Vondt i hodet i graviditeten 

Mange gravide kvinner opplever å ha hodepine i løpet av svangerskapet. Hva er årsakene til dette, og hva kan du gjøre for å bli kvitt smerten? Og ikke minst – er det farlig for deg eller barnet i magen? 

Her er alt du trenger å vite! 

Hva er årsakene til at du har vondt i hodet i graviditeten? 

Ifølge NHI.no er hodepine en svært vanlig plage, og i mange tilfeller er ikke smertene direkte relatert til graviditeten. Samtidig er det noen som kan oppleve smerter i hodet som skyldes hormonendringer eller graviditetskomplikasjoner. 

I de aller fleste tilfeller er imidlertid ikke hodepine tegn på noe alvorlig, ifølge Ullevål Kiropraktorklinikk. La oss se nærmere på de vanligste årsakene til hodepine i graviditeten. 

Hormonell hodepine 

Den plutselige økningen av hormoner tidlig i svangerskapet kan ifølge NHI.no føre til at noen kvinner får vondt i hodet. Dette er nokså normalt, og mange kvinner vil oppleve det.  

Mot slutten av første trimester og videre inn i andre trimester er det en kraftig økning av hormoner som progesteron, østrogen og hCG, noe som kan bidra til at kvinnen får hodepine. For mange er den hormonelle hodepinen verst mellom uke 12 og 18. 

Migrene 

Migrene oppleves ofte som pulserende og ensidig, og er gjerne assosiert med både lysskyhet, oppkast og kvalme. 

Kvinner som sliter med migrene uten aura, vil ofte oppleve at symptomene forbedrer seg når de blir gravide. Ifølge NHI.no vil det ofte bli betydelig færre migreneanfall, noe som kan skyldes mer stabile hormonnivåer enn før graviditeten. 

Ullevål Kiropraktorklinikk påpeker samtidig at noen kan oppleve en forverring av symptomene de første månedene, noe som kan skyldes lavt blodsukker grunnet redusert matlyst, morgenkvalme og væskemangel. Plagene avtar vanligvis etter hvert. 

Sliter du med auramigrene, sier klinikken at risikoen er stor for at du vil oppleve dette også i svangerskapet dersom du først har fått diagnosen. Ved auramigrene vil du som regel få varsler i form av kraftsvekkelse i armene, flimmersyn og ubehag før migreneanfallet. Det kan hjelpe med manuelle behandlingsformer.  

Stress og spenninger 

Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine, og kan forekomme enten du er gravid eller ikke. Ifølge Helsenorge.no skyldes denne formen for hodesmerter sinne, overbelastning eller stress, og smerten er ofte tosidig (på begge sider av hodet). 

Noen opplever spenningshodepine som et bånd som strammer rundt hodet. Smertene kan være plagsomme, og hos noen er tilstanden kronisk. 

Tett nese og tette bihuler 

Noen gravide opplever å være mer tett i nesen under graviditeten enn ellers, og dette forekommer særlig i andre til tredje semester. Den viktigste årsaken til dette, er de økte nivåene av hormoner. 

Graviditetshormonene bidrar til at slimhinner hovner opp grunnet økt blodtilførsel, noe som kan medføre ubehag. Tett nese kan også skyldes forkjølelse eller allergi, noe du kan rammes av både som gravid og ikke-gravid. 

Vonde bihuler og tett nese kan føre til hodepine, og hos noen kvinner er smertene langvarige.  

Svangerskapsforgiftning 

Ifølge NHI.no kan også svangerskapsforgiftning føre til hodepine hos gravide. Dersom du har smerter i hodet ledsaget av magesmerter, synsforstyrrelser, kvalme og vektøkning, kan dette potensielt bety at du har svangerskapsforgiftning. 

Ullevål Kiropraktorklinikk påpeker at svangerskapsforgiftning er mest vanlig hos førstegangsfødende. Tilstanden fører til at blodårene trekker seg sammen og gir pasienten økt blodtrykk. Dette kan føre til veldig plagsomme hodesmerter. 

Opplever du hodepine i svangerskapet, er det derfor lurt å gå til lege og sjekke blodtrykk og ta en urinprøve. På den måten kan man avdekke om det er snakk om svangerskapsforgiftning. Er tilstanden alvorlig, må fødselen ofte settes i gang tidligere. 

Behandling av hodepine hos gravide 

Siden det finnes mange årsaker til hodepine hos gravide, kan det også være behov for ulike behandlingsformer. Det å få en diagnose er viktig for å kunne igangsette eventuell behandling. Med en legeundersøkelse kan du finne årsaken og få råd om behandling. 

Ifølge NHI.no bør du ikke bruke migrenemedisiner under graviditeten. Er det behov for smertelindring, anbefales det å bruke paracetamol.  

Ullevål Kiropraktorklinikk understreker at du som gravid skal være ekstra forsiktig med å benytte deg av smertestillende medikamenter. Mange medikamenter kan by på bivirkninger, og bør derfor unngås – både i graviditeten og under amming. 

Noen gravide kan også dra nytte av å gå til en kiropraktor, der de kan få hjelp med øvelser, leddkorrigering og muskulær behandling. I mange tilfeller vil for øvrig hodepinen gå over av seg selv. Her er noen tiltak du kan teste ut selv, ifølge Libero: 

  • Sørg for tilstrekkelig væskeinntak – drikk nok vann 
  • Spis regelmessige måltider og ha et sunt kosthold 
  • Unngå stress og lytt til kroppen, og prøv avspenningsteknikker 
  • Ha en pute under hodet om du har tett nese, og forsøk saltvannsnesespray 
  • Få nok søvn (søvnmangel kan trigge både migrene og spenningshode) 
  • Forsøk å lindre hodepinen med massasje, kulde (f.eks. ispose) eller varme (f.eks. varmepute) 

Er hodepine farlig for deg eller barnet i magen? 

I de fleste tilfeller er hodepine en forbigående smertetilstand, og ikke noe du trenger å bekymre deg for. En sjelden gang kan det likevel tyde på mer alvorlig sykdom, som for eksempel hjernehinnebetennelse, slag eller hjernesvulst. 

Opplever du at hodepinen er ledsaget av utslett, svimmelhet, kramper, synsforstyrrelser, feber, balansetap, talevansker eller nummenhet, er det lurt å tilkalle medisinsk hjelp for sikkerhets skyld. Kommer hodepinen i etterkant av fall, støt eller hodeskade, bør det også undersøkes. 

NHI.no anbefaler dessuten å få medisinsk hjelp dersom hodepinen oppstår plutselig og er veldig kraftig.  

Normalt sett er ikke vondt i hodet farlig for hverken mor eller barn, men det finnes sjeldne unntak. Og i tilfeller der det er snakk om svangerskapsforgiftning, kan tilstanden potensielt være skadelig for mor og barn. 

Hodepine i graviditeten er nokså vanlig 

Om du skulle oppleve å ha vondt i hodet under graviditeten, er dette i de fleste tilfeller ikke et tegn på at noe er gale. Men har du en ny form for hodepine som kjennes intens, gradvis verre eller som varer lenge, er det lurt å få dette utredet hos en lege.  

Er det snakk om mild hodepine eller en type hodepine du har opplevd mange ganger tidligere, kan du forsøke å ta tiden til hjelp. Kanskje dukket hodepinen opp i forbindelse med dårlig søvn eller stress? Ved å roe ned kan du i mange tilfeller oppleve bedring. Er du usikker så er det bedre å ringe legen en gang for mye enn for lite.

Det å vite at hodepine er forholdsvis vanlig, kan kanskje bidra til at du stresser ned. For noen kan dette i seg selv bidra til at tilstanden forbedres.