Urinveisinfeksjon graviditet svangerskap

Urinveisinfeksjon og gravid – farlig?

prof. dr. Babill Stray-Pedersen, spesialist i kvinnesykdommer og fødselslære, Rikshospitalet Web

Jeg har tidligere vært plaget med blærekatarr – hvordan er det i svangerskapet ?

Under svangerskapet er du enda mer utsatt for å få urinveisinfeksjon Skulle du få tegn som svie ved vannlatningen eller blod i urinen, bør du kontakte lege slik at du får behandling. Det som er helt spesielt i svangerskapet, er at hvis blærekatarren blir ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet, kan dette føre til nyrebekkenbetennelse.

Nyrebekkenbetennelse, hva er det?

Bakteriene fra blærekataren har funnet veien opp til nyrebekkenet og forårsaket en alvorlig infeksjon med feber, smerter ved vannlatning og sterk ømhet over nyrene. Du er alvorlig syk og blodgjennomstrømmningen til morkaken kan påvirkes. Dessuten kan en nyrebekkenbetennelse føre til at riene starter, kanskje altfor tidlig. Det er derfor viktig å søke legehjelp. Du trenger lang behandling med antibiotika.

Tidligere når jeg har hatt blærekatarr har jeg kun fått 3 dagers behandling – hvordan er det i svangerskapet ?

En blærekatarr i svangerskapet vil fortsatt bli behandlet i 7-10 dager. Det er viktig at du drikker mye under behandlingen og også senere fordi da vil du selv kunne skylle ut bakteriene. Ellers gjelder det samme råd som utenom svangerskap: Du bør vaske deg forfra og baktil og helst bruke hånddusj for å skylle deg nedentil.

Et annet problem er at blærekatarr har en tendens komme igjen etter fødselen. Vær derfor oppmerksom på svie og vannlatningsproblem også når du kommer hjem.

Jeg er sterkt plaget av hyppig trang til å late vannet. Er dette farlig ?

Hyppig vannlatningstrang kan skyldes blærekatarr men det kan også skyldes at den gravide livmoren presser mot blæren. Dette ser man ofte i begynnelsen av svangerskapet og på slutten og det er ikke farlig. Den gravide kan også være plaget med urinlekkasje som skyldes delvis en svekkelse av musklene i bekkenbunnen og delvis at barnet presser mot blæren. Det du selv kan gjøre for å hindre dette, er å gjøre bekkenbunnsøvelser regelmessig og holde fordøyelsen i orden.
Lykke til!