Kan man fly når man er gravid?

Som gravid har du kanskje et ønske eller behov for å reise fra A til B, og noen ganger er det mest praktisk eller økonomisk å reise med fly. Men finnes det noen anbefalinger rundt flyreiser i svangerskapet, og regnes det egentlig som trygt? 

Her er alt du trenger å vite om hvorvidt man kan fly når man er gravid! 

Ja – du kan fly, men kun under visse forutsetninger 

Som gravid kan du reise og fly, men dette forutsetter blant annet at du har et normalt svangerskap og ikke er for nærme forventet termindato. Merk deg også at det kan finnes egne regler dersom det er snakk om svangerskap med flerlinger. 

Før du vurderer å fly, bør du derfor snakke med lege eller jordmor. På den måten kan du forsikre deg om at det anses som trygt å sette seg på flyet. 

Når i graviditeten er det regnes som trygt å fly? 

Ifølge NHI.no er det regnet som trygt for gravide å fly gjennom store deler av graviditeten, frem til omtrent fire uker før forventet fødsel. Det betyr med andre ord at det stort sett regnes som trygt å fly ut den åttende svangerskapsmåneden. 

En av grunnene til at du ikke bør fly sent i svangerskapet, er at du kan risikere at fødselen starter på flyet. Ja, eller at du ender opp med å måtte føde i utlandet. Reglene er der med andre ord for at både du og babyen skal være så trygge som mulig. 

Hvilke regler har flyselskapene? 

Ifølge Oslo jordmor- og ultralydklinikk har de ulike flyselskapene ofte regler for hvorvidt gravide passasjerer kan reise med dem. Majoriteten av selskapene tillater kun at gravide reiser med dem frem til uke 36–38 i svangerskapet

 
Restriksjonene kan variere en del fra selskap til selskap. Samtidig kan det være ulike regler for ulike flyreiser, der reiselengde spiller en sentral rolle. Noen flyselskaper kan dessuten kreve legeerklæring fra den gravide. 

Norwegian lar passasjerer fly frem til fire uker før termin, og da kreves det heller ingen legeerklæring. Fire til to uker før termin ønsker ikke Norwegian å la gravide fly dersom reisen tar mer enn fire timer. Den gravide må også vise legeerklæring på at hun trygt kan fly. Skal du reise internasjonalt, minner Norwegian deg på at erklæringen må være på engelsk. 

Dersom det er mindre enn to uker til termin kan du ikke fly med Norwegian. Tilsvarende regler finnes hos de fleste flyselskaper, men dobbeltsjekk gjerne dette i god tid før eventuell avreise. Husk at det ofte er egne regler for kvinner som er gravide med flerlinger eller har risikosvangerskap. 

Lengre flyreiser kan være risikable for gravide 

Ifølge NHI.no bør gravide unngå lange flyreiser, da dette er forbundet med forhøyet risiko for blodpropp – særlig i leggene. Husk at gravide kvinner i utgangspunktet har høyere risiko for blodpropp.  

Ifølge spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad, bør gravide særlig unngå flyreiser med en varighet på mer enn fire timer. Dersom du sitter lenge i ro, vil dette nemlig gjøre deg mer utsatt for blodproppdannelse.  

Skal du sitte lenge i ro, anbefaler Mogstad deg å bruke støttestrømper og å holde deg mest mulig i bevegelse. Reis deg gjerne opp i løpet av flyturen og spaser litt. Dette kan du med fordel gjøre minst annen hver time. 

Ved langvarig sitting opplever mange gravide at beina hovner opp, og dette ofte i betydelig større grad enn hos ikke-gravide. 

Er du gravid? Velg trygge destinasjoner! 

Leder i Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, anbefaler gravide kvinner å reise til trygge destinasjoner. Skulle noe skje mens du er i utlandet, er det betryggende å vite at helsevesenet er av god kvalitet og at du og barnet er i trygge hender. 

Hun omtaler blant annet de nordiske landene som trygge, samt Europa generelt. Vær forsiktig med å reise til svært varme land, da dette kan være både ubehagelig og belastende når du er gravid.  

I noen land er det dessuten økt risiko for smittsomme sykdommer – som potensielt også kan være skadelig for barnet i magen. Et eksempel er Zika-viruset, som blant annet finnes i en del land i Mellom- og Sør-Amerika, som Brasil.  

Ifølge forsikringsselskapet Storebrand, regnes både Australia, USA, Japan, Canada og Vest-Europa som trygge reisedestinasjoner. Skal du reise til eksotiske destinasjoner, anbefaler de at du først konsulterer eksperter innen infeksjonsfare før du reiser.  

Vær forsiktig med hva du spiser i utlandet 

Dersom du er gravid og skal fly til utlandet, er det også viktig å tenke over hva slags mat du skal spise. Det finnes som kjent en rekke mat- og drikkevarer gravide bør holde seg unna. Mogstad minner om at det er høyere risiko for parasitt- og bakteriesmitte i eksotiske land. 

Derfor bør du være ekstra forsiktig med hva du spiser mens du er i utlandet. Unngå for eksempel å spise kjøtt som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet gjennom koking eller steking. Rått kjøtt kan gi økt risiko for smitte med parasitter som Toxoplasma. 

Salater, grønnsaker, frukt og bær som ikke er kokt eller grundig vasket bør du også styre unna. Velg gjerne frukt som kan skrelles. Vann direkte fra springen kan også være greit å unngå i enkelte land. Da er det bedre å drikke vann eller lignende fra flaske. 

Ifølge Folkehelseinstituttet kan diaré i noen tilfeller igangsette rier hos den gravide kvinnen. Derfor bør man være spesielt påpasselig med å unngå mage- og tarminfeksjoner mens man er i utlandet. 

Er det alltid trygt å fly tidlig i svangerskapet? 

Det regnes generelt sett som trygt å reise tidlig i svangerskapet, ifølge NHI. Vel, i hvert fall så lenge du har et ukomplisert svangerskap. Samtidig minner Mogstad om at du bør være ekstra forsiktig med varme og sol. 

Hun råder deg også til å tenke over reisedestinasjon, selv om du reiser i første trimester av svangerskapet. Skulle du ha behov for helsehjelp, kan det oppleves skremmende å være på et sykehus som er langt hjemmefra. 

Ifølge Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet, er risikoen for at man opplever spontanabort størst i det første trimesteret av svangerskapet. Derfor kan det være greit å ha dette i bakhodet før du legger ut på reiser – særlig til eksotiske destinasjoner. 

Tenk over hvorvidt du fly 

Under riktige forutsetninger kan du fly når du er gravid. Samtidig kan det være greit å vurdere hvorvidt reisen faktisk er nødvendig. Lange flyreiser kan gi økt risiko for blodpropp, og kvaliteten på helsevesen og mathygiene kan variere fra land til land. 

Dersom du vil være på den sikre siden, kan det derfor være smart å utsette unødvendige reiser til etter svangerskapet. Med det sagt, finnes det mange trygge destinasjoner du kan fly til, som for eksempel Sverige, Danmark og de fleste vestlige land. 

Det er først og fremst sent i svangerskapet du bør unngå flyreiser, og de fleste flyselskaper har dessuten et reglement som forhindrer gravide å fly de siste ukene av svangerskapet.  

Så lenge du flyr i henhold til legens og helsemyndighetenes anbefalinger, vil du neppe trenge å bekymre deg. 

God tur!