Når er man høygravid?

Begrepet høygravid brukes som regel når den gravide har kommet langt i svangerskapet, og begynner å nærme seg forventet termin. Men hvor langt på vei må du egentlig være for å kunne kalle deg høygravid?

Her ser vi nærmere på saken!

Svangerskap varer vanligvis i 37–42 uker

Før vi ser nærmere på høygravid-begrepet, er det greit å si litt om hvor lenge et svangerskap normalt sett varer. Ifølge Helsenorge.no, varer et svangerskap vanligvis et sted mellom 37 og 42 uker.

Dersom du føder før fullendte 37 uker, vil det være snakk om en for tidlig fødsel. NHI.no definerer på tilsvarende vis et fullgått svangerskap som 38 uker, altså etter 37 fullgåtte uker. De fleste gravide føder i uke 40, eller nærmere bestemt 40 uker + 3 dager.

Ingen klar definisjon for når man er høygravid

Basert på det faktum at de fleste svangerskap varer i 37–42 uker, vil det være naturlig å tenke at man omtaler gravide som høygravide i denne perioden. Det er imidlertid ingen definisjon for når man er høygravid.

Det finnes ulike meninger rundt hva det faktisk innebærer å være høygravid, men de fleste er enige om at man bruker uttrykket når svangerskapet går mot slutten. Når du er høygravid, er det derfor stor sjanse for at magen din begynner å bli stor.

Er du høygravid ved 34+4?

Mange mener at den gravide kan regnes som høygravid de siste 40 dagene av svangerskapet. Derfor velger mange også å omtale seg som høygravide fra og med svangerskapsuke 34 + 4 dager.

Og ønsker du å kalle deg høygravid fra denne dagen, er det selvfølgelig ingenting i veien for det.

Eller er du høygravid når symfysemålet er på sitt høyeste?

Når du er på svangerskapskontroller vil jordmor eller lege ta symfyse-fundus-målet. Dette innebærer at magen måles fra skambeinet (symfysen) og opp til øvre del av livmoren.

Omkring uke 36, vil livmoren være på sitt høyeste punkt, og symfyse-fundus-målet er på sitt høydepunkt. Etter dette, kan magen synke noe ettersom barnet begynner å forflytte seg ned i bekkenet.

Noen mener at man er høygravid fra uke 36, siden magen nå er på «sitt høyeste». Hvorvidt denne betegnelsen er den mest riktige, er imidlertid opp til deg selv å avgjøre.

Høygravid fra åttende måned?

Det er også mange gravide som omtaler seg selv som høygravide fra og med åttende svangerskapsmåned, eventuelt etter åtte fullgåtte måneder. Igjen er det vanskelig å sette en eksakt strek for når man kan regnes som høygravid.

Vet du for eksempel at du har termindato 20. mai, kan du si at du har åtte fullgåtte måneder bak deg 20. april. I så fall vil du gjerne omtale deg som høygravid i perioden 20. april og frem til fødsel.

Kan du kalle deg høygravid når magen blir stor?

Mot slutten av graviditeten vil mange gravide kvinner føle seg tunge og store. Når dette skjer, kan imidlertid variere. Noen føler seg sprekkeferdige allerede i sjette svangerskapsmåned, mens andre føler seg skikkelig store først i åttende måned.

Og siden det ikke finnes noen klar definisjon på når man er høygravid, kan man i utgangspunktet kalle seg dette når man føler for det. Dette vil typisk være når magen begynner å bli betydelig større, og kroppen føles tung.

Tips til gravide som nærmer seg termin

Enten du betegner seg som høygravid eller ikke, gjelder det å ta godt vare på seg selv og kroppen din gjennom graviditeten. Når du begynner å nærme deg termindato, føler du deg kanskje både hoven, tung og lei. Da er det ekstra viktig å pleie seg selv.

Unn deg gjerne en deilig massasje, et (ikke for varmt) bad eller en avslappende kveld på sofaen. Når du har gått nesten ni måneder og båret på et nytt liv, har du lov til å skjemme bort deg selv litt.

Dersom du sliter med hovne føtter, kan det også hjelpe å heve beina høyere enn resten av kroppen. Støttestrømper kan også gjøre nytte!

Lykke til med fødsel!