Hvordan øker man sjansen for å bli gravid?

Mange par ønsker å bli gravide. Dette kan imidlertid være tidkrevende, og mange sliter lenge før de får to streker på graviditetstesten. Det finnes imidlertid tiltak du kan gjøre for å øke sjansen for å bli gravid. 

Her deler vi noen tips som kan være til hjelp! 

1. Kjenn menstruasjonssyklusen din 

Ifølge NHI har en gjennomsnittlig kvinne en menstruasjonssyklus med 28 dagers varighet, regnet fra første blødningsdag i menstruasjonen og frem til neste blødning. Normal sykluslengde kan imidlertid variere fra 23–35 dager. 

Det å ha kjennskap til egen menstruasjonssyklus er noe av det viktigste du kan gjøre for å øke sjansen for å bli gravid. Omtrent én gang i måneden slippes et egg fra den ene eggstokken. Dette skjer typisk 14 dager før en ny menstruasjon. 

Har du en menstruasjonssyklus på 28 dager, er det derfor sannsynlig at eggløsningen finner sted omtrent midtveis i syklusen, altså dag 14.  

Vær gjerne på utkikk etter kroppslige symptomer som eggløsningsslim (eggehvitelignende utflod), ømme bryster og oppblåsthet. Alt dette er vanlige symptomer på eggløsning

2. Ha samleie ofte nok 

Når du vet omtrent når du har eggløsning, har du et godt utgangspunkt for å planlegge eventuell graviditet. Ifølge Clearblue bør man ha sex i dagene før og rundt eggløsning for å øke sjansen for å bli gravid. 

I boken «På vei» kan forfatter Gro Nylander fortelle at 70 % av alle par vil lykkes med å bli gravide i løpet av en tremåneders periode dersom de har samleie annen hver dag. Ved samleie kun en gang ukentlig, vil kun 10–20 % bli gravide i løpet av samme tid. 

Det å ha samleie annen hver dag høres kanskje mye ut, men husk at det først og fremst er i perioden rundt eggløsning du har mulighet for å bli gravid. Forsøk derfor gjerne å få til litt ekstra sengehygge i denne perioden. Det kan være lurt å kjøp inn eggløsningstest for å kunne «time» samleiene i forhold til når man er mest fruktbar-

3. Spis mat som er bra for fruktbarheten  

Ifølge Helsenorge bør du forsøke å ha et næringsrikt og sunt kosthold dersom du forsøker å bli gravid. Et sunt kosthold bør være variert, og kan med fordel inneholde mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og fisk. Kutt gjerne ned på mengden bearbeidet rødt kjøtt, sukker og salt. 

Helsenorge anbefaler deg også å spise multivitamin-mineraltilskudd som inneholder vitamin D, folat, jern og jod, da dette er viktig at kroppen har nok av i svangerskapet. Helst bør du begynne med vitamintilskuddet før du blir gravid. 

Det å ha et sunt kosthold bidrar til at kroppen har alle stoffene den trenger for å fungere normalt.  

4. Unngå sæddrepende glidemiddel 

Det finnes glidemidler som inneholder sæddrepende middel. Dette brukes gjerne for å unngå graviditet. Dersom du forsøker å bli gravid, bør du derfor sjekke at eventuelt glidemiddel som tas i bruk ikke inneholder midler som kan hemme sædcellene. 

Ifølge SNL er ikke sæddrepende midler lenger i salg i Norge. Men har du kjøpt glidemiddel i utlandet eller fra utenlandske nettsider, er det greit å være obs! 

5. Slutt med hormonell prevensjon i god tid 

Det at man bør slutte med prevensjon dersom man prøver å bli gravid, sier kanskje seg selv. Men det kan også være greit å slutte med prevensjon i god tid. Ifølge PFC.no kan virkningene fra p-piller og annen hormonell prevensjon henge igjen en stund etter at man slutter. 

Hormoner som progesteron og østrogen skal komme i balanse igjen, og syklusen kan bruke litt tid på å normalisere seg. Det anbefales derfor å slutte med hormonell prevensjon ca. ett år før man ønsker å bli gravid. 

Med det sagt, kan eggløsning skje relativt raskt etter at man slutter med prevensjonsmidler. Du kan derfor oppleve å bli gravid kort tid etter at du slutter på for eksempel p-piller. Her er det store individuelle forskjeller. 

6. Bidra til best mulig sædkvalitet 

Mannens sædkvalitet er en viktig faktor når man ønsker å bli gravid. Ifølge Aleris kan mannen øke kvaliteten på svømmerne sine i løpet av tre måneder ved å ta gode valg og ha en sunn livsstil. Her er noen tips: 

  • Vær fysisk aktiv (styrketrening er spesielt bra!) 
  • Kutt alkohol og røyk 
  • Sunn kroppsvekt (høy BMI kan gi dårligere sædkvalitet) 
  • Et sunt kosthold med innhold av omega-3-fettsyrer 

Dersom dere sliter med å bli gravide, kan det være greit å undersøke mannens sædkvalitet nærmere. 

