Derfor skal man hvile etter fødselen

Derfor er det viktig å hvile etter fødselen!

Et innlegg som har gått viralt, og som inneholder et megetsigende bilde, lagt ut av Laura Fry, forklarer på en glitrende måte hvorfor det er så viktig med hvile etter at man har født et barn!

Kort fortalt: det er ekstremt viktig at mammaer som nettopp har gjennomgått en fødsel får den hvilen de trenger, slik at kroppen kan komme seg på en god måte og dermed unngå komplikasjoner.

Innlegget ble lagt ut på Facebook-gruppen Labour of Love, og det er Laura Fry selv som driver denne siden. Vi har oversatt innlegget under Facebook-posten som til nå har blitt delt nesten 16.000 ganger!

Del gjerne dette innlegget også og spre det viktige budskapet!

22 centimeter eller 8,8 tommer. Det er det eksakte målet på en papptallerken, også kjent som det fine porselenet i huset vårt. Dette er også den gjennomsnittlige diameteren på en morkake. Etter at en baby er født får mødre beskjed om å ta det med ro i minst 4-6 uker. Det er gode grunner til det! En av disse grunnene er at etter at en baby er født, så får mødre et sår på innsiden av livmoren hvor morkaken var festet.

Dette såret bruker 4-6 uker på å gro helt og holdent. I løpet av den tiden er man utsatt for infeksjoner og hemoroider. Selv om man har en vaginal fødsel helt uten komplikasjoner og føler seg frisk, må de fortsatt ta vare på seg selv og ikke gjøre for mye de første ukene etter fødselen. Til dere mødre, hvil! Til dere ektemenn, partnere, foreldre, svigerforeldre, venner – la dem hvile! Hjelp til så mye som dere kan og ikke la dem gjøre for mye!

Husk ordtaket som sier ‘en uke i seng, en uke rundt sengen og to uker rundt huset’.

Redigert og lagt til: Jeg er ikke profesjonell innenfor medisin. Dette er bare ment som sunn fornuft og at man skal ta det rolig. Jeg mener ikke at kvinner skal ligge flatt ut i 4 uker og ikke bevege seg i det hele tatt. Lytt til kroppen og ta vare på dere selv! Snakk med legen eller eller jordmoren hvis du har noen spørsmål.

Redigert (igjen) og lagt til: Grunnen til at jeg la til det siste avsnittet var fordi noen kommenterte at kvinner ville få blodpropp hvis ble liggende i sengen så lenge. Poenget mitt var å fortelle at kvinner må bruke sunn fornuft når det kommer til hvile. Jeg mente ikke at de skal være fullstendig i ro i 1, 2, 3 eller 4 uker. Du kan hvile og tilbringe størstedelen av tiden i sengen (eller sofaen eller hva som helst annet) uten å være fullstendig i ro og forårsake en blodpropp. Du kan fortsatt reise deg opp og gå på badet, stå opp for å spise, gå en kort tur etc. selv om du bruker størsteparten av tiden på å hvile og ikke gjøre husarbeid etc. Et sterkt system med støtte og hjelp fra partneren din, familien din og vennene dine er nøkkelen.

I tillegg tror jeg ikke problemet er at legene ikke forteller mammaene at de skal hvile de første ukene (det ble i hvert fall fortalt meg), men problemet er at de ikke forteller dem HVORFOR de burde hvile. Hvis du leser gjennom kommentarene på dette bildet, så oppgir mange kvinner flere grunner til hvorfor de ikke hvilte. En av de største årsakene var at de ikke fikk noe hjelp, noe som er fullstendig forståelig. En annen stor årsak er at de visste at de burde hvile og at til og med familie og venner fortalte dem dette, men at de ikke hørte etter fordi de ikke visste hvorfor de burde hvile.

Og dette innlegget er bare EN av grunnene til at man burde hvile.