby hjelp med bleiekaker!