7. Orgasme kan være positivt 

Ifølge en britisk forskingsrapport, blant annet omtalt på nrk.no, kan orgasme hos kvinnen bidra til å øke sjansen for å bli gravid. Muskelsammentrekningene skal visstnok hjelpe sædcellene i riktig retning, slik at de kommer seg til livmoren mer effektivt. 

Samtidig fant forskerne at orgasme i enkelte tilfeller kan føre til ekstra eggløsning. Med det sagt, kan du også bli gravid selv om du ikke skulle klare å få orgasme. 

8. Vær forsiktig med nikotin, kaffe og alkohol 

På Helsenorge sine nettsider opplyses det om at alkohol bør unngås i svangerskapet, og at man aller helst bør unngå å drikke også mens man forsøker å bli gravid. Det anbefales også å unngå røyk og snus, da mye tyder på at dette kan føre til dårligere fruktbarhet. 

Om du stumper røyken, vil dette også bidra til å redusere risikoen for spontanabort eller lav fødselsvekt. Merk at også bruk av narkotika bidrar til redusert fruktbarhet, og at dette kan være skadelig for det ufødte barnet. 

Når det gjelder kaffe, har det i lang tid vært antatt at store mengder koffein kan bidra til økt risiko for spontanabort, ifølge Aleris. Nyere studier viser imidlertid at det ikke er noen åpenbar sammenheng mellom dødfødsel, spontanabort og kaffe. Med det sagt, er anbefalingen fortsatt at gravide begrenser seg til en kaffekopp daglig. 

9. Kutt ut Ibux og Naproxen 

Vanlige og reseptfrie legemidler av typen NSAIDs kan ifølge Apotek 1 bidra til å hemme eller forsinke eggløsning hos kvinner. Dette gjelder blant annet legemidler som Ibux, Naproxen Norfri og Voltaren.  

Disse legemidlene er alle vanlige smertestillende midler, og Naproxen Norfri brukes hyppig av mange kvinner med menstruasjonssmerter.  

Ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening vil kvinner få normal eggløsning igjen etter at de slutter med NSAID-preparater. 

10. Ha en sunn kroppsvekt og vær fysisk aktiv 

Ifølge Helsenorge kan fysisk aktivitet gjøre det lettere for kvinner å bli gravide. Dette skyldes blant annet at trening reduserer stress, samtidig som at det kan opprettholde eller bidra til en sunn kroppsvekt. 

Dersom man er under- eller overvektig, kan dette påvirke kroppens hormonbalanse og bidra til uregelmessig eggløsning og menstruasjon. Trener du veldig mye, er det viktig å få i seg nok mat. Hvis ikke risikerer du å miste menstruasjonen. 

Forsøk derfor å ha en sunn BMI (kroppsmasseindeks) når du prøver å bli gravid. Er du under- eller overvektig, kan det være lurt å ta en prat med legen eller en ernæringsfysiolog. Med riktig mat og trening kan du oppnå en sunnere vekt, og dermed øke sjansen for å bli gravid. 

Har valg av stilling noe å si? 

Ifølge Forskning.no er det ingen vitenskapelig dokumentasjon på at visse sexstillinger gjør det lettere å bli gravid enn andre. Finn derfor en stilling begge er komfortable med, og ta det derfra! 

Det er også en myte at det hjelper å stå på hodet eller lignende for å «hjelpe» sædcellene frem til egget. Skal vi tro Forskning.no, er det ingen bevis for at dette øker sjansene for å bli gravid.  

Andre tips til deg som vil øke sjansen for å bli gravid 

Det å vite når man har eggløsning er som nevnt en stor fordel når man forsøker å bli gravid. Samtidig kan det være vanskelig å vite når dette er. Ikke alle er like bevisste på kroppslige endringer som endringer i utflod eller ømme bryster. Disse symptomene er heller ikke like tydelige hos alle kvinner. 

Hvis du er usikker på når du har eggløsning, kan det være nyttig å ta en eggløsningstest. Ved å måle hormonnivået i urinen din, kan testen fortelle deg når eggløsningen er like rundt hjørnet. Dette kan være til stor hjelp! 

Det kan også være greit å ta en tur til legen dersom du har slitt med å bli gravid en stund. På den måten kan du finne ut om det er fysiske årsaker til at du ikke får en positiv graviditetstest.  

Noen kvinner trenger hjelp med å bli gravide, og da kan assistert befruktning være en potensiell løsning. I samråd med legen din kan du finne ut hva som er den beste løsningen for deg. 

Lykke til!