Er det for sent å bli gravid når du har fylt 40?

Har du fylt 40 og ønsker å bli gravid? Da lurer du kanskje på om det er for sent. Mange kvinner får barn i 20- eller 30-årene, men det finnes også de som får barn senere enn dette. Og nettopp det trenger ikke å være problematisk.

Her ser vi nærmere på hvordan det er å få barn etter fylte 40, og hva du eventuelt bør tenke på.

Fruktbarheten synker med alderen

Det er ingen hemmelighet at kvinner blir mindre fruktbare etter hvert som de blir eldre. Utover i 30- og 40-årene blir du mindre fruktbar, noe som kan bety at det tar litt lengre tid å bli gravid enn hva det gjorde i 20-årene og begynnelsen av 30-årene.

Med det sagt, er det veldig mange som får barn når de er godt opp i 30-årene eller etter fylte 40. Og noen blir gravid raskt. Her er det naturligvis store individuelle forskjeller, og det er flere faktorer enn bare alder som påvirker fruktbarheten din. Livsstil og helse har blant annet mye å si.

Har du i utgangspunktet hatt god helse og høy fruktbarhet gjennom 20- og 30-årene, er det ikke usannsynlig at du også har lett for å bli gravid som 40-åring. Snakk gjerne med legen din, og test hvorvidt alt ligger til rette for at du kan få barn.

Alderen blant førstegangsfødende øker

Norske kvinner blir stadig eldre som førstegangsfødende. I dag er gjennomsnittsalderen ved første fødsel 30,2 år. Det andre barnet kommer gjerne når kvinnen er 32 år eller eldre. For ti år siden var gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende 28,5 år.

Tallene til FHI viser imidlertid også at tallet for fødende kvinner i alderen 40–44 har holdt seg relativt stabilt fra 2003–2022. Det er mange gravide kvinner over 40 år som føder hvert eneste år, og stort sett er dette uproblematisk.

PS: Visste du at fødselstallene i alle aldersgrupper jevnt over har gått ned de siste årene? Dette tyder på at kvinner føder færre barn enn tidligere. I dag er det mange som velger å kun få ett barn, fremfor to eller flere.

Mange venter med å få barn

Det finnes flere grunner til at kvinner venter med å få barn. I dagens samfunn er det blant annet mange som ønsker å fullføre utdanningen eller å skaffe drømmejobben før de får barn. Man ønsker altså å ha stabile rammer i livet før barn settes til verden.

Samtidig er det mange enslige i Norge, og det er ikke uvanlig å oppleve at man mangler den rette livspartneren å få barn med.

Andre igjen har ikke ønsket seg barn tidligere, men ombestemmer seg kanskje etter hvert. Det finnes også de som har prøvd å få barn i mange år uten å lykkes, men som får hjelp til å bli gravide etter fylte 40. Ja, eller så klaffer det plutselig på naturlig vis.

Fordeler og ulemper ved å bli gravid som 40 pluss

Det finnes både positive og negative sider ved det å få barn etter fylte 40, versus det å få barn mens man er yngre. Disse fordelene og ulempene kan naturlignok variere fra kvinne til kvinne.

Det er for eksempel ikke nødvendigvis slik at du er mindre sprek i 40-årene enn hva du var i 30-årene. Uansett, her har vi samlet noen fordeler og ulemper som kan være verdt å tenke over:

Fordeler

  • Du har kanskje stabile rammer i livet, med fast jobb og partner
  • Mange føler seg mentalt klare for å bli foreldre
  • Valget det er å få barn er gjerne nøye gjennomtenkt
  • Livserfaringen du har kan komme godt med

Ulemper

  • Noen kan oppleve at de ikke er like spreke som de var i 20- og 30-årene, og synes det er tungt å leke med aktive smårollinger!
  • Det er noe større sannsynlighet for visse sykdommer eller tilstander hos barnet (dette vil en NIPT-test kunne avdekke)
  • Risikoen for svangerskapskomplikasjoner er noe høyere

Ikke for sent å bli gravid når du har fylt 40

Dersom du har et ønske om å bli gravid når du har fylt 40, er det bare å kjøre på! Skulle du slite med å bli gravid, finnes det muligheter for å få hjelp. Man kan blant annet vurdere assistert befruktning, noe som har hjulpet mange ufrivillig barnløse.

Har du ikke funnet «den rette», er det også mulig å bli mamma uten at det er en mann i bildet. Kanskje har du vurdert sæddonasjon?

Men det er selvfølgelig også gode muligheter for at du fint klarer å bli gravid helt på egen hånd. Det er ikke unormalt å måtte prøve en stund før det endelig klaffer. Prøv gjerne ulike tips for å lettere bli gravid, som å bruke eggløsningstester eller å ha hyppig samleie. Sjekk også ut vår guide om symptomer på eggløsning.

Mange kvinner (og menn) drømmer om å få barn, selv om de har fylt 40. Og enten du har barn fra før eller ikke, ønsker vi deg lykke til med prøveprosessen!