Når kjenner man liv i magen?

Første gang man kjenner bevegelse fra barnet i magen er som regel et stort øyeblikk for vordende foreldre. Nå er det ikke lenger tvil om at det faktisk er et lite menneske der inne! Men når kan man forvente å kjenne liv i magen, egentlig?

Her gir vi deg svar!

Hvorfor tar det tid før man kjenner liv i magen?

De første ukene og månedene av svangerskapet er fosteret relativt lite sammenlignet med livmoren. Barnet er omgitt av fostervann, og har god tumleplass. Babyen din kan med andre ord bevege seg lenge før du kjenner noe til det.

Allerede i svangerskapsuke 12 vil knøttet bevege mye på seg, og da særlig ved berøring. Men siden fosteret kun er 6–7 cm langt fra isse til rumpe, vil du ikke kunne merke noe.

Mange kjenner liv rundt 20. svangerskapsuke

Ifølge Helsenorge.no, er det ikke uvanlig å kjenne liv i magen rundt uke 18, 19 eller 20. Nå begynner magen din kanskje å bli merkbart større, og fosteret veier i uke 20 rundt 350 gram. Det betyr at den lille har størrelsen til en liten honningmelon!

Men skulle du enda ikke kjenne noe liv, betyr ikke det nødvendigvis at noe er galt. Ja, faktisk er det mange som må vente litt til. Ofte handler dette om at man ikke helt vet hva man skal kjenne etter.

Hvordan vite om man kjenner liv (eller luft?)

I mange tilfeller vil det være vanskelig å fastslå om man faktisk føler barnets bevegelser, eller om det er noe helt annet. Særlig førstegangsfødende kan være i tvil om hvorvidt det faktisk er liv de kjenner!

Barnets bevegelser kan nemlig fort mistolkes som luft eller tarmbevegelser. Og det kan absolutt være vanskelig å skille disse følelsene fra hverandre! De som har født tidligere, vil ofte vite om det er fosteret de kjenner på et tidligere tidspunkt.

Noen føler at de har sommerfugler i magen, siden babyens bevegelser nesten kjennes ut som blafrende sommerfuglvinger. Helsenorge.no sier at fosterbevegelser gjerne kjennes ut på følgende måte i begynnelsen:

  • Prikking eller iling nederst i magen
  • Bevegelsene kan oppfattes som luftbobler i magen
  • Taktfaste dunk (dersom barnet hikker)

Store variasjoner: Noen kjenner liv først i uke 30

Kjennliv.no er en tjeneste fra Landsforeningen uventet barnedød, og gir mange nyttige svar rundt fosterbevegelser og hva du bør kjenne. Ifølge dem, er det noen gravide som ikke kjenner liv før cirka uke 30.

Andre igjen kan kjenne liv mye tidligere, kanskje så tidlig som i uke 15. Dette kan påvirkes av hvorvidt du har vært gravid tidligere, og hvor sensitiv du er for bevegelser. I det hele tatt er det store variasjoner fra kvinne til kvinne.

Når bør man kjenne bevegelser fra fosteret hver dag?

Jo mer barnet i magen vokser, jo lettere vil det naturlig nok være å kjenne liv fra det. I starten, altså rundt uke 20, kan det fort gå tid mellom hver gang du kjenner bevegelser. Det kan gå timer, eller til og med dager.

Men så snart barnet blir litt større og begynner å ta opp plassen i livmoren, vil det være naturlig å kjenne bevegelser daglig. Fra cirka uke 24 kjenner du gjerne liv hver dag, men dette kan variere fra kvinne til kvinne.

Bevegelser tyder på at barnet har det bra

Ifølge Kjenn Liv, merker mange at babyens bevegelsesfrekvens øker mellom uke 20 og 32, for så å stabilisere seg. Den graden av bevegelse du kjenner rundt 32. svangerskapsuke, vil normalt sett vare frem mot fødselen.

Hva som er normalt med tanke på antall bevegelser per dag, vil imidlertid variere fra foster til foster. Alle har sin unike personlighet og bevegelsesmåte. Bli derfor kjent med ditt barns bevegelsesmønster, slik at du merker om det plutselig beveger seg mindre enn før.

Skulle kraften i barnets bevegelser eller bevegelsesfrekvensen avta, kan dette potensielt tyde på at fosteret ikke har det bra. I så fall er det viktig å kontakte lege eller jordmor for oppfølgning for sikkerhets skyld.

Når kjenner man liv i magen med morkaken foran?

Noen kvinner har forliggende morkake, noe som betyr at morkaken er plassert fremst i livmoren. Dette er noe som eventuelt vil bli oppdaget under ultralyd ved svangerskapskontrollen rundt uke 18.

Gjelder dette deg, er det ikke unormalt å kjenne bevegelser fra fosteret litt senere enn hva du ellers ville ha gjort. Årsaken er at morkaken er forholdsvis stor, og nå ligger som en «beskyttende» vegg foran barnet.

Barnet vil sove og være våkent i magen

Når du først har begynt å kjenne liv i magen, er det fort gjort å bli litt urolig dersom barnet plutselig er stille. Selv om dette i noen tilfeller kan bety at babyen ikke har det bra, kan det også være helt normalt. Husk at fosteret kan sove og være våkent, akkurat som deg.

Av den grunn kan du kjenne at livet i magen endrer seg i løpet av et døgn. Det er ikke uvanlig at den lille blir ekstra aktiv når du legger deg ned for å sove!