Hvordan pakke en fødebag?

I månedene og ukene før fødselen er det mange forberedelser, inkludert navneplanlegging, innkjøp av utstyr og barnesikring av bolig. En annen viktig forberedelse, er å pakke en fødebag du kan ta med til sykehuset.

Selv om du og barnet vil få det aller viktigste mens dere er på barselavdelingen, er det likevel visse ting du med fordel kan ta med selv. Men hva bør bagen inneholde, og hva kan du trygt la stå igjen hjemme?

Her forklarer vi hvordan du pakker en fødebag!

Først og fremst: Hvor stor bør en fødebag være?

Før du begynner å pakke, er det lurt å finne frem en bag av passelig størrelse. Og det trenger ikke nødvendigvis å være en bag. En veske, liten koffert eller ryggsekk kan fungere like bra. Velg gjerne en sekk eller bag som rommer omtrent 40–50 liter.

Det er også mulig å kjøpe egne stellevesker, og mange av disse kan også brukes som fødebag. Enten du går for sekk, veske eller bag, kan det også være praktisk om den har rom eller avdelinger slik at du kan organisere tingene dine.

Innhold i fødebag: Dette bør du pakke!

Mange gravide kvinner ender opp med å pakke med seg altfor mye i fødebagen. Dette er ikke bare unødvendig tidkrevende, men gir deg potensielt mange kilo ekstra å drasse på. Og mange av tingene blir kanskje liggende ubrukt i bagen.

Vi har derfor sett nærmere på ulike anbefalinger, og laget den ultimate oversikten over hva du bør pakke med deg.

Helseopplysninger og viktig dokumentasjon

Helse Vest anbefaler alle fødende å ta med seg viktige helsepapirer når de kommer til sykehuset for å føde. Og dette er kanskje det aller viktigste du pakker med deg i fødebagen.

Dokumentene gir helsepersonell nødvending informasjon om din og barnets helse. Mye informasjon ligger allerede digitalt i journalen din, men det er greit å ha de viktigste opplysningene lett tilgjengelig. Dette bør du ta med i fødebagen:

  • Helsekort
  • Blodprøvesvar
  • Blodtypelapp
  • Ultralydskjema

Et ekstra sett klær til mor

I forbindelse med fødsel, er det en gjennomsnittlig liggetid på sykehuset på 2,6 døgn. Etter å ha vært i mange timer eller dager på sykehuset, vil du kanskje ikke føle deg spesielt fresh.

Med et ekstra klesskift i fødebagen, kan du dusje og kle på deg rene klær før hjemreise. Husk truse, sokker, amme-BH, t-skjorte og eventuelt en ekstra bukse og genser.

Et tips er å velge et litt løst og komfortabelt antrekk. Etter fødselen kan du føle deg sår og sliten, og magen har enda ikke gått helt «tilbake». Da vil du nok ikke angre på å ha valgt joggebukse fremfor jeans (selv om du kanskje savner å bruke sistnevnte etter ni måneder).

PS: Selv om det er greit å ta med seg et ekstra klesskift, trenger du ikke å pakke mer enn ett antrekk. Du vil få komfortable og rene sykehusklær å ha deg på mens du er innlagt.

Sandaler eller behagelige innesko

Av hygieniske grunner bør man ikke gå barfot på sykehuset. Og når du skal ut av sykehussengen for å gå rundt eller se til barnet, er det praktisk å ha noen sko som er enkle å ta på seg.

Ta for eksempel med deg et par sandaler (f.eks. Crocs eller lignende), slik at du slipper å knyte skolene hver gang du skal ut av sengen. Sko av gummi eller plast er dessuten enkle å rengjøre når du kommer hjem.

Leppepomade og annen selvpleie

Mange kvinner opplever å få sprukne eller tørre lepper under fødselen, noe som blant annet skyldes at man puster mye. Luften på sykehuset kan også være litt tørrere enn hva du er vant til. En god leppepomade kan derfor være god å ha i fødebagen.

En liten flaske med bodylotion kan også være praktisk å pakke med seg, men dette er noe du kan få på sykehuset i mange tilfeller. Foruten dette, er det lurt å pakke med et hårstrikk eller to – særlig hvis du har langt hår. På den måten kan du unngå irriterende hår i ansiktet når du skal stelle barnet.

Ellers er både tannkrem, tannbørste, hårbørste, sminke og ansiktspleieprodukter ting mange synes er kjekt å ha med seg.

Lue til babyen

Hos nyfødte barn utgjør hodet en relativt stor del av kroppen, og mye av varmetapet vil derfor skje gjennom hodet. Derfor anbefaler mange jordmødre at man tar med seg en myk, liten lue av for eksempel ull.

Luen blir kanskje det første plagget babyen din får på seg etter fødselen. Derfor er det lurt å velge en lue som tåler fett og blod, og som enkelt kan vaskes etter bruk.

Noe å tygge på

Mor vil få servert måltider mens hun er innlagt på sykehuset, noe som inkluderer både frokost og middag. Det kan likevel være greit å ta med seg litt ekstra nødproviant, slik at du har noe å tygge på dersom småsulten kommer snikende.

Husk også på å pakke med litt mat til eventuell partner eller annet følge du har med deg på sykehuset. Det er normalt sett bare mor som får måltider servert. Eventuelt kan partneren din kjøpe noe mat i sykehuskiosken.

Fødebrev

Det å ta med seg et fødebrev er ikke et must, men mange gravide velger å gjøre det. Kort fortalt er et fødebrev et brev du selv skriver, der du kan dele tanker eller spesielle ønsker du har i forbindelse med fødselen.

Ved å gi jordmor eller lege et fødebrev, kan de enkelt få oversikt over hva du synes er viktig. Dette kan noen ganger være vanskelig å kommunisere muntlig dersom du ankommer sykehuset med rier eller store smerter.

Noen ting du ikke trenger å pakke i fødebagen

Du vil som nevnt få de viktigste tingene du og barnet ditt trenger på sykehuset. Her er en oversikt over ting du i de fleste tilfeller ikke trenger å pakke med deg:

  • Bleier
  • Body og klær til babyen
  • Bind eller bleietruser til mor
  • Parfyme (bør helst unngås, da barnet foretrekker din lukt)
  • Toalettpapir

Nå vet du forhåpentligvis litt mer om hva du trenger (og ikke trenger) å pakke med deg. Lykke til med pakking av fødebag!