Hvor hardt sparker babyen

Små bein – stor kraft!

Beina til fosteret/babyen er kanskje små, men det er ingen som helst tvil: de sparker godt fra seg i mammas livmor!

Babyer og fostre er ikke så pysete allikevel, når alt kommer til alt: sparkene deres i livmoren har en styrke på rundt 4,8 kilo, og dette har man kommet frem til i en studie nå nylig.

Studien, som ble gjennomført av forskere ved Imperial College i London, er den første som kvantifiserer styrken i babyens spark i livmoren, og hvilket trykk det å bevege seg rundt i magen legger på barnets skjelett.

Forskerne brukte MRI-bilder av fostrene i mødrenes livmor, samt at de bygde datamodeller for å spore bevegelsene i fostrenes ledd slik at de kunne kalkulere styrken i sparkene og belastningen på skjelettet.

Studien fant ut at styrken på babyens spark økte i perioden mellom uke 20 og 30 i svangerskapet. Studien viste at styrken gikk fra 2,9 kilo i uke 20 til 4,8 kilo i uke 30. Fra uke 35 og utover ble styrken i sparkene mindre og gikk ned til 1,7 kilo.

Den reduserte styrken i sparkene kommer sannsynligvis av at babyen har mindre rom til å bevege seg i og at den derfor ikke får sparket av full kraft.

All sparkingen spiller en viktig rolle i fosterutviklingen, og belastningen på skjelettet hjelper trolig med på bein- og leddformasjonen, i følge forskerne.

Studien ble publisert den 24. januar 2018.

Kilde: LiveScience