Utro under svangerskapet

Utroskap under graviditeten er vanligere enn hva man tror

Ryktene har i lengre tid svirret rundt om NBA-spilleren Tristan Thompson og hans påståtte utroskap overfor den nybakte kjendis-mammaen Khloé Kardashian under hennes svangerskap, men la oss kikke litt nærmere på tegnende på utroskap samt hvordan man beholder intimiteten i løpet av denne overgangsperioden i livet.

Graviditeten kan føre til en større grad av intimitet, men den kan også utløse mindre hyggelige forandringer i et forhold – inkludert utroskap. Det er naturligvis vanskelig å fastslå hvor mange menn som er utro overfor partneren sin i løpet av svangerskapet all den tid det er et tema egentlig ingen er interessert i å diskutere.

Handler ikke bare om sex

Scott Haltzmann ved Brown University Medical School i Providence USA, som er forfatteren av boka The Secrets of Happily Married Women fra 2008, har sier at det ikke nødvendig bare dreier seg om sexen i seg selv. ‘Det kan også komme av et emosjonelt behov, slik som et ønske om å bli brydd om, tatt vare på eller å føle seg viktig eller spesiell.

Gitt alle forandringene som skjer i løpet av et svangerskap kan det med andre ord hende at slike behov, som til vanlig blir tilfredsstilt av mannens partner, ikke blir imøtekommet.

Haltzmann fortsetter: ‘For mange menn er sex en form for emosjonell nærhet. Når partnerne skyver dem vekk føler de seg ikke bare seksuelt avvist, men også emosjonelt.’

Mange menn frykter også at situasjonen blir enda verre etter at babyen er født.

I en sak på nettstedet Parents.com forteller en mann ved navn Troy om akkurat dette. Han hadde et forhold med en annen kvinne under det tredje svangerskapet til sin kone.

Det var et så enormt fokus på henne, med alt det hun gikk gjennom og alt det hun skulle gjennom, at jeg ble mindre og mindre relevant.‘ På samme tid begynte konen hans å avvise ham seksuelt. Selv om han forstod at hun følte seg usikker og ukomfortabel med tanke på endringene i kroppen sin, var avvisningen vanskelig å håndtere.

Man trenger ikke bli avvist så mange ganger før man skjønner hvordan det ligger an.

Troys kone fant aldri ut om utroskapen og paret er fortsatt gift i dag – og han angrer ikke på noe.

Jeg ville føle meg viktig og verdsatt. Og det fungerte.

Alt dette betyr naturligvis ikke at kommende fedre får fritt spillerom til å oppføre seg dårlig. De bør forstå at kvinner gjennomgår enorme fysiske og emosjonelle endringer i løpet av graviditeten. Viser man litt forståelse fra begge kanter kommer man langt!

Forebygge utroskap graviditet

Kan man forebygge utroskap under graviditeten? Absolutt! Trikset er å være føre var og å snakke om en situasjon som kan oppstå hvor kvinnen ikke lenger har lyst på sex med partneren. Foto: PxHere

Å se tegnene på utroskap

Selv om utroskap under svangerskapet er vanligere enn hva du kanskje tror, så betyr ikke det nødvendigvis at du skal gå å se etter tegn på utroskap. Det anbefales rett og slett å følge med og være oppmerksom. Det anbefales at kommende mødre skal tenke på utfordringene i forholdet som graviditeten kan føre til. Det er veldig viktig at kvinner å være oppmerksom på denne kritiske tiden og være årvåken.

Tegn som uventede perioder hvor mannen er borte, merkelige telefonsamtaler, mer tid brukt på jobben, mindre interesse i sex og at mannen er mer opptatt av hvordan han tar seg ut, kan være faresignaler.

Som gravid må man være klar over at hormonene påvirker både tanker og følelser. I stedet for å trekke raske konklusjoner så bør man gå gjennom følelsene og tankene man her med en person man stoler på utenfor familien. Hvis en bestemt adferd virker mistenkelig er det bedre å stille et spørsmål fremfor å anklage mannen.

Det første man bør gjøre er rett og slett å spørre partneren om han kan forklare seg om det du er usikker på. I og med at svik og bedrag er kjennetegn på utroskap så vil direkte beskyldninger ofte bli møtt med benektelse.

I følge Dr. Haltzman så er den eneste måten å få en bekreftelse på å gjøre litt ‘etterforskning’ på egen hånd. People.com referer til en historie om en kvinne som avslørte mannen sin ved å lese fellende tekstmeldinger på mobiltelefonen hans. Når utroskap er avslørt er det på tide å få hjelp fra en person fra utsiden – en tredjepart – som for eksempel en terapeut. Da kan du få hjelp til å sortere tankene og finne ut hva som foregår.

Litt forebygging hjelper

Til tross for utfordringene som en graviditet fører med seg inn i forholdet så er ikke utroskap uungåelig – langt i fra! En ting man kan gjøre er å sette seg ned med partneren så tidlig som mulig i graviditeten og diskutere hvilke planer dere har om den seksuelle interessen synker

Hvis man sier; ‘jeg har lyst til å snakke om mulighetene våre hvis det blir slik at jeg ikke har lyst på sex‘, så er man garantert sikret mannens oppmerksomhet. Sex behøver som kjent ikke å innebære et samleie, og man kan få en seksuell opplevelse med både berøringer, munn eller massasje – og dette er noe menn liker godt!

Forsikre partneren din om at han er prioritert. Det er viktig at hans emosjonelle behov får næring og at han føler seg viktig. Oppmuntre partneren med at han kommer til å bli en super pappa. Få ham involvert i graviditeten og planleggingen av tiden etter babyen kommer – og fokuser på hans sterke sider.

Selv om han ikke nødvendigvis har lyst til å diskutere fargene på barnerommet kan det allikevel hende at han har lyst til å bygge eller kjøpe en seng.

Selv om det kanskje føles vanskelig så er en aktiv forebygging og dét å ta opp dette temaet styrke forholdet. Utroskap er ikke nødvendigvis lyden av en klokke som ringer på kirkegården, men like ofte en advarsel.

Et par kan definitivt komme tilbake etter en slik hendelse. Hvis man har en strategi eller en mulighet til å komme tilbake fra noe slikt, så bør man gripe muligheten. Man skal huske på at man skal ha et barn, og dette barnet vil dra fordeler av å ha to foreldre å forholde seg til‘, avslutter Haltzman